Koreaanse sollicitanten moeten met de borsten bloot

Vrouwen die in Zuid-Korea solliciteren naar een baan als stewardess bij de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië moeten zich half uitkleden en hun borsten een medische keuring laten ondergaan, waarbij door de arts een hand op de borst wordt gelegd. Deze gang van zaken heeft in Zuid-Korea een storm van kritiek veroorzaakt bij vakbonden en mensenrechtenorganisaties.

Verscheidene kandidaten voor de baan bij Garuda Indonesia vertelden dat ze zich moesten strippen tot aan hun slipje om te laten zien of ze geen tatoeages of borstimplantaten hadden. Bij weigering werd de sollicitatie op de lange (landings)baan geschoven.

“Bij het onderzoek wordt de hand op de borst gehouden om te voelen of ze wel of geen implantaten hebben. Als de luchtdruk tijdens vluchten wegvalt kunnen implantaten voor grote problemen zorgen,” vertelde een  Garuda-medewerker aan het Koreaanse persbureau Yonhap in een reactie.  “Voor cabinepersoneel zijn tatoeages verboden en werknemers uit andere landen zoals Japan en Australië worden ook onderworpen aan een soortgelijk proces”, voegde hij eraan toe.

Kim Da-Mi, een vrouwenrechtenactivist in Seoel en werkzaam bij een Centrum tegen Seksueel Geweld, vraagt zich af of een dergelijke praktijk in Indonesië aanvaardbaar is. “Dat land heeft werelds grootste moslimmeerderheid,” merkt ze op.

Bizar
”Wij hebben nog nooit gehoord van een dergelijk onderzoek bij sollicitanten en stewardessen en zullen dat ook nooit doen,” zei een woordvoerder van Korean Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea. Hij vindt het beleid van de Jakarta-luchtvaartmaatschappij bizar. “Ik vraag me af of dat betekent dat passagiers met borstimplantaten ook niet mogen vliegen,” zei hij.

Een woordvoerder van Garuda Indonesia in Seoul, Park Sung-Hyun  zei dat de medische tests volgens bepaalde routineprocedures worden afgelegd en dat die voor zover hem bekend geen dergelijke onderzoeken bevatten. “We onderzoeken de kwestie door onze managers en de controle-arts te ondervragen. Dit is erg gênant,” zei Sung-Hyun.

De concurrentie voor een baan als stewardess is hevig in Zuid-Korea. Duizenden jonge vrouwen komen elk jaar op de beschikbare vacatures af.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws