Olifant in Vietnam sterft uit

Nog even en de Aziatische wilde olifant in Vietnam is uitgestorven. Liepen er in 1990 nog 1500 tot 2000 dikhuiden in de Vietnamese wildernis, inmiddels is dat aantal gedaald tot enkele tientallen dieren. De jumbo’s zijn de laatste twee decennia bij bosjes afgeslacht. Beschermingsgroepen die een paar jaar geleden werden opgericht kijken hulpeloos toe.

In het nationaal park in de provincie Dak Lak, probeert een beschermingscentrum voor olifanten een kudde van 29 dieren in leven te houden. Daar slagen ze echter niet goed in door een gebrek aan mensen en geld. Twee weken terug zijn nog twee olifanten uit de groep dood en ernstig verminkt teruggevonden. Een van de twee was het enige volwassen mannetje van de kudde. Zijn hoofd, de slagtanden en slurf waren afgehakt. Eerder dit jaar zijn ook zes dieren uit dezelfde kudde gestroopt.

De voortdurende Chinese honger naar ivoor wakkert de lucratieve stroperij aan. Daarnaast zijn ook de opkomst van rijst- koffie- en rubberplantages, de bouw van fabrieken en dammen en de aanleg van wegen funest voor de olifanten en de leefgebieden waarvan ze afhankelijk zijn.

Experts laken de Vietnamese regering die, ondanks loze beloften om de laatste olifanten van het land te beschermen, faalt en vooral toeziet hoe de olifantenpopulatie in gestaag tempo afneemt.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

3 reacties

 • Hoe eerder de olifanten in die regio uitsterven hoe beter, want zuid oost Aziaten gaan er zo schofterig mee om, dat gun je die dieren niet.

 • Jammer dat er na de vietnam oorlog geen lessen zijn geleerd, wellicht heeft de rode Khmer in het verkeerde land geregeert, hadden ze hier hun fields moeten aanleggen, hadden we deze problemen niet gehad, maar dat geldt natuurlijk ook voor japan met hun wetenschappelijk onderzoek op walvissen dat maar eindeloos blijft doorgaan.Misschien zijn we allemaal het leven een beetje beu en is het tijd om er weer eens flink op los te knallen..

  • redactie

   Beste Johnny,
   Als redactie zijn we een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Maar er zijn wat ons betreft op deze site wel grenzen aan verbonden. Er eens flink op los knallen en iemand het Rode Khmer regime toewensen, gaat feitelijk over die grens heen. We verzoeken je daarom je toon te matigen in je reacties. Volgende keer wordt je reactie verwijderd.
   De redactie.

 
 
 
 

Nieuws