Zes maanden later: Japan herdenkt slachtoffers natuurgeweld

Vandaag is het precies zes maanden geleden dat Japan werd getroffen door een zeer zware aardbeving en een verwoestende tsunami. Om de duizenden slachtoffers te herdenken is om exact 14:16 uur, lokale tijd, een minuut stilte gehouden. Een halfjaar geleden klonk op datzelfde tijdstip het tsunami-alarm om de inwoners langs de kust te waarschuwen voor de metershoge golven.

De aardbeving, die een kracht had van 9,0 op de schaal van Richter, en vooral de tsunami richtten een ongekende schade aan. Japan’s toenmalige premier, Naoto Kan, sprak enkele weken na de ramp van ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ en markeerde het natuurgeweld als ‘De grote aardbeving van Oost Japan’. Maar het was niet alleen de natuur die Japan in de problemen bracht, in de kerncentrale van Fukushima ontstond een nucleaire crisis die weliswaar onder controle is, maar nog steeds voortduurt.

Herdenking
Langs de oost- en noordoostkust van Japan, de regio die het zwaarst werd getroffen door de natuurramp, verzamelden zich zondagmiddag tal van families en gemeenschappen om de doden en vermisten te herdenken. Monniken zongen een lied, overlevenden bidden en moeders wiens kind is vermist hadden papieren kraanvogels meegebracht, een Japans symbool om wensen te laten uitkomen.

Vierduizend vermisten
Volgens de officiële cijfers van de Japanse politie kwamen er bij de ramp 15.782 mensen om. In dat cijfer zijn echter niet de 4.086 mensen meegeteld die sinds 11 maart worden vermist en waarschijnlijk nooit worden gevonden, omdat ze zijn meegesleurd door het water, de oceaan in. De tsunami veegde complete dorpen en stadjes van de kaart, zoals Minamisanriku, wat in de prefectuur Miyagi ligt. In het ooit zo charmante kuststadje vonden 9.500 van de 17.000 inwoners de dood toen de zestien meter hoge golven de straten binnen rolden.

Protest
Ook in verschillende grote steden in Japan stonden inwoners vandaag stil bij de gebeurtenissen van 11 maart, zij het met protesten tegen kernenergie. De nucleaire crisis in Fukushima heeft veel Japanners wakker geschud over de (on)veiligheid van kernenergie. Bij één van de grootste demonstraties die zondagmiddag tegen kernenergie werd gehouden maakten 2.500 demonstranten een menselijke ketting rondom het ministerie van Handel. Dat is verantwoordelijk voor het toezicht op de energiebedrijven en daarmee mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de grootste kernramp sinds Tsjernobyl.

Wederopbouw
Ondanks het grote aantal vermisten, de enorme economische schade en de voortdurende crisis in Fukushima, is Japan hard op weg het land weer op te bouwen. Op veel plekken langs de kust is het puin de afgelopen maanden geruimd en veel geëvacueerden hebben, na het verlies van hun huis, inmiddels (vaak tijdelijke) vervangende woonruimte gekregen. Overlevenden proberen hun leven weer op orde te krijgen en het bestaan van voor 11 maart weer op te pakken. Eenvoudig is het niet en het Rode Kruis voorspelt dat het in ieder geval nog vijf jaar zal duren voor de wederopbouw is voltooid. “Maar”, zo zegt Tadateru Konoe, de Japanse president van het Rode Kruis, “het helen van de mentale wonden kan nog vele malen langer duren.”

Voor wie alles nog eens na wil lezen over de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen, de redactie van De Aziatische Tijger heeft een dossier bijgehouden.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws