Thaise premier: ‘Stijgende prijzen slechts tijdelijk probleem’

De Thaise premier Yingluck Shinawatra noemt de oplopende prijzen van voedsel en consumentenproducten een ‘tijdelijk probleem’ en zegt dat dit in juni opgelost zal zijn. Dat meldt de Bangkok Post vandaag.

Volgens Yingluck, die vorig jaar tot premier van Thailand werd gekozen, zijn de opgelopen prijzen het gevolg van de overstromingen die het land vorig jaar troffen. Daardoor kwam een belangrijk deel van Thailand’s maakindustrie deels en op sommige plekken zelfs volledig stil te liggen. Het zorgde voor speculatie onder investeerders en handelaars, waardoor bijvoorbeeld de prijzen van voedsel sinds de watersnood flink zijn gestegen.

Volgens het Thaise Ministerie van Handel zijn de prijzen niet hoger dan ze vorig jaar rond deze periode waren. Maar om de politieke situatie stabiel te houden, heeft Yingluck’s regering er veel baat bij de prijzen naar beneden te brengen. Eén van Yingluck’s verkiezingsbeloftes was het minimumloon en het loon van net afgestudeerden te verhogen. Critici echter, zoals Yingluck’s politieke tegenstanders, zeggen dat die maatregel geen effect heeft. Het heeft er alleen maar voor gezorgd dat er nu meer wordt gevraagd voor verse groenten of palmolie.

Om de prijzen verder te drukken heeft de premier tevens voorgesteld dat staatsbedrijven hun energieverbruik met 10 procent verminderen. Dat zou moeten voorkomen dat de energieprijzen verder de pan uit rijzen, is de gedachte. De regering wil daarnaast onderzoeken of het mogelijk is meer gebruik te maken van alternatieve energiebronnen. Wat Bangkok daarbij  voor ogen heeft, blijft nog onbekend.

Hoewel het volgens critici zeer de vraag is of Yingluck erin gaat slagen de inflatie een halt toe te roepen, zouden lagere prijzen voor voedsel, brandstof en consumentenproducten een uitkomst zijn voor een groot deel van de bevolking. Veel Thai hebben momenteel moeite de eindjes aan elkaar te knopen en moeten naast hun reguliere werk een tweede, of zelfs een derde baantje zoeken.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Thailand

 

1 reactie

 • Dus wat ze feitelijk zegt is,je betaald meer aan de kassa maar dat is eigenlijk niet zo hoor dat is meer je gevoel 555+
  Water is echt zwaar omhoog gegaan eieren,fruit zijn duurder etc etc.

  Wat ook wel een leuke is dat The ministry of commerce zegt de prijzen zijn omhoog gegaan en alles is ddurder geworden en ze zelf zegt de prijzen zijn omlaag gegaan mensen betalen zelfs minder. Misschien is het handig als ze eerst eens overlegt met haar mensen voordat ze onzin uitkraamt?

  Maar goed met haar grote portemonnee merk je het verschil tussen 4 of +/- 10 bath voor een ei ook niet…… En anders kan ze altijd wel een beetje geld meer krijgen van haar grote broer 5555+

 
 
 
 

Nieuws