Vaarwel Soerabaja

OmslagVaarwelSoerabajaFemmy Fijten
Uitgeverij: Nieuwe Druk
238 bladzijden
€ 20,00
ISBN: 9789492020116

In Vaarwel Soerabaja probeert Freddy Ribauwt te overleven als de Japanners voormalig Nederlands-Indië binnenvallen. Als hij in 1926 wordt geboren lijkt er nog een mooie toekomst voor hem te liggen met zijn broertje Emo, dat een zorgenkindje is, zijn Javaanse moeder en Nederlandse vader. Zijn leven verandert in 1942 drastisch met de komst van het Land van de Rijzende Zon. Zijn vader wordt als blanke belanda meteen krijgsgevangen genomen en Freddy is verdacht als Indo oftewel halve Nederlander.

Wat eerst een pré was, blijkt nu een steeds groter nadeel te worden. Daarnaast heeft zijn moeder een ambivalente houding tegenover hen en is helemaal idolaat van zijn jongere broer. Hijzelf, vrienden en geliefden krijgen het zwaar te verduren tijdens de Japanse overheersing en de Bersiap na de oorlog waarin de vrijheidsstrijd begint, duizenden Nederlanders en Indo’s vermoord worden en de zogenaamde politionele acties van het Nederlandse leger beginnen.

De historische roman geeft een heel goed en keihard beeld hoe de geschiedenis zich in Indonesië voltrok tussen 1942 en 1950. Een verhaal vol gruwelijkheden die toen begaan zijn door alle partijen die een rol speelden op het strijdtoneel. Op een gegeven moment staat Freddy er alleen voor, moet hij onderduiken en krijgt de zorg voor Emo die door alles wat hij gezien heeft letterlijk het zwijgen ertoe heeft gedaan. Zijn droom is echter om in Java te blijven. Het prachtige eiland met zijn oerwouden en vulkanen. Hij wil niet naar Nederland vluchten, zoals velen om hem heen wel doen.

Femmy Fijten

Femmy Fijten

Vaarwel Soerabaja leest als een dampende trein die door de tropische hitte van Indonesië dendert met goed neergezette personages. Allemaal gevangenen van de oorlogssituatie waarin ze verkeren. In een ruk uitgelezen tijdens een vlucht van Amsterdam naar Bangkok. Het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van haar oom Rick Berlauwt, die in Indië achtereenvolgens muloleerling, ijskoerier, veehouder, chauffeur bij het Rode Kruis, Knilmilitair en werknemer bij General Motors is geweest. Femmy haar eerste roman heet Terug naar Bandung, waar ze veel lof mee oogstte.

www.femmyfijten.nl
www.nieuwedruk.nl

Bert Vos

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Recensies

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.