Japannners zoeken nog elke dag naar slachtoffers tsunami

Over een maand is het exact een jaar geleden dat Japan werd getroffen door één van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis. De aardbeving en tsunami kosten volgens officiële cijfers aan bijna 16.000 mensen het leven. Nog altijd zijn er 3.300 vermisten en er zijn Japanners die de zoektocht naar hen niet op willen geven. Mensen als Yoshifumi Suzuki in een reportage van persbureau AFP.

Yoshifumi Suzuki werkt bij de Japanse kustwacht en gaat nog elke dag het water op om vermisten te zoeken. Overlevenden zullen ze niet meer aantreffen, maar Suzuki en zijn collega’s hebben zich voorgenomen de laatste lichamen te vinden. “Als wij het niet doen, doet niemand het”, zegt de kustwachter. “We willen doorgaan tot we de allerlaatste gevonden hebben. Ik wil de mensen terug brengen naar hun familie. Niet omdat dat mijn officiële taak is, maar omdat het mijn taak als mens is.”

Veel succes boeken Suzuki en zijn collega’s niet. De laatste keer dat ze een lichaam vonden was in november, toen er een lijk in een vissersnet verstrikt raakte. De kustwachter weet dat ze geen levens meer kunnen redden, maar daar draait hun missie ook niet meer om. “De vermiste persoon zit in de gedachten van zijn familieleden”, legt Suzuki uit, “maar ze willen bewijs zien dat die persoon echt in deze wereld heeft geleefd. Ik denk dat het moeilijk is om zonder een lichaam de realiteit te accepteren.”

Dus blijft de kustwacht zoeken naar lichamen die zich onder het wateroppervlak bevinden. Een moeilijke klus, want het water is zo donker dat ze niet meer dan een meter naar beneden kijken. Zien ze daar iets wat op een lichaam lijkt, dan worden de duikers opgeroepen. Ook voor hen is het in deze dagen moeilijk werken. Tijdens deze koude winterdagen kunnen ze niet langer dan een paar minuten in het water blijven.

Maar er zijn meer Japanners die de zoektocht niet hebben opgegeven. In de prefectuur Miyagi werd een groot deel van de stad Kesennuma compleet weggevaagd door de muur van water die op 11 maart door de straten rolde. In Kesennuma werden onder meer 74 kinderen van een basisschool gedood. Naar vier van hen wordt nog dagelijks tussen het modder en de puin gezocht. Eén van de zoekende mannen, wiens naam onbekend is, verklaarde zijn bijna heilige missie als mens als volgt: “Er worden nog steeds kinderen vermist. We zijn hier om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk terug naar huis kunnen.”

 

Hoe vernietigend de kracht van de tsunami is geweest is op onderstaande video te zien. In slechts enkele minuten wordt de havenstad Kesennuma voor een groot deel verwoest.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws