‘In ruil voor voedsel, stopt Noord-Korea atoomprogramma’

In ruil voor voedselhulp stopt Noord-Korea met het verrijken van uranium, het testen van langeafstandsraketten en het uitvoeren van atoomproeven. Ook zal Noord-Korea inspecteurs van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) toelaten om te controleren of het stalinistische regime de afspraken nakomt. Dat hebben de Verenigde Staten vandaag bekendgemaakt.

Het afgekondigde moratorium is volgens Hillary Clinton ‘een belangrijke stap in de goede richting’. Wel blijven de VS hun zorgen houden over het atoomprogramma en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wees er in een toespraak op dat de Noord-Koreaanse leiders nauwlettend in de gaten worden gehouden en beoordeeld zullen worden op hun daden.

Washington zegt dat Noord-Korea als tegenprestatie 240.000 ton voedselhulp zal ontvangen. In het land lijdt een groot deel van de bevolking dagelijks honger en de Amerikanen hebben daarom met Pyongyang afgesproken dat er intensief gemonitord zal worden om te kijken of de voedselhulp wel terechtkomt bij de mensen die de hulp het hardst nodig hebben. Volgens het VN Wereldvoedselprogramma zijn 3 miljoen Noord-Koreanen afhankelijk van voedselhulp en heeft het land een graantekort van 739.000 ton.

Noord-Korea en de VS hebben de afspraken gemaakt tijdens een ontmoeting van onderhandelaars in Beijing. In 2011 spraken onderhandelaars elkaar ook al enkele keren over het Noord-Koreaanse atoomprogramma, maar na de dood van Kim Jong-il werd een onderhandelingsronde in december geschrapt. Het is voor het eerst sinds het aantreden van Kim Jong-un dat de twee landen, die op papier sinds decennia vijanden van elkaar zijn, zulke concrete afspraken maken.

Het stopzetten van het nucleaire programma biedt ook nieuwe hoop voor het hervatten van het zespartijenoverleg, waar naast Noord-Korea en de VS ook Zuid-Korea, China, Japan en Rusland deel van uitmaken. Die gesprekken liggen sinds 2009 stil en zowel Zuid-Korea als Japan heeft al laten weten dat Pyongyang meer zal moeten doen alvorens de gesprekken weer worden opgepakt.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA heeft de afspraken inmiddels bevestigd.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Noord-Korea

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.