Nieuwe Chinese plantenkunde

Nieuwe Chinese plantenkunde
J.B. Matto
Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028424524
236 pagina’s
Prijs: 17,90

De anonieme ik-persoon in ‘Nieuwe Chinese plantenkunde’, de debuutroman van J.B. Matto (in het echte leven Joost Bottema geheten), heeft net een breuk met zijn vriendin achter de rug als hij in China aankomt. Daar is hij om als ‘buitenlandse expert’ les te geven aan een universiteit in miljoenenstad Chongqing. Hij krijgt er een appartement in het Foreign Expert Building en wordt er vanaf de eerste dag met vragen en situaties geconfronteerd die ver buiten zijn Nederlandse manier van denken en doen staan. Waar de ik-persoon onrustig is en vooral concrete antwoorden wenst, daar zijn zijn Chinese gesprekspartners kalm en beheerst. Echt antwoord op zijn vragen krijgt hij maar zelden, de Chinezen confronteren hem liever met hun eigen gedachten en filosofieën. Zoals de merkwaardige Ling met wie hij een pagode bezoekt. “Een probleem lost zich meestal eerder op dan je denkt. En dan heb je er niet eens over na hoeven denken”, vertelt ze, wat de verwarring bij de houvast zoekende ik-persoon alleen maar groter maakt.

Personages als Ling zitten er veel in ‘Nieuwe Chinese plantenkunde’. In het begin lijken ze mijlenver verwijderd te zijn van de ik-persoon. Ze maken een kalme indruk, beheerst en berustend. De ik-persoon is erdoor verwonderd en vraagt zich af of hij ook niet op diezelfde wijze zijn verdriet te boven kan komen. Maar gaandeweg wordt duidelijk dat het zo eenvoudig niet is en dat ook de Chinezen ongeluk kennen, zoals de ingenieur die door heel China reisde en daardoor zijn vrouw maar een paar keer per jaar zag. Nu is hij weer thuis, maar is zijn vrouw aan ‘een heel lange reis’ begonnen. Want, zegt de ingenieur, “Soms houdt de een te veel van de ander. Dan heeft de verbinding te veel kracht, die is dan zo stijf dat ze makkelijk breekt”.

En alsof al die in raadsels pratende mensen nog niet voldoende zijn, heeft schrijver J.B. Matto nog een extra dimensie aan zijn boek toegevoegd. De vriendin van de hoofdpersoon stuurt namelijk brieven. Ze is naar haar moeder in Cleveland verhuist en bericht over de toestand van de wereld, maar bestookt de ik-persoon vooral ook met haar eigen gedachten en gevoelens. Het zijn vaak gevatte en tragikomische teksten die de zoektocht van de hoofdpersoon op een prettige manier onderbreken en tegelijkertijd het karakter van de naamloze persoon duidelijker neerzetten. Want wat wil die naamloze persoon nu eigenlijk? Wie is hij, wat zoekt hij en waar gaat hij naartoe?

Uiteindelijk blijken de antwoorden op die vragen er in dit vlot geschreven boek nauwelijks toe te doen. De hoofdpersoon heeft bewust of onbewust, dat blijft in het onbekende, besloten zich mee te laten drijven in de maalstroom die China heet. Waar morgen anders is dan vandaag en waar vragen ook zonder antwoorden kunnen bestaan, en omgekeerd. Dat meedrijven maakt ‘Nieuwe Chinese plantenkunde’ tot een aangenaam boek dat niet hoogdravend is en ook geen nieuwe inzichten geeft in de Chinese manier van denken. Wel zal het boek bij China-liefhebbers regelmatig voor herkenning zorgen. J.B. Matto blijkt namelijk een meester in de veelzeggende details te zijn, want waar anders dan in China staat er ‘HAPPY NEW’ op een deur van de Kentucky Fried Chicken als het Lentefeest begint?

Ate Hoekstra

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws