Bokkepootjes eten in Bandung

IndonesieBandung6Op reis van Bogor naar Malang, van West- naar Oost Java, strijk ik half september tegen lunchtijd neer op het ruime terras van restaurant annex lunchroom Braga Permai in hartje Bandung. Op de kaart onder andere: Uitsmijter, Croquet en Bitterballen. Dit naast een keur van Indonesische en internationale gerechten. Vanwege het Indische verleden was ik hierdoor niet echt verrast maar ik had het toch niet verwacht. En bij alleen deze oud-Hollandse verrassingen bleef het echter niet. Bandung werd in de koloniale tijd ook wel genoemd: ‘het Parijs van Java’ en ‘de meest Europese stad van Indië’.

Door Paul Bremer

De stad ontstond in de 19de eeuw als centrum voor cultuurondernemingen, oftewel plantages, in de Preanger, de naam van de hoogvlakte rond Bamdung. Herman Willem Daendels die van 1808-1811 Gouverneur Generaal was had in zijn tijd de opdracht tot het aanleggen van de Grote Postweg gegeven. Deze was duizend kiometer m lang en liep van het uiterste westen van Java naar de oostkant van het eiland. In 1894 werd de spoorlijn uit het toenmalige Batavia, nu Jakarta geheten, via Buitenzorg, doorgetrokken naar Bandoeng, zoals het toen nog geschreven werd, en begon de groei van het toenmalige dorp.

Sinds het begin van de 20ste eeuw kreeg Bandung een nieuwe economische impuls.IndonesieBandung1 Dit in verband met het besluit er de nieuwe hoofdstad van te maken, vanwege onder andere het gunstige klimaat, dit in tegenstelling tot de hitte van Jakarta. Er werd in relatief korte tijd in Noord-Bandung een nieuwe en groene woon- en werkstad uit de grond gestampt, aan de hand van voor die tijd heel moderne uitbreidingsplannen.

Tegenwoordig wonen er meer dan 2,5 miljoen inwoners. De bevolkingsgroei en bevolkingsdichtheid heeft de ruime opzet flink aangetast. Toch is de oorspronkelijke opzet van de oude stad nog intact en bezit Bandung één van de grootste concentraties Art-Deco gebouwen van de wereld. Braga Permai ligt in Jalan Braga, de hoofdstraat staat nog vol met bebouwing uit de eerste helft van de vorige eeuw.

IndonesieBandung0Behalve de in meer koloniale stijl gebouwde huizen is er door vooral Nederlandse architecten als Aalbers, Macleine Pont en Wolff Schoemaker voor de oorlog veel gebouwd en verbouwd in de Nieuw Bouwen stijl van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Met opvallende horizontale lijnen, ruime balkons en Art-Nouveau elementen. In de hele stad en zeker ook in Jl. Braga is er nog veel te zien aan indrukwekkende oude overheids- en particuliere gebouwen, die ook nu vaak nog een moderne indruk maken en zeker hier in Indonesië extra opvallen. Nu blijkt dat daar waar nu Braga Permai is, voorheen Maison Bogerijen gevestigd was. Dit was in het verleden een befaamde gelegenheid. In advertenties werd in die tijd geschreven: “Hofleverancier van H.M. de Koningin der Nederlanden en Zijne Excellentie G.G. van Nederlands Indië.”

Dit maakt wel duidelijk dat het Koninkrijk der Nederlanden in het algemeen en de Gouverneur Generaal van Nederlands Indië in het bijzonder ook loyale klanten waren van dit restaurant. Het was dan ook in die tijd naar verluidt de meest internationaal georiënteerde gelegenheid in West-Java om te dineren. Alle menu’s in Bogarijen IndonesieBandung3werden bijvoorbeeld behalve in het Nederlands ook in het Frans geschreven. Met de modemagazijnen die rechtstreeks hun kleding uit Parijs betrokken en enige autosalons die internationaal vermaarde automerken verkochten plus de moderne architectuur, was dit alles bij elkaar de reden dat Bandung in die tijd de bijnaam ‘het Parijs van Java’ wel verdiende.

Terug naar het lekkers. Maison Bogerijen werd geopend in 1918. Tot aan 1980 was er aan de achterzijde van het pand een verkooppunt waar brood en cake werd verkocht. Voor de klanten die verder weg woonden werd er tot die tijd ook nog thuisbezorgd. Het huidige pand is grotendeels nieuwbouw, alleen aan de achterzijde is er nog wat te zien van de oorspronkelijke behuizing. Nu is het een vrij modern grand-café met een ruim terras aan de straatkant onder een grote luifel en met een aantal parasols. Het rechterdeel van de eetzaal is tevens winkel met grote vitrines en een toonbank.IndonesieBandung5 In het restaurant hangen nog een aantal schilderijen en foto’s van het voormalige Maison Bogereijen. Deze herinneren de klanten aan de nostalgie van de gloriedagen van Nederlandsch-Indië. Binnen bleek er nog veel meer lekkers in gekoelde vitrines en op schappen. Behalve Bokkepootjes, zijn er ook Krakelingen, Speculaasjes, gevulde Speculaas, Boterstaaf en Ontbijtkoek te koop. Verder nog Annanastaart, Chocoladetaart, Moccataart en Tompoesjes. Dit alles is dan ook nog eens prachtig verpakt. Deze lekkernijen uit de tijd van ‘Tempo Doeloe’ zijn nu nog verkrijgbaar doordat de recepten uit die periode zijn bewaard gebleven. De ingrediënten worden geïmporteerd uit Nederland, maar alles wordt nog steeds gebakken in de eigen banketbakkerij.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

1 reactie

 • Paul Bremer

  Kleine aanvulling: Inmiddels aangekomen in Samarang zit ik nu te lunchen in Toko Oen aan Jalan Permuda. Deze Toko heeft een nog veel uitgebreider keuzemenu van zowel (lunch-) gerechten als banketbakkers lekkernijen. Deze gelegenheid zit nog in het oorspronkelijke pand met hoge plafonds, luiken aan de ramen en een klassieke inrichting. Van deze zelfde firma zijn er ook vestigingen in Yogyakarta en zelfs in Den Haag. De vestigingen hebben ieder een uitgebreide website over het assortiment en met meer achtergrond informatie. Daar lees ik ook dat er een Toko Oen is in Malang maar dat deze niet deel uitmaakt van het gerenommeerde familiebedrijf maar door een (on-)handige Nederlandse ondernemer wel onder deze naam wordt gerund.

 
 
 
 

Nieuws