Restaurant Pyongyang in Amsterdam failliet

Het was een vreemde (peking)eend in de bijt. Het Noord-Koreaanse restaurant Pyongyang in Amsterdam waar Noord-Koreaans personeel werkte, terwijl er bijna geen Noord-Koreaanse onderdaan de grens overkomt, behalve als ze superloyaal zijn aan de regering. Daarbij: elke misstap betekent een gevaar voor de achtergebleven familie.

Maar nu is het restaurant, een half jaar na de opening, failliet verklaard. Op eigen initiatief van het personeel. Pyongyang was het eerste Noord-Koreaanse restaurant in Europa.

De werknemers schijnen zoals ze zeggen salaris tegoed hebben van de Nederlandse onderneming, een project van twee Amsterdammers die Nederland en Noord-Korea dichter bij elkaar wilden brengen.

December vorig jaar stuurde het stalinistische land waar met harde hand wordt geregeerd negen koks en serveersters naar Nederland. In het restaurant werden traditionele gerechten geserveerd en er werd er gezongen en gedanst door het personeel waar Noord-Korea er zeer goed afkwam.  Ondanks een grote belangstelling om in Pyongyang te eten en veel media-aandacht bleek de relatie tussen het personeel en de oprichters niet optimaal te zijn.

De werknemers klaagden dat zij nauwelijks betaald kregen en dat er sprake was van uitbuiting. Directeur Remco van Daal kreeg op zijn beurt de indruk dat de hele operatie een vooropgezet plan was van de Koreanen om toegang te krijgen tot Nederland en werkvergunningen te bemachtigen.  Of de werkvergunning geldig blijft of dat ze een enkeltje terug krijgen, is nog onduidelijk.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

2 reacties

 • Vragen stellen aan mensen die je niet kent, is in Azië gewoon “not done”. In het Chinees betekent “vraag”en “probleem”ook hetzelfde, dus wij gingen naar het Pyongyang restaurant en besloten om als Masters in NLP op alle niveaus contact te maken. Zonder te oordelen. Onder het genot van heerlijk eten kregen we de dames toch aan het praten. Een van de dames had zelfs Engelse les gehad van Charles Jenkins, de gedeserteerde Amerikaanse soldaat uit Noord Korea. De andere dame vertelde dat haar broer een bekende kunstenaar is in Noord Korea en haar vader ook. Zij woonden in het hotel naast het restaurant en kregen regelmatig pakketjes met make up en andere zaken van hun families uit Pyongyang. Ze kenden elkaar uit Peking waar ze drie jaar samen in eenzelfde restaurant gewerkt hadden.

 • Dat is toch aardig wat informatie, die je uit de dames hebt gekregen. Ik ben 2x in het restaurant geweest. Ze waren wel zeer geinteresseerd in de foto’s van mijn Noord-Korea reizen, maar veel over henzelf ben ik niet te weten gekomen. Anyway, het is jammer dat het zo snel was afgelopen. Ik neem aan dat ze weer terug zijn gegaan naar NK. Wat er precies is voorgevallen, zullen we wel nooit achter komen. De beide Remco’s hebben de buik helemaal vol van het land, want ook de site van hun DPRK vrienschapsstichting is dood.