Noord-Korea zoals Kim wil dat wij het zien

PyongyangvideoshotHongersnoden, strafkampen, executies. Schrikbarende armoede, een totaal gebrek aan democratische vrijheden en de verafgoding van Kim 1, 2 en 3. Dat is zoals veel mensen in het Westen Noord-Korea kennen. Maar leider Kim Jong-un zou het maar wat graag hebben dat we zijn land anders zien.

Wat Kim betreft is Noord-Korea namelijk een arbeidersparadijs waarin het communistische gedachtegoed in de harten van de mensen leeft en waar iedereen gelukkig en tevreden is. Noord-Korea is wat de leider betreft bovendien een ontwikkeld land, zeker als we het over hoofdstad Pyongyang hebben. Hooguit wordt het land af en toe geplaagd door de natuur en die akelige imperialisten uit Amerika.

Om dat beeld kracht bij te zetten kreeg een filmploeg onlangs toestemming een drie minuten durende film over Pyongyang te maken. Het resultaat is een prachtig inkijkje in hoe de jongste Kim wil dat wij Pyongyang zien. Een stad met tevreden arbeiders die met de bus of de metro van A naar B gaan, waar de straten groen en schoon zijn en waar de kinderen rolschaatsen en enthousiast lachen naar de camera.

Uiteraard is de video propaganda van de meest pure soort. Maar doordat er zo weinig recent filmmateriaal over Pyongyang beschikbaar is en de Noord-Koreaanse autoriteiten maar zelden toestemming geven om een film te maken, is ‘Enter Pyongyang’ een bijzonder interessante video geworden. Pyongyang oogt plotseling niet meer als het centrum van die afschuwelijke dictatuur, maar als een gemoedelijk provinciaal stadje waar de mensen nog op de fiets naar hun werk gaan en waar de verkeersagenten mensen nog helpen met oversteken.

Dat de film slechts een klein deel van de werkelijkheid laat zien en dat dan ook nog heel gekleurd doet, zal voor de Noord-Korea volger geen geheim zijn. Om het verschil duidelijk te maken is het aan te raden om na ‘Enter Pyongyang’ de documentaire ‘North Korea: a day in the life’ te zien, met grauwe gebouwen, urenlange stroomstoringen en kinderen die worden getraind om muziek te maken voor de geliefde leider. Of dat dan de hele werkelijkheid laat zien? Waarschijnlijk niet. Maar beetje bij beetje leren we zo Noord-Korea en haar vreemde dictators telkens wat beter kennen.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Noord-Korea

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.