ICT herdenkt Tibetaanse volksopstand

Tibet demonstranten met de beeltenis van de Dalai LamaIn 1959 ontvluchtte de Dalai Lama Tibet en ging in ballingschap in Dharamsala in India. Dit jaar op 10 maart is de 56e herdenking van de Tibetaanse Volksopstand en de zevende herdenking van de ongekende golf van protesten in 2008 in Tibet, die hardhandig door China werd neergeslagen. Er is een speciale resonantie omdat de Dalai Lama zijn 80ste verjaardag viert, een moment van bijzonder belang voor alle Tibetanen.

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet (ICT): “In de aanloop naar de herdenking zijn in Tibet de veiligheidsmaatregelen dramatisch verhoogd met massale militaire inzet, militaire oefeningen, en politiecontroleposten waar brandweerwagens permanent klaarstaan in geval van zelfverbrandingen. Ondanks de immense onderdrukking geven duizenden Tibetanen uiting aan hun culturele identiteit en aan hun intense toewijding aan de Dalai Lama. Deze dag betuigt ICT ook steun aan het Tibetaanse volk en aan de families van de 137 Tibetanen die zichzelf uit protest tegen de Chinese repressie in brand hebben gestoken. De laatste zelfverbranding, door de 40-jarige Tibetaanse vrouw Norsheg, vond op 7 maart plaats in de provincie Ngaba.

Monniken bij Tibetaans protestICT herdenkt de volksopstand en is solidair met de Tibetanen in Tibet in hun strijd naar vrijheid en rechtvaardigheid.” International Campaign for Tibet markeert de herdenkingsdag door het afgeven van een verklaring door ICT-president Matteo Mecacci bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Samen met Tibet-organisaties geeft ICT een memorandum over de situatie in Tibet aan de Chinese ambassade in Den Haag en 14 maart komen duizenden Tibetanen en hun supporters uit heel Europa in Parijs te samen voor een grote demonstratie om hun solidariteit te tonen met de Tibetaanse vrijheidsstrijd en de Dalai Lama. De ICT-staf doet ook mee aan een mars naar het Witte Huis in Washington D.C.

In Parijs op wordt de ‘Verklaring van Parijs’ gelanceerd, waarin Europese regeringen en hun instituties sorden oproepen om: een TibetVreedzameprotestenSerthargecoördineerde aanpak te ontwikkelen ten aanzien van het aanspreken van de  Volksrepubliek China op het mislukte beleid in Tibet; de Dalai Lama en de Tibetaanse democratisch gekozen leiders op het hoogste politieke niveau formeel te ontvangen; publiekelijk het voorstel van de Dalai Lama voor ware autonomie voor het Tibetaanse volk te onderschrijven en er bij China op aan te dringen om de dialoog met de Tibetaanse regering in ballingschap te hervatten.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws