Wapenstilstand Thailand Cambodja

Na een maand van onrust aan de grens en oplaaiende gevechten rond een stuk land van 4,6 vierkante kilometer, waar zich de Khmer tempel Preah Vihear bevindt, is er een wapenstilstand tussen Thailand en Cambodja gesloten. De overeenkomst is een doorbraak in het grensconflict na botsingen tussen Thaise en Cambodjaanse troepen in het betwiste gebied begin deze maand.

Het is echter onduidelijk of de situatie blijvend is, een eerdere wapenstilstand op 5 februari hield maar een dag stand.

Het staakt het vuren ging zaterdag in. Afgesproken is dat er niet meer troepen zullen worden aangevoerd en dat de bestaande militairen die er zijn gestationeerd op hun plek blijven, dat er geen zware wapens en artillerie in het conflictgebied worden verplaatst, geen van beide partijen zware wapens gebruikt, dat er geen gebouw van welke aard dan ook wordt gebouwd binnen het betwiste grensgebied, dat er geen militaire bunkers meer worden gebouwd, er geen aanleg van wegen plaatsvindt en dat de hoge militaire officieren van beide landen met elkaar blijven communiceren via een speciale mobiele telefoon over grensoverschrijdende aangelegenheden.

Het wachten is nu op toekomstige grensonderhandelingen op overheidsniveau of de volgende Asean-bijeenkomst volgende week dinsdag, die wordt bijgewoond door de Ministers van Buitenlandse Zaken van de 10 aangesloten landen te weten: Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Birma, Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws