De Vallei van Verwondering: kijkje in de courtisanewereld van Shanghai

RecensieAmyTanDevalleivanVerwonderingAuteur: Amy Tan
Titel: De Vallei van Verwondering
Uitgever: Prometheus
Prijs: 19,95 euro
Omvang: 624 pagina’s
ISBN: 9789044625653

De Chinees-Amerikaanse schrijfster Amy Tan – bekend van onder anderen De Vreugde- en Gelukclub – heeft maar liefst acht jaar gewerkt aan haar onlangs verschenen nieuwe roman De Vallei van Verwondering. En dat is er aan af te zien: ruim zeshonderd pagina’s vertellen het aangrijpende verhaal van Violet Minturn, die op haar veertiende wordt verhandeld als courtisanemaagd.

De half-Chinese, half-Amerikaanse Violet worstelt in haar jonge jaren met onwetendheid over wie haar vader is en een gebrek aan liefde van haar moeder Lucia. Per slot van rekening keert Lucia terug naar San Francisco, in de veronderstelling dat haar minnaar haar dochter naar de boot brengt. Maar Violet haalt de boot niet, haar moeders minnaar heeft haar verkocht als courtisanemaagd.

Violet kan maar niet verkroppen dat haar moeder haar in de steek heeft gelaten en weigert zich bij haar lot neer te leggen. In haar nieuwe huis ontmoet ze Magische Pompoen, een courtisane die voorheen in Lucia’s bloemenhuis werkte. Zij ontpopt zich als de moeder die Violet heeft gemist en met haar hulp verandert Violet in een succesvolle zakenvrouw.

Net als in haar eerdere werk, spelen moeder-dochterrelaties een belangrijke rol. In De Vallei van Verwondering heeft Tan die in een nieuwe situatie weten uit te diepen. Ditzelfde geldt voor identiteit: wat heeft je Amerikaanse afkomst nog te Amy Tanbetekenen als je terechtkomt in een wereld waar je een identiteit wordt aangemeten, zoals in de courtisanewereld?

Naast een prachtige vertelling met deze grote thema’s als leidraad, geeft De Vallei van Verwondering ook een gedetailleerd kijkje in het begin twintigste-eeuwse courtisaneleven in Shanghai. En dat maakt de nieuwe Tan een aanrader voor (amateur)sinologen, maar vooral voor leesliefhebbers van grote familiegeschiedenissen.

Wilke Martens

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws