Chinese repressie Tibet flink toegenomen

Monnik overziet het Tibetaanse landschapOndanks dat er steeds meer feiten en getuigenverklaringen over de Chinese onderdrukking in Tibet boven water komen en de internationale gemeenschap steeds vaker protesteert is de repressie op het ‘Dak van de Wereld’ alleen maar toegenomen. Dat concludeert Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet. ICT documenteerde een patroon van marteling en mishandeling van Tibetanen door Chinese gevangenisambtenaren tussen 2009 en 2014. In die periode zijn er veertien van hen door de gevolgen daarvan overleden.

Door Bert Vos

TibetaanseMonnikenGearresteerdHet rapport, ‘Marteling en Straffeloosheid – 29 Gevallen van Tibetaanse Politieke Gevangenen – beschrijft gedetailleerd de specifieke gevallen van de overleden politieke gevangenen en de lotgevallen van vijftien anderen, die hun gevangenschap wel hebben overleefd, maar nog steeds lijden onder de gevolgen. Hun beproevingen zijn bekend geworden aan de buitenwereld, ondanks strenge controlemaatregelen op de informatiestroom.

Verbitterd
Maar dit is slechts een tipje van de sluier, bevestigt Jampa. In de lobby van het Utrechtse NH-hotel doet ze het woord. Ze oogt als een kleine fragiele vrouw maar ze is fel en vastberaden wanneer ze het over ‘haar’ volk en TjeringJampageboorteland heeft. “Het is soms moeilijk om niet verbitterd te raken als je weet hoe ze dag in dag moeten lijden”, zegt ze geëmotioneerd. “Ik probeer altijd de positieve kant te bekijken. Wat ik kan doen is vertellen wat daar gebeurt en aandacht vragen voor de Tibetaanse zaak. Ik heb geen haat tegen Chinesen. De meesten zijn onwetend en weten niet eens wat er aan de hand is. Wij Tibetanen gaan uit van mededogen. Dat is ook wat de Dalai Lama ons vraagt. ICT hecht belang aan geweldloos verzet omdat dit onze boeddhistische visie is. Zonder mededogen kun je niet leven is onze religieuze opvatting. Geweld tegen de overheersers lost niets op. Want we kunnen toch niets tegen hen beginnen.”

TibetKalonTripaInaugurationDalai Lama
China ziet Tibet als een provincie die is ingelijfd in 1959 na een militaire inval, waarna de Dalai Lama, evenals honderdduizenden Tibetanen, naar India vluchtte. Sindsdien wordt het land overspoelt met Chinezen, vooral in de hoofdstad Lhasa. En zijn alle Tibetaanse culturele en religieuze uitingen verboden evenals de eigen taal, demonstraties en verering van de Dalai Lama. Er wordt geen enkele tegenwerking getolereerd.

De Chinese regering ziet volgens Jampa alle uitingen, ook religieuze, als politiek en een gevaar voor de Communistische Partij. Als niemand daar tegen in het verzet gaat, zegt ze, verdwijnen de Tibetaanse identiteit, de Tibetaanse cultuur en het Tibetaans boeddhisme. “Ondanks dat China meer open is voor het westen en reizen gemakkelijker, is de repressie met 180 procent toegenomen. We dachten eerst dat het juist beter zou worden. Maar overal wordt gecontroleerd, militairen staan op elke hoek, er hangen camera’s en mensen moeten dwangarbeid verrichten zoals wegen aanleggen. Er zijn Chinese buurtcomité’s die alles in de gaten houden. Van dorp naar dorp reizen of pelgrimstochten maken kan niet zonder toestemming. Toeristen mogen alleen groepsgewijs, met Chinese gidsen, Tibet bezoeken en geen contact hebben met de Tibetaan op straat.”

DharamsalaTibetVreedzameprotestenSerthar
Het gaat wel tien generaties duren voordat er iets wezenlijks zal veranderen, voorspelt de Tibetaanse balling die na een studie in India uiteindelijk in Nederland terechtkwam, wat ze als haar tweede thuis ziet. “Nadat we met ons gezin de grens over waren gevlucht had ik het geluk dat ik vlak bij Dharamsala, waar de Dalai Lama woont, naar een katholieke school kon, gerund door Ierse nonnen. We zaten daar met twee arme Tibetaanse meisjes tussen rijke Indiase kinderen. Ik ben afgestudeerd als lerares en daarna geëmigreerd naar familie in Canada. Daar wonen echter weinig landgenoten en ik wilde iets doen voor Tibet. Ik kende een eigenares van een Tibetaans restaurant in Utrecht en heb daar gewerkt, terwijl ik op de universiteit mijn propedeuse haalde.”
Tibet demonstranten met de beeltenis van de Dalai Lama

Door haar politieke werk voor Tibet werd ze uiteindelijk door ICT-VS gevraagd om ICT-Europa op te richten. Dat deed ze in 1999 na het bezoek van de geestelijk leider aan Nederland. “Er was heel weinig bekend over de situatie in Tibet. Dat veranderde pas na het toekennen van de Nobelprijs aan de Dalai Lama in 1989. Toch wordt er heel weinig over geschreven of gezegd. De laatste tijd is er aandacht aan de Oeigoeren die steeds meer in opstand komen en de zelfverbrandingen. Tot nu toe al 136. China geeft de Dalai Lama en het westen hiervan de schuld en criminaliseert deze wanhoopsdaden. Terwijl het een schreeuw om aandacht is.”

Geloof
Wat de ICT-oprichtster wel ziet, is dat na meer dan vijftig jaar onderdrukking de Tibetanen hun geloof Op een hoge pas strooien passerende Tibetanen 'windpaarden' voor gelukniet hebben opgegeven. “Dankzij dat is het Tibetaanse geweldloze verzet ongebroken gebleven. Het enige dat ze willen is hun cultuur en geloof behouden. En autonomie. Iets dat de Chinese overheid als een bedreiging voor de eenheid van het Chinese rijk ziet.” Toch bemerkt Jampa een verschuiving. Meer toenaderingen tussen beide volkeren wat misschien meer begrip over en weer oplevert. “China heeft steeds meer gestudeerde burgers die beseffen wat er gebeurt, schrijvers komen op voor Tibet, er zijn steeds meer Chinese boeddhisten en Tibetaanse lama’s worden naar China uitgenodigd.”

PanchenLamaVermistPanchen Lama
Op 6 juli wordt de Dalai Lama 80 jaar oud. Hij en de Panchen Lama zijn de belangrijkste religieuze leiders van Tibet. Beiden komen voort uit reïncarnatie De huidige Panchen Lama is in 1996 door de Dalai Lama erkent als de reïncarnatie van de Panchen Lama’s. Onmiddellijk na de erkenning werd de nieuwe 11e Panchen Lama op zijn zesde, met zijn complete familie, door de Chinezen gevangen genomen. Sindsdien is er nooit meer iets van hun vernomen.

De reïncarnatie van de Panchen Lama wordt via allerlei rituelen opgespoord. Als kind wordt het dan meegenomen naar Lhasa voor verder onderricht. Over de gehele wereld wordt al jarenlang op vreedzame wijze actie gevoerd voor de onmiddellijke vrijlating van Gedhun Choekyi Nyima, zoals de jongen heet. De Panchen Lama is in 2014 vijfentwintig jaar geworden. De Chinese autoriteiten willen nog steeds niet vertellen waar Gedhun met zijn familie woont, of hij nog in leven is en hoe het met hem gaat. Ondertussen is er een andere aangewezen door de Communistische Partij. “Deze moet straks de nieuwe Dalai Lama aanwijzen als de huidige overlijdt. En die gaat dan een marionet worden en ‘spokesman’ namens Tibet. Dat is de strategie van China”, legt eenDalai Lama 4 medewerker van ICT uit.

De huidige Dalai Lama heeft al gezegd dat hij zal reïncarneren, maar wel buiten Tibet om zo zijn volk verder voor te gaan in de strijd tegen de Chinese onderdrukking.

www.savetibet.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws