‘Medische zorg nodig voor Tibetaanse gevangenen’

De politieke organisatie International Campaign for Tibet (ICT) heeft vanmorgen een petitie overhandigd aan mensenrechtenambassadeur Kees van Baar waarin wordt gepleit voor medische zorg voor Tibetaanse politieke gevangenen. De petitie, gericht aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, is door meer dan dertienduizend mensen ondertekend.

Van Baar ontvangt petitie van Tsering Jampa

In het document wordt Koenders verzocht om de Chinese regering te vragen met spoed medische zorg te verlenen aan de politieke gevangenen Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse en daarnaast om alle gevangenen vrij te laten. Ook wordt verzocht de VN Hoge Commissaris van de Mensenrechten toe te laten tot Tibet.

”De situatie van beide Tibetanen is niet alleen een mensenrechten aangelegenheid, maar het verstrekken van adequate medische zorg is ook een humanitaire kwestie. De Nederlandse regering neemt humanitaire kwesties buitengewoon serieus en zal dit aankaarten bij de Chinese regering,” zei Van Baar bij het ontvangst nemen van de petitie.

De afgelopen maand heeft ICT  in negen steden actie gevoerd om handtekeningen te verzamelen en om aandacht te vragen voor de ernstige schendingen van mensenrechten in Tibet door China.

Hartverwarmend
“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Nederlanders onze actie steunen. Wij zijn dankbaar dat zo veel mensen het Tibetaanse volk in deze donkere periode een hart onder de riem steken,” aldus Tsering Jampa, Executive Director van de organisatie. “Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt. Dit was een keerpunt in de wereldwijde erkenning van de geweldloze strijd van het Tibetaanse volk voor vrijheid. Mede door de steun vanuit Nederland heeft het Tibetaanse volk de hoop en de kracht om te blijven strijden tegen het onrecht en de onderdrukking door China. De toezegging van de Nederlandse regering om deze kwestie aan de orde te stellen bij de Chinese regering is zeer verheugend voor ons.”

De twee Tibetaanse politieke gevangenen Tenzin Delek Rinpoche en Khenpo Kartse zijn ernstig ziek sinds zij gevangen zijn gezet door de Chinese autoriteiten vanwege hun activiteiten voor een vrij Tibet. De 64-jarige Tenzin Delek Rinpoche, die aan ernstige hartkwalen lijdt, is tot levenslang veroordeeld. De 38-jarige Khenpo Kartse heeft een ernstige leveraandoening en zit al een jaar zonder enige vorm van proces opgesloten. Beiden ontvangen niet de medische zorg die zij dringend nodig hebben.

Op dit moment zitten meer dan 600 politieke gevangenen in Tibet.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws