Nog steeds slechte omstandigheden in Indiase kledingindustrie

Ondanks de belofte tot beterschap zijn er nog steeds grote problemen in de Indiase kledingindustrie. Dat concluderen de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Maid in India’. Volgens hen zijn dagelijks nog duizenden Indiase vrouwen en meisjes het slachtoffer van ‘gebonden arbeid’.

SOMO en LIW brachten een jaar geleden ook al een kritisch rapport uit over de kledingindustrie in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Dat rapport toonde onder meer aan dat er in fabrieken waar westerse merkkleding wordt gemaakt regelmatig sprake is van erbarmelijke werkomstandigheden. Verschillende bedrijven beloofden de zaken te veranderen maar volgens SOMO en LIW zijn ‘Europese en Amerikaanse kledingbedrijven er tot nu toe niet in geslaagd de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers in Tamil Nadu structureel te verbeteren’.

Volgens SOMO en LIW worden jonge meisjes – vaak jonger dan 18 jaar – naar kledingfabrieken gelokt met de belofte van een goed salaris, goede behuizing en, in sommige gevallen, een geldbedrag dat ze aan het einde van hun contract krijgen. Maar de werkelijkheid is vaak stukken minder rooskleurig. De werkneemsters mogen vaak het fabrieksterrein niet verlaten, hebben weinig contact met hun familie en worden soms gedwongen 24 achtereenvolgende uren onder ongezonde omstandigheden en voor lage lonen te werken. Ook komen geweld en intimidatie veel voor, aldus het rapport.

Slechts enkele bedrijven doen volgens het rapport hun best de werkomstandigheden bij de toeleveranciers te verbeteren. “De meeste afnemers doen echter niets”, concluderen SOMO en LIW. De stichting en de werkgroep roepen daarom op tot meer inspanning voor de Indiase fabrieksarbeidsters: “MVO-initiatieven, certificeringsinstellingen en brancheorganisaties zoals Modint en Mitex, moeten hun leden oproepen tot concrete maatregelen. Aan nalatigheid behoren disciplinaire maatregelen verbonden te worden. Vakbondsvrijheid en de mogelijkheid tot collectieve arbeidsonderhandelingen zijn essentieel om arbeiders in staat te stellen zelf voor hun rechten op te komen. Westerse bedrijven die afnemen in Zuid-India moeten zich actief inspannen voor het realiseren van deze rechten.”

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie India

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws