Vakantieblues, Liedjesverhalen

Vakantieblues, Liedjesverhalen
Riny Boeijen
Uitgeverij U2pi BV
ISBN 9789087591953
143 pagina’s
Prijs € 16.50

‘One Night in Bangkok’ is met stip het leukste verhaal in de bundel Vakantieblues van Riny Boeijen. In 26 verhalen haalt hij vakantieherinneringen op die hij voor altijd blijft linken aan een bepaald liedje of nummer, dat gebeurtenissen helder voor het netvlies tovert wanneer je ze weer hoort. Emoties of heftige irritaties kunnen dan je deel zijn. Er staan weliswaar ‘maar’ tien verhalen over Azië in, maar die zijn al leuk genoeg om eens een blik in Vakantieblues te werpen. Een vervolg op Jongensblues van dezelfde auteur.

Achter in het boek staan per hoofdstuk de twee jukeboxnummer gemeld die, zo zegt Boeijen, erbij horen en op de een of andere manier een rol spelen in het verhaal. Zoals Across the Borderline en He’ll have to go van Ry Cooder bij ‘Rijk’ dat zich afspeelt in Indonesië en waar je als blanke al snel als wandelende portemonnee wordt gezien. Het hilarische ‘One Night in Bangkok’, dat ook bij De Aziatische Tijger is gepubliceerd, heeft, uiteraard, One Night in Bangkok in de jukebox van Murray Head en het nummer Chess. In die hete metropool komt hij in een wel heel vreemde massagesalon terecht.

Born to Run van Bruce Springsteen hoort bij een avontuur op Sumatra. Bali is gelinkt aan I will survive en Never can say goodbye van Gloria Gaynour. ‘Trouwen in Jakarta’ levert Brown eyed girls op van die oude gouwe Van Morrison. Bij ‘Many Incest’ dat zich afspeelt in Laos (een leuk gevalletje van spraakverwarring) hoort Crosby Stills Nash and Young, I almost cut my hair, van het sublieme album Déja Vu. Het uitzicht op de majesteueze Mekong Rivier herleeft met Besame Mucho en Quizas, quizas, quizas, van Trio Los Panchos. In Cambodja maakt hij kennis met het bloedige Rode Khmer verleden, waar het nummer Crazy van Seal hem nog steeds doet denken aan de beruchte Tuol Sleng gevangenis in Pnomh Penh waar hij een bezoek aan brengt. En Suzie Q van Creedence Clearwater Revival doet hem terugdenken aan Vietnam.

Al met al een leuk boek van een gelauwerd reiziger.

Bert Vos.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Recensies

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws