Laos en de dode toeristen

Door Aline van der Meulen

‘Nederlandse (18) dood in Laos’ lees ik in De Telegraaf. Ik moet direct denken aan Vang Vieng. Al jaren gonst het daar van de geruchten over dode toeristen. ‘High’ van de happy shake of de ‘specialty of the house’ drijven jongeren in een tractorband de rivier de Nam Song af. De route naar het eindpunt biedt volop vertier. Barretjes in het water voorzien ’de tubers’graag van bier Lao, of Laolao, de nationale hartversterker. Hoge duikplanken dagen de avontuurlijke backpacker uit een gok te wagen. Sommige overmoedigen hebben dit met de dood moeten bekopen. Over het juiste aantal van deze fatale ongelukken tast iedereen in het duister. Cijfers varieren van 5 tot 32 doden. Het blijft gissen. Uit angst voor negatieve publiciteit worden veel doden niet gerapporteerd. Deze doden vormen vervolgens het materiaal voor de ‘geruchten’

Sommige jonge backpackers op reis door Laos bezoeken slechts Vang Vieng. De reputatie van het paradijselijke walhala waar je ongestraft met opium, psychedelische paddestoelen, cannabis, yaba’s en amphetamines kunt experimenteren is bijna magisch. Menukaarten prijzen ‘happy pizza’s’ aan. Bij de talloze barretjes kun je een ‘aftershot’ aan alcohol halen. Voor de jonge reiziger lijken er geen grenzen te bestaan. En menigeen geeft zich over aan seks, feesten en uitbundig drugs- en drankgebruik.

Jarenlang prijkte Laos in de top drie van ‘s werelds meest opium producerende landen. Onder druk van de internationale politiek maar vooral Amerika probeerde het land de drugsproblemen het hoofd te bieden. Op het verhandelen van drugs staat nu zelfs de doodstraf! Critici claimen dat er te weinig politiecontrole is in Vang Vieng. Als een in de kraag gevatte toerist een urintest moet ondergaan, kan hij deze veelal afkopen met een loopje naar de ATM. Na het betalen van meestal 500 dollar smeergeld wordt er geen proces-verbaal opgemaakt, hoeft de toerist niet te brommen en wordt verder met rust gelaten. Alsof er niks is gebeurd.

Het wijdverbreide drugsgebruik van de falang heeft een enorme impact op de lokale bevolking. In 1999 was Vang Vieng een lieflijk dorpje dat werd omzoomd door prachtige karstbergen. De waterbuffels graasden vredig op de vruchtbare grond naast de Nam Song rivier en de mensen leefden er van de vis- en landbouw. Maar Vang Vieng’s s schoonheid werd gespot en beschreven door de reisbijbel van de backpackers, de Lonely Planet. En vele gelovigen volgden. Binnen de korste keren werd het ene guesthouse na het andere uit de grond gestampt.

De jongeren vermaakten zich overdag met tuben, fietsen, zwemmen, grotten ontdekken en…drugs. En s’ avonds met onderuit gezakt dvd’s kijken. De lokale bevolking weet niet wat ze aanmoet met de halfnaakt rondlopende westerling, die nat van het tuben geen moeite doen het lijf te bedekken met een salong of een doek. Laotianen die vaak hun eigen geliefde nog nooit naakt bij daglicht hebben gezien, zien topless meiden en jongeren slechts gekleed in een string door het dorp banjeren. Dronken. Of stoned. Vaak de boel onderkotsend.

Naast de 22 geschatte doden vorig jaar, zijn er afgelopen maand januari 5 jonge mensen in Laos gestorven aan de gevolgen van overmatig drank-en drugsgebruik. Het overlijden van een jonge Duitser (22) is in geen enkel medium bekend gemaakt maar kwam mij via een meerdere bronnen in Vientiane ten gehore. Op zijn telefoon had de ambassade filmpjes gevonden van seksfeesten in Pattaya. Naar eigen zeggen was hij in Vang Vieng op zoek gegaan naar de ultieme seksdrug. .

Het levenloze lichaam van de 19-jarige Australische student Daniel Eimutis werd vorige maand uit het water van de Nam Song gevist. De 26-jarige Lee Hudshell uit Sydney vond de dood toen hij het tuben afwisselde met een sprong van een hoge toren. Hij brak zijn nek op de stenen in het ondiepe water van de rivier.

Deze week werden de lichamen van De Nederlandse Rianne Brouwer (18) en haar Australische vriendje (22) gevonden in een kamer in een guesthouse in het rivierdorpje Muang Ngoi. Deze plaats ligt honderden kilometers van Vang Vieng verwijderd, maar de gelijkenissen zijn treffend: de backpackers-sfeer, de rivier de Ou en het karstgebergte. Volgens geruchten zijn de twee overleden aan een overdosis opium. De lichamen van Rianne en haar vriendje werden liefdevol ineengestrengeld gevonden. Dat houdt in dat ze zeer waarschijnlijk tegelijkertijd zijn overleden. Ooggetuigen hadden hen dagen voor hun overlijden ‘knetter stoned’ door het dorp zien lopen.

Waarschijnlijk hebben zij, net als als de Duitser, de Australiër en alle voorgaande onfortuinlijke jonge mensen inschattingsfouten gemaakt. Verkeerde beslissingen. Met de drugs die ze namen. De drank, met de dingen die ze daarna vol bravoure en misschien vol levenslust wilden ondernemen. De situatie loopt inmiddels uit de hand. Maar kan en wil de Laotiaanse overheid ingrijpen?

www.vientianebycycle.com

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Aline van der Meulen

 

25 reacties

 • Goed dat ik hier over lees, dit is de eerste keer dat ik er een stukje in het Nederlands hierover tegenkom. Vroeg mijzelf ook erg af of er ergens cijfers waren van doden in Vang Vieng. Ik ben er zelf vorig jaar geweest en had een heel erg dubbel gevoel bij dit dorpje. Toen is er ook een jongen overleden. Ik denk niet dat de Loa hier iets om geven, en soms neem ik ze dat ook niet kwalijk…

 • Respect….in Nederland is het woord meer alledaags geworden, in de media en op straat. Van buitenlandse mensen, hier op bezoek, werkend of woonachtig vinden we dat we respect voor onze normen en waarden mogen verlangen. Hoe anders is het als wij op bezoek gaan in het buitenland. TV-programma’s over hossen&kotsen op Ibiza, in Alanya en Pattaya laten zien dat we ons weinig gelegen laten liggen aan lokale omgangsvormen. Er wordt eerst hard gestudeerd door slimmerikken en dan geld verdiend om ver weg te kunnen. Maar wat hoop je er te vinden ?
  Het hierboven beschreven gedrag vertonen we graag ver weg van paps en mams…..’moet kunnen, je leeft maar een keer toch?’ Tja….tot je er dood bij neervalt…. Waren de Amsterdamse paddo’s niet smart genoeg ?

 • ik ken het dorpje waar deze mensen zijn overleden. Heeft niet met Vang vieng atmosfeer van doen.
  De overheid de schuld geven is wel erg makkelijk en van deze tijd.
  dit zijn geen kleuters, maar jong volwassenen. Men heeft zelf een verantwoordelijkheid te nemen.

 • bovendien zijn het geruchten. misschien hebben ze wel niks met drugs van doen. dus misschien eerst even nadenken voor je iets schrijft op basis van geruchten?

 • Als fout stuk gebaseerd zou zijn op feiten zou het anders zijn, maar om op basis van geruchten zon tekst te schrijven vind ik niet oke. Alle krantenkoppen geven aan dat de oorzaak nog niet duidelijk is van het NLse meisje en de Australische jongen.
  Wel werd er geschreven dat er drugs zijn gevonden op engelstalige websites, maar het ging om medicijnen, want er stond bij dat het op recept is gegeven. Natuurlijk heeft iedereen recht van spreken maar ik vind het jammer dat je op basis van geruchten zon verhaalschrijft en je niet meer verdiept

 • Ook ik ben in Vang Vieng geweest, en vroeg me af hoe vaak het daar flink mis gaat. Ik dacht bij het lezen van het bericht van de 2 overledenen dan ook precies hetzelfde.
  Maar ik ben het eens met Evelien dat het niet netjes is om zo over dit koppel te schrijven. Geruchten als ‘ze liepen knetterstoned over straat’ zijn een beetje makkelijk om verder te verspreiden zonder dat de doodsoorzaak vast staat. Respectloos voor familie en onnodig, lijkt me.

 • Beste Aline,
  Waarom hebben mensen als jij toch zo ontzettend de behoefte om te roddelen. Waarom niet gewoon goed onderzoek doen en je op feiten baseren.
  Wij zijn nog steeds in afwachting van het formele onderzoek. Rianne is nog steeds daar en we weten nog steeds niet op welke dag ze precies thuis zal komen. En jij, Aline, jij schijnt alles al te weten. Wie ze is en wat ze daar gedaan heeft. Schaam je. Schaam je diep.
  De zeer bedroefde vader van Rianne

 • Volgens mij is het nog vervelender om je op zo’n forum uit te geven voor een vader van een slachtoffer.
  Het is een hele trieste zaak, maar het bericht van Aline werpt wel een ander licht op de zaak. Overigens zegt Aline met het woord ‘gerucht’ dus ook nog helemaal niets over de feiten, maar schetst ze wel een situatie die wij ons allemaal niet in kunnen denken.
  En zelfs al zouden de geruchten wel kloppen, dan doet het nog steeds niets af aan hoe verdrietig het is als een jong en reislustig meisje in een ver land het leven laat.

  • Aline,

   vond je het als journalist (want zo noem jij jezelf) het nou echt nodig om deze zin “Ooggetuigen hadden hen dagen voor hun overlijden ‘knetter stoned’ door het dorp zien lopen.” op te schrijven?????WAAROM……..dan?
   Zonder deze zin was je artikel er echt niet minder boeiend om geweest hoor!
   Bovendien vind ik dit (dus mensen niet reageren het is mijn EIGEN mening) het ontzettend denigrerend naar “de vader van Rianne” en de nabestaanden van Rianne!!!! Doe Dirk-in-Loas de groeten, want jullie denken precies hetzelfde!! Maargoed, dit is ook maar een gerucht he, geen feit:-)

 • Uiteraard leef ik mee met de ouders, familie en andere geliefden van Rianne. Het intense verdriet dat zij door dit verlies zullen ervaren, zal onvoorstelbaar groot zijn. Mijn artikel is niet bedoeld om hen te kwetsen of om Rianne postuum te beledigen.

 • Goed insight verhaal! Tot nu toe heb ik in geen enkele krant achtergrond informatie kunnen lezen over deze extreme jongerencultuur in Vang Vieng en over de mogelijke omstandigheden waaronder de Bakkumse en haar reisgenoot zijn overleden. Jammer dat de benepen Hollandse geest sommige lezers tot het schrijven van domme reacties verleidt. De kop van het verhaal is niet: ”Rianne liep knetterstoned in Laos rond.” En ook niet “Laotiaanse overheid is schuldig aan doden in VV.” Ik hoop dat dit soort overemotionele (en nogmaals bekrompen) reacties een volgend goed artikel van de Aziatische tijger niet in de kiem zullen smoren. Bravo juist dat deze site als een van de weinige media onmiddellijk met een achtergrond analyse wist te komen!

 • Vind het disrespectvol richting nabestaanden om een artikel vol losbandigheid, drank en drugs te schrijven terwijl de doodsoorzaak van het arme meisje nog niet bekend is. Andere mogelijkheden die ook regelmatig voorkomen in dit soort landen zijn namelijk chemicalien tegen bedbugs en koolmonoxide vergiftiging door kapotte airco. Had ff een weekje hiermee gewacht want ik vond het namelijk wel een interessant artikel.

 • @ Vader van rianne sterkte bij het verlies van je dochter……Mijn maatje stephen kiely uit ierland is ook vrijdag dood gevonden in z;n hostel ook in laos……..25 jaar een vol leven voorzich…..wij krijgen geen hoogte van wat er precies gebeurd is in laos ze vertellen ook niet veel bijna niets en voor de gene die het wel weten vindt ik het heel erg knap….tja wie weet was het drugs wie weet was het drank wie weet was het gas of roofmoord zolang de cops in laos niets vertel weten wij en jullie het niet….scheer niet iedereen over de zelfde kant………………rip stepfen en rianne

 • ik ken het dorpje, je moet er best moeite voor doen om er te komen en het heeft inderdaad niets te maken met het feesten op Vang Vieng, in tegendeel. Het dorpje ligt redelijk hoog in Noord Laos, en ik kan me herinneren dat het er ’s avonds stil, maar ook erg koud was. De theorie dat er wellicht iets met een kapotte kachel en koolmonoxide is gebeurd lijkt me daarom niet onwaarschijnlijk. Ik wens de nabestaanden veel sterkte

 • Gecondoleerd Crientje! In welke plaats is die vriend uit Ierland overleden?
  De vader van Rianne natuurlijk ook, maar ik denk niet dat hij degene os die hier een reactie heeft achtergelaten.
  Ik ben ook in Nong Khiau geweest en herinner me dat er juist veel backbackers zaten die ofwel weed of opium gebruikten. Niet zo gek ook: vlak nabij liggen dorpjes van minderheden waarvan sommige opium produceren. Dus het is dicht bij de hand. Makkelijk te krijgen. Er was geen elektra in dat dorp dus daarmee valt de theorie over een kapotte aircon weg. Gaskachel ook (worden niet in Laos gebruiikt). Daarnaast zijn de meeste wanden van guesthouses daar gemaakt van gevlochten riet. Dus veel ventilatie.
  Wat er ook is gebeurd met Rianne en haar vriendje, feit is dat ze drugs hadden gekocht die op hun kamer lag. Of dit hun jonge leven uiteindelijk ook de das om heeft gedaan weten we nog niet.
  Goed dat dit artikel aandacht besteed aan het veelvuldige drugsgebruik van backpackers in Laos. Drugs in Laos is vaak vervuilde drugs….
  Laten we hopen dat toekomstige toeristen zich gewaarschuwd voelen.

  • dank je anja

   vientiane was het waarschijnlijk wij weten nog bijna niets over de gebeurtenis.
   De familie is nog steets druk bezig om op plaats van bestemming te komen.politie wil helemaal niet over de zaak kwijt.
   drugs bestel je sneller dan een pizza zelfs in nl en niet iedereen kan je over de zelfde kant scheren…..en ja mensen waar van je het nooit verwachte kopen het…………………en ik heb 10 jaar in de kroeg gestaan en ik heb vaak versteld gestaan geloof me

 • A brief video of the backpacker’s paradise that is Vang Vieng and the dangers that go with drunk tubing, from gashed feet to broken skulls…

 • Ik ben zaterdag net terug van een 3 weekse reis door Laos,
  Drank en drugs is er idd wel een probleem, niet alleen bij toeristen, vooral drank schijnt ook veel door de lokale bevolking (mis)(ge)bruikt te worden.
  Het is wel zo dat je er zelf bij bent, als je nee zegt is het ook nee voor de locals.
  Het is een mooi land met mooie bevolking en ik hoop van harte dat het land de groei van het toerisme aankan en niet ten ondergaat aan drank en drugs en daardoor een slechte naam gaat krijgen.

 • Ik ben zelf 3 jaar geleden door Loas heen gereisd o.a. Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane. Ik heb in totaal 3 maanden door Zuid-Oost Azie gereisd, gedeeltelijk alleen en gedeeltelijk met anderen. In Laos was ik met een goede vriendin. Wat ons opviel dat hier heel veel jongelui zijn. Ik ben nu 37 en was toen dus 34, oud voor back-pack begrippen. Het was ons een raadsel hoe zulke jonge mensen dat land bereiken en daar helemaal van god los gaan met drank en drugs.

  Mijn reisgenoot heeft drugs uitgeprobeerd middels een shake. Een happy shake welteverstaan van paddo’s. Er zijn in bijna alle barretjes alternatieve drank- en menukaarten aanwezig. Hierop staan de happy pizza’s en drankjes volop. Ikzelf heb geen drugs daar gebruikt, ik vind het in Nederland al doodeng laat staan in het buitenland. Daarvoor ging ik ook niet op reis. Gelukkig werd mijn reisgenoot alleen heel moe van de paddo shake. Dit had ook heel anders af kunnen lopen. Ik ben wel al de tijd alert geweest op veranderingen in haar gedrag. De man die echter met ons meereisde kwam er minder goed vanaf. Hij heeft een bad trip gehad en de volgende morgen was hij halsoverkop uit zijn kamer naast ons verdwenen. De volgende dag zagen we hem (nog steeds half trippend) op straat lopen. Ik heb zelf gezien wat drank en drugs doen met mensen. Ik ga hier niet de wijsheid verkondigen, maar jonge mensen die net klaar zijn met school weten nog helemaal niets van de wereld. Ze denken inderdaad dat ze onfeilbaar zijn, dat de wereld aan hen voeten ligt, dat het stoer is om jezelf knetter stoned of kachellam te zuipen met goedkope drank. Helaas is de waarheid keihard en heel anders. De berichten van dode jongeren liegen er niet om.

  Zolang de lokale politie en de overheid van Laos dit soort incidenten in de doofpot blijft stoppen (ik wist toen ik daar was niets van dit soort incidenten, en wij zijn ook wezen tuben alleen dan met gezond verstand) en de drank en drugs zo makkelijk te krijgen zijn, dan is het heel lastig om incidenten met jonge backpackers te voorkomen. Op die leeftijd ben je te gevoelig om niet met de rest mee te doen.

  Ik weet uit ervaring dat de politie er niet meewerkt. Mijn fotocamera was gestolen en er werd mij gezegd dat ik deze zelf wel zou zijn kwijtgeraakt. Ook in Vientiane was de medewerking miniem. En dan hebben we het over een gestolen toestel, niet eens over iemand die in levensgevaar is of anderszins medische hulp nodig heeft!

  Van mij mogen dit soort artikelen meer bekendheid krijgen bij het grote publiek. Want als backpackers de weg naar Laos weten te vinden dan weten ze deze ook op het internet te vinden. Betere voorlichting en hopelijk meer gebruik van gezond verstand!

  Ik wens iedereen die erheen gaat een geweldige tijd, maar dit kan ook zonder alle drank en drugs taferelen. Daar wordt het land niet nog mooier door, eerder verpest en verdorven.