‘Alcoholverbod Indonesië gevaar volksgezondheid’

Een controversieel wetsvoorstel op alcohol in Indonesië (dus ook Bali), die vooral uit de hoek komt van streng Islamitische partijen, vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid en de veiligheid. Het zal leiden tot een stijgende consumptie van illegale drank, zoals de oplosan (bootleg drank), die onlangs vier studenten doodde.

IndonesieIllegaleDrank

Deze conclusie staat in het rapport ‘Gezondheid en Maatschappelijke Kosten van alcoholverbod: het potentiële risico’ geschreven door een denktank van het Centrum voor Indonesische Policy Studies (CIPS). De opkomst van bootleg alcohol, die verantwoordelijk is honderden doden en gewonden in het hele land, is het gevolg van handelsbelemmeringen, buitensporige belastingen en diverse lokale verboden, zegt CIPS-onderzoeker Rofi Uddarojat. De World Health Organization schat dat illegaal alcoholgebruik in Indonesië vijf keer groter is dan wettelijk alcoholgebruik.

Prioriteit
Het Huis van Afgevaardigden (DPR) heeft een alcoholverbod als hoogste prioriteiten op de lijst staan. Als het wetsvoorstel van kracht gaatKudaPutihBier, worden producenten en consumenten gedwongen om ondergronds te gaan. Ook zal het de georganiseerde misdaadsyndicaten in de kaart spelen die dan illegale en dodelijke alcohol op de zwarte markt gaan brengen, aldus een persverklaring van CIPS in de The Jakarta Post.

Mensen die overlijden of letsel oplopen door alcoholvergiftiging zijn consumenten die het zich niet kunnen veroorloven om legale, want te dure,  drank te kopen. Ten minste 215 mensen zijn omgekomen en 144 gewond geraakt door het drinken van oplosan van 2013 tot maart 2016, schrijft de denktank. In een recente zaak, stierven vier mensen in Cirebon op West-Java na het nuttigen van de beruchte drank. In Yogyakarta in februari overleden aan deze drank eens 26 mensen Indonesiërs.

Stijging
Dit zal waarschijnlijk vaker gebeuren als de verkoop van alcohol en het verbruik ervan wordt verboden, volgens de studie. De politie in Jakarta registreerde een stijging van 58 procent van in beslag genomen illegaal alcohol tussen 2014-2015. Dat viel samen met de ban van bierverkoop in kleine winkels en 150 procent meer belasting op de invoer van alcoholhoudende dranken.

IndonesieBandung5Beschikbaarheid
De studie suggereert dat de overheid zich moet concentreren op de gevaren van alcohol in plaats van een verbod, lagere prijzen en meer beschikbaarheid in winkels. Een alcoholverbod mag geen prioriteit hebben, want het gebruik in Indonesië is laag in vergelijking met die in andere landen, zoals Vietnam en Maleisië.

Indonesiërs verbruiken 0,1 liter legale alcohol per hoofd van de bevolking, dat is lager dan het illegale alcohol verbruik van 0,5 liter per hoofd van de bevolking.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws