Vogelgriep Vietnam verspreidt zich razendsnel

Vietnam moet meteen dringend maatregelen nemen ter bestrijding van verdere verspreiding van de vogelgriep. Dat zie de Nationale Stuurgroep voor Vogelgriep Preventie tijdens een vergadering met lokale autoriteiten op 23 februari. Daarbij werd gesproken over mogelijke oplossingen om de epidemie aan te pakken.

Sinds het begin van dit jaar, heeft de ziekte zich verspreidt in 36 gemeenten over 12 provincies. Daarbij zijn  51,900 stuks pluimvee gedood. Talrijke dode vogels zijn in quarantaine geplaatst in de noordelijke provincies van Ha Tinh en Nghe en in Hanoi, om te worden getest voor het vogelgriepvirus. De verspreiding gaat het snelst in de centrale provincies Ha Tinh en Quang Nam.

Volgens Nguyen Huu Duong, directeur van het departement van landbouw en plattelandsontwikkeling in de noordelijke provincie van Hai Duong, zijn lokale boeren serieus betrokken bij het probleem omdat ze bij elkaar ongeveer 10 miljoen stuks pluimvee hebben.

Recente inspecties van de meest besmette gebieden tonen aan dat de belangrijkste redenen voor dergelijke snelle verspreiding van de ziekte zijn: onhygiënische boerderijen, slechte hygiënepraktijken en een lage kwaliteit van fokken.

Vertegenwoordigers van de Nationale Stuurgroep vroegen het ministerie van landbouw en plattelandsontwikkeling onmiddellijk om voldoende vaccins ter beschikking te stellen ter bescherming van gedomesticeerd pluimvee en gevogelte. Ze maken zich ook zorgen om hun onvermogen het illegale vervoer van pluimvee over de provincies te controleren.

De komende maand zal het virus zich nog sneller verspreiden door de huidige weersomstandigheden, waarin het H5N1-virus zich thuis voelt. Een hoge vochtigheidsgraad in het noorden en regenval in het zuiden. Tot nog toe heeft de vogelgriep 22 mensenlevens geëist sinds de ziekte eind 2003 in Vietnam opdook.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws