‘Office’: visueel spektakel op CinemAsia Film Festival

Imponeren, manipuleren en alleen maar met jezelf bezig zijn. Dat is het beeld dat veel buitenstaanders hebben van de huidige bankwereld. Dit beeld wordt nog eens versterkt door het nieuwe, veelgelezen boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van de Nederlandse journalist Joris Luyendijk, die lange tijd onderdook in de wereld van de beurs van Londen. Een Chinese variant ervan is te zien in de musical thriller Office, openingsfilm van CinemAsia en aanstaande zaterdag 5 maart nog te bewonderen op de een-na-laatste dag van het festival, dat in Amsterdam plaatsvindt.

Office_Sylvia Chang

Het thema in ‘Office’ is van een verrassende eenvoud: zichtbaar maken hoe onhebbelijk mensen op een bankkantoor met elkaar omgaan. Daarnaast geeft de film een mooi inkijkje in de Chinese stijl van zakendoen met westerlingen. De sterk hiërarchisch denkende zakenvrouw Chang, controleert als hoofd van het imperium alles en iedereen en zet daarbij al haar colleges op hun nummer. De sfeer op de werkvloer is navenant wrang: rivaliteit en haantjesgedrag alom.

Nieuwe collega’s
De jonge zakenman Lee Xiang, zijn naam impliceert ambitie en dromen van geluk, komt samen met de mooie en mysterieuze zakenvrouw Kat gelijktijdig binnen op de bank, als nieuwe collega’s. Vooral met zijn idealisme en deels ook naïviteit weet Lee, het blijft een film tenslotte, uiteindelijk het gezag van de grote bazen te ondermijnen en de leiding over te nemen.

De film valt vooral op door de prachtige decors, de goed gekozen momenten van samenzang, en de mooie wijze waarop de glitter en glamour van de bankenwereld zijn uitgebeeld. Een surrealistische maar mooie scene is er aan het eind wanneer de mensen op de werkvloer een feest hebben waarbij ze ondergedompeld raken in een soort van Weens walsfestijn. Het walsen zelf lijkt echter helaas niet echt van de grond te komen. Verder wordt zichtbaar gemaakt hoe een koppel dat het systeem in eigen voordeel probeert te manipuleren genadeloos wordt afgestraft.

Het prachtige visuele spektakel is zonder meer vernieuwend te noemen. Het realiteitsgehalte had nog wat hoger gekund, als we het plaatsen tegenover alles wat we mede dankzij Luyendijk over het gegraai en gemanipuleer binnen de bankwereld weten. Dat neemt niet weg dat de film een lust voor het oog en daarmee een regelrechte aanrader is. ‘Office’ draait nog op zaterdag 5 maart.

Heart Attack

Heart Attack over de hedendaagse workaholic
Een andere aanrader, ook over dromen en carriere, is de Thaise film ‘Heart Attack’ (Freelance) op vrijdag 4 en zondag 6 maart. Het verhaal gaat over de dertigjarige freelance grafisch ontwerper Yoon, wiens leven in het teken staat van werken. Als hij op een dag last krijgt van mysterieuze huiduitslag besluit hij naar het ziekenhuis te gaan, waar hij de jonge dokter Imm ontmoet. De twee workaholics kunnen het meteen met elkaar vinden, mede dankzij hun vergelijkbaar drukke carrières. Het leven van Yoon wordt volledig op z’n kop gezet wanneer hij zich realiseert dat er niet alleen iets mis is met zijn lichaam maar ook met zijn hart…

Voor meer informatie zie cinemasia.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Video

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws