Wetenschappers zien veel kans op grote Tokyo aardbeving

Volgens wetenschappers is de kans dat Tokyo binnen enkele jaren wordt getroffen door een zware aardbeving veel groter dan de overheid voorspelt. Dat meldt de BBC.

De wetenschappers, werkzaam voor de universiteit van Tokyo, zeggen dat er 75 procent kans is dat de regio rondom de Japanse hoofdstad binnen vier jaar wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 of hoger op de schaal van Richter, wat neerkomt op een zware, zeer zware of catastrofale aardbeving. De overheid is een stuk terughoudender en houdt het op een kans van 70 procent dat dergelijk natuurgeweld de regio binnen nu en dertig jaar treft.

De voorspelling van de wetenschappers is gebaseerd op het toenemende aantal trillingen rondom Tokyo nadat vorig jaar maart een aardbeving met een kracht van 9,0 een enorme verwoesting aanrichtte. Sindsdien worden er vijf keer zoveel trillingen waargenomen in het gebied als in de jaren daarvoor. Dat maakt de kans op een grote aardbeving in de buurt van Tokyo aanzienlijk groter, aldus de onderzoekers. Ze raden de overheid dan ook aan voorzorgsmaatregelen te nemen.

Tokyo werd in het verleden ook al eens getroffen door een grote aardbeving. In 1923 kwamen meer dan 100.000 mensen om toen de Japanse het slachtoffer werd van een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. De aardbeving, en de daaropvolgende tsunami, die het oosten van Japan op 11 maart trof kostte aan ongeveer 20.000 mensen het leven. De schade werd vorig jaar geraamd op 147 miljard euro.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws