Documentaire Hooligan Sparrow in première

Documentaire ‘Hooligan Sparrow’, over het leven van de Chinese activiste Ye Haiyan van filmmaker Nanfu Wang, ging in première op het Movies that Matter-festival.

HooliganSparrow4

Gewapend met haar camera volgt Wang enkele maanden een groep activisten onder leiding van Ye Haiyan (bijgenaamd Hooligan Sparrow). De activisten protesteren in verband met een schandaal van seksueel misbruik van kinderen door overheidsfunctionarissen. Sparrow wordt al gauw beschouwd als staatsvijand, en de overheid probeert zowel met legale als illegale middelen haar de mond te snoeren.

HooliganSparrow3Bordelen

Ye verwierf al eerder bekendheid door de leefomstandigheden in Chinese bordelen aan de kaak te stellen door zichzelf als middel in te zetten. Bij wijze van protest bood ze zelf gratis seksuele diensten aan. Daarmee probeerde ze duidelijk te maken hoezeer plattelandsvrouwen die in deze sector werken worden uitgebuit.
Gefascineerd door het activisme van Ye zoekt Wang haar op tijdens haar nieuwe protestactie tegen het seksueel misbruik van minderjarige schoolmeisjes door een schoolhoofd en topfunctionaris van de overheid. Door hun acties zijn de activisten al gauw nergens meer veilig en krijgen dagelijks te maken met ondervragingen, arrestaties en politiegeweld.

‘Never Sorry’

Films over activisme in China neigen ernaar steeds een zelfde structuur te hebben. De verzetshelden moeten zich voortdurend teweer stellen tegen politie en door de overheid ingeschakelde gangsters die het leven van hen, maar vaak ook van directe familieleden en vrienden, zo zuur mogelijk proberen te maken. Soortgelijke intimidatie en geweld tegen activisme zagen we bijvoorbeeld eerder al in de documentaire over de wereldberoemde kunstenaar Ai Wei Wei, in ‘Never Sorry’. Activiste Ye maar ook filmmaakster Wang treft een vergelijkbaar lot als de actievoerende kunstenaar. Ook zij worden openlijk en in het verborgene voortdurend door de autoriteiten tegengewerkt.

Het oorspronkelijke idee van Wang was om een film te maken over de positie van prostituees in China. Om dit idee uit te voeren kwam ze uit bij activiste Ye, die immers door haar acties veel contacten heeft in de prostitutiewereld. In de loop van de weken en maanden die volgde, liet de documentairemaakster zich meeslepen door haar actie van dat moment tegen het seksueel misbruik van de zes kinderen in Hainan.

HooliganSparrow1

Kat- en muisspel

Kern van de documentaire is het kat- en muisspel tussen de sterke arm en de vrouwenactivisten, en zo’n strijd gaat ver. Ye wordt diverse malen bedreigd, krijgt te maken met huisvredebreuk en ook wordt de inboedel van haar kantoor kort en klein geslagen. Ze moet uiteindelijk Wanning, waar de actie tegen het schoolhoofd en de overheidsfunctionaris plaatsvindt, verlaten. Nadat ze in diverse andere plaatsen tevergeefs heeft geprobeerd om zich te vestigen, keert ze tenslotte terug naar haar geboortedorp waar ze relatief met rust wordt gelaten. Maar tot haar grote frustratie kan ze van daaruit ook weinig omstreden activiteiten meer ondernemen.

HooliganSparrow2Ludiek

De documentaire is een aangrijpend egodocument geworden. Het verhaal van Hooligan Sparrow is schrijnend, maar haar persoonlijkheid is ook uniek en ludiek en haar levensverhaal is door Wang met veel vaart verfilmd. Hoe triest uiteindelijk ook het lot voor Ye zelf, met haar actie heeft ze wel het door haar beoogde resultaat bereikt. Mede door alle media-aandacht worden de twee daders zwaar gestraft. Ze komen niet weg met een veroordeling vanwege kinderprostitutie, waar maar een geringe geldboete op staat, maar moeten lange gevangenisstraffen uitzitten.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Recensies

 

2 reacties

 • Anton

  Wel een mooie meid.

 • ed de haas

  Precies Anton, dat is waar het omgaat. Al dat moeizame geneuzel over niks. Gewone een lekkere stoot. Klaar.