Tokyo erkent: ‘Nucleaire crisis was erger dan gezegd’

De Japanse regering erkent dat het de bevolking vorig jaar onvoldoende heeft geïnformeerd over de ernst van de nucleaire crisis die in Fukushima uitbrak nadat Japan was getroffen door een zeer zware aardbeving en tsunami. Dat melden verschillende toonaangevende media op basis van een onderzoeksrapport dat deze week verschijnt.

Op een bepaald moment was de crisis in Fukushima zo erg dat technici geen enkele grip hadden op de situatie, vermeldt het rapport. Kernreactoren raakten oververhit, er waren explosies en de hoofdrolspelers (premier Naoto Kan, Tepco en de manager van de kerncentrale) hadden geen enkel vertrouwen in elkaar. Naar de buitenwereld toe werd geprobeerd de problemen te bagatelliseren, maar achter de schermen was de paniek groot en werd gevreesd voor een nog veel grotere ramp.

Volgens de onderzoekers, die een half jaar lang onafhankelijk onderzoek hebben gedaan en meer dan driehonderd betrokken ondervroegen, is Japan uiteindelijk op het nippertje aan het slechtst denkbare scenario ontsnapt. Bij dat scenario was er een kettingreactie van meltdowns bij verschillende kerncentrales geweest. Er werd zelfs serieus rekening mee gehouden dat Tokyo ontruimt moest worden.

De mogelijke evacuatie van de 30 miljoen inwoners die Tokyo telt is overigens niet helemaal een verrassing. Kort na zijn aftreden (mede vanwege de falende aanpak van de nucleaire crisis) zei premier Naoto Kan in een interview met de krant Tokyo Shimbun dat hij vreesde dat de crisis catastrofaler zou uitpakken en dat de hoofdstad daarom geëvacueerd moest worden. “In gedachten zag ik al een compleet verlaten Tokyo voor me. Het waren ijzingwekkende gedachten”, zei Kan vorig jaar.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws