De Vereniging van Eigenaren

Door Inge Jansen

In de zomer was er opeens reuring op ons normaal zo gezapige compound in Tongzhou, een verre buitenwijk van Beijing. Vrijwilligers kwamen van deur tot deur om mensen te informeren over de mogelijkheid een Vereniging van Eigenaren (VvE) op te richten. Hiertoe zou een informatiebijeenkomst worden gehouden, iedereen was welkom.

Typische middenklasse wijk
Ons complex, Dating Bright California genaamd, is verspreid over twee compounds die door een weg van elkaar gescheiden zijn. Het is een typische wijk voor de nieuwe middenklasse van Beijing, met hoge flats die staan op een ommuurd, parkachtig terrein. Het ligt twintig kilometer van het centrum, waar bijna iedereen uit deze wijk werkt.

Openluchtbijeenkomst
De bijeenkomst vond plaats op de buur-compound, in de openlucht op een plein. Hier hadden zich ongeveer honderd geïnteresseerden verzameld, een nogal magere opkomst voor een compound waar duizenden mensen wonen. De vergadering was vooral bedoeld als informatievoorziening en werd georganiseerd door een organisatie die zich het Beijing’s First Owners Work Counseling Center noemt. Deze organisatie wordt gerund door vrijwilligers, vrijwel allemaal mannelijke zestigplussers, die zelf al eerder een VvE hebben opgericht en nu anderen vertellen hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Overheidssteun
De organisatie wordt gesteund door het stadsbestuur van Beijing, dat graag ziet dat er VvE’s worden opgericht. De wet stelt dat minstens vijf procent van alle huiseigenaren van een compound zich moeten aansluiten voor een VvE kan worden opgericht. In Beijing, waar de ene nieuwe compound na de andere uit de grond verrijst, zijn er nog maar weinig VvE’s. De overheid wil dat graag veranderen en promoot daarom het oprichten ervan.

Noodzaak
Mijnheer Tong van het Counseling Center neemt het woord. Sprekend door een kleine, draagbare microfoon vertelt hij dat het oprichten van een VvE absoluut noodzakelijk is. De meeste huizen hier zijn gebouwd rond 2008 (sommige zijn nog nieuwer) en daar heeft men gemiddeld 120.000 euro voor betaald. Hij legt uit dat bij de koop van het huis een percentage van dat geld wordt gestort in een fonds, dat beheerd wordt door het management van de compound. Het moet aangewend worden om de compound te onderhouden. Dat onderhoud wordt dus door het eigen geld van de huizeneigenaren gedaan, en dat geeft hen het recht te weten hoe het geld precies wordt besteed. Maar die controle kan alleen via een VvE worden uitgeoefend.

“Weggaan is geen optie”
Mijnheer Tong schetst het nogal treffend: “Jullie hebben je huizen gekocht voor een periode van zeventig jaar, waarschijnlijk hebben jullie al jullie spaargeld hierin zitten. Natuurlijk hopen jullie hier voor altijd te kunnen wonen in een mooie en rustige omgeving, want weggaan is geen optie. Jullie hebben deze huizen immers gekocht. Maar als de compound niet goed beheerd wordt, en de openbare voorzieningen steeds slechter worden en jullie daar niets van zeggen, dan is jullie huis na twintig jaar misschien alleen maar minder waard geworden. Dan zijn de wegen in de compound verzakt, de lift doet het niet meer, er is regelmatig geen water, er ligt overal afval…”

Grieven
Na deze introductie mochten er vragen worden gesteld. Het opvallende was dat mensen helemaal geen vragen stelden over de praktische kant van het oprichten van een VvE, maar direct hun eigen grieven begonnen te uiten over de compound, die de laatste tijd inderdaad niet heel goed beheerd wordt.

Parkeerproblemen
Veel mensen klaagden over de parkeerplaatsen, die sinds kort alleen nog maar tegen betaling gebruikt mogen worden. De parkeerplaatsen boven de grond waren al snel verhuurd, en voor velen blijft er nu alleen de optie over om in de ondergrondse garage te parkeren. Maar die garage is nog niet helemaal klaar, en iedereen krijgt daardoor natuurlijk het gevoel dat ze uitgeknepen worden terwijl er geen goede service tegenover staat. “Tsja”, zegt mijnheer Tong fijntjes, “als jullie nu een VvE hadden gehad, dan hadden jullie dit van tevoren met het management kunnen bespreken en invloed kunnen uitoefenen. Nu is het al allemaal geregeld, en het nog een keer veranderen zal wel moeilijk worden.”

Chemische fabriek
Anderen hadden het over de chemische fabriek, die ongeveer tien kilometer bij ons vandaan staat en vooral in de nacht soms kwalijk stinkt. Een zwangere vrouw vraagt zich af hoe we daarmee om moeten gaan. “Naar de milieuafdeling van de overheid bellen, mevrouw”, zegt mijnheer Tong. Maar ook dit is natuurlijk iets waarin je veel beter voor jezelf kunt opkomen als je georganiseerd bent.

Natte muur
Nog weer iemand heeft klachten over de muur van haar flat, die bij regen helemaal nat wordt. Zij krijgt het advies dit zo snel mogelijk te melden bij het bedrijf dat de flats gebouwd heeft of het geschil voor te leggen bij een rechtbank. De klacht moet worden ingediend binnen vijf jaar nadat de flat is opgeleverd, anders verjaart het.

Fel
Terwijl aan het begin van de bijeenkomst de mensen in een ruime cirkel rond de voorlichters stonden, drongen mensen letterlijk naar voren toen we het over de echte problemen hadden. Het ging er best fel aan toe, een oudere man naast mij trilt van woede als hij klaagt over de parkeerplaatsen.

Nuttig
Al met al was het een nuttige bijeenkomst. Er zijn namelijk veel regels en wetten in China die mensen bescherming kunnen bieden, maar vaak weet men gewoon niet hoe toegang te krijgen tot deze kennis, of men wordt door derde partijen die daar belang bij hebben gehinderd daarin. Zo’n voorlichtingsbijeenkomst is dus belangrijk!

Lage opkomst
Als we later op de dag over de compound lopen, spreekt een oudere heer ons aan. Hij was ook bij de vergadering en herkent ons. Hij vraagt wat wij van de vergadering hadden gevonden. Zelf vond hij dat er veel te weinig mensen waren komen opdagen. “Toen de parkeerplaatsen twee weken geleden werden uitgegeven, stonden de huizeneigenaren voor dag en dauw in lange rijen bij het servicekantoor, maar voor zoiets belangrijks als het oprichten van een VvE komen ze niet opdagen”, zegt hij wat teleurgesteld.

Nog altijd geen VvE
Het is nu een paar maanden later. De vijf procent deelname is nog niet behaald en de Vereniging van Eigenaren van Dating Bright California is nog altijd niet opgericht. In een samenleving waarin decennialang alles door de staat geregeld werd, is het voor mensen kennelijk nog erg wennen dat ze nu soms zelf het heft in eigen handen moeten (en mogen) nemen.

www.mingbai.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.