Japanse scholiere had eigen treinstation

De Japanse spoorwegen stonden er al om bekend dat ze vriendelijk waren voor schildpadden (er zijn speciale gangen onder het spoor waar schildpadden kunnen lopen) en herten (die liepen vaak op het spoor om aan het ijzer van het spoor te knabbelen maar door het plaatsen van grote blokken zout met ijzer erin naast het spoor is dat verleden tijd), maar nu blijkt: een Japanse scholiere had een eigen treinstation. En dat voor drie jaar.

JapanStationVoorEenScholier

Het afgelegen Kami-Shirataki station in Engaru dat in Japans noordelijkste regio Hokkaido ligt, had in de afgelopen decennia al steeds minder reizigers om te vervoeren. De vraag was vier jaar geleden zelfs dusdanig klein dat werd besloten het station te sluiten. Tot er werd ontdekt dat er nog één trouwe reiziger dagelijks gebruikmaakte van het station: een middelbare scholiere die elke dag met de trein naar school ging.

De Japanse Spoorwegen besloten het station voor haar open te houden tot haar laatste schooldag. Ook werd de dienstregeling aangepast op haar schooltijden. Vier jaar lang reed er twee keer per dag een trein om de scholiere naar en van school te brengen. Tot vorige maand toen de scholiere afstudeerde. De lijn is nu opgeheven en de scholiere begint na de zomer aan haar studie in Sapporo waar ze op kamers zal gaan.

Hoewel het verhaal goede publiciteit voor de Japanse Spoorwegen betekent, laat het verhaal ook zien hoe er steeds Japanse trein bij een tunnel op het eiland Hokkaidominder spoorwegen in ruraal Japan worden gebruikt. Door de extreme vergrijzing in Japan en het daarmee gepaarde gaan verlies van bevolking (in 2060 zal Japan naar verwachting 1/3 minder bevolking hebben) zijn er steeds meer lege huizen, minder werkkrachten en ook minder voorzieningen zoals spoorwegen nodig. Daarnaast vervangen steeds snellere en efficiëntere hogesnelheidslijnen de traditionelere sporen. In Hokkaido zijn in de laatste decennia al zo’n twintig verschillende trajecten gesloten.

 

 

 

 

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.