Eerste Oktoberfest Noord Korea

OktoberfestNoordKorea1Naar Duits voorbeeld houdt dictator Kim Jong-Un deze maand het eerste Oktoberfest Noord Korea. Reden? Volgens waarnemers wil hij dat het stalinistische land in het vijandige buitenland wordt gezien als een ‘hoogbeschaafde macht.’ Dus hoort dit er ook bij.

Volgens de alleenheerser moet er in Noord Korea meer aan buitenlandse cultuur worden gedaan, zoals met een bierfestival dat afgeleid is van het Oktoberfest in Duitsland. Maar ook Maleisië heeft zijn ‘fest’, en wel in Kuala Lumpur.

In hoofdstad Pyongyang, waar het gros van de elite woont, wordt de allereerste editie van het festival georganiseerd. Het Oktoberfest is zo goed mogelijk nagebootst: het bier wordt gedronken uit pullen aan houten tafels en bezorgd door vrouwelijk schoon, zij zijn iets minder sexy gekleed dan in Duitsland, namelijk in stewardessen-pakjes.

De verwachting is dat het gros van de bevolking dit biergelag aan zich voorbij ziet gaan. Ze hebben te weinig geld om bier te kopen. Daarnaast mag reizen naar de hoofdstad, of sowieso door het land, alleen na toestemming van de lokale autoriteiten. In het land BierNoordKoreaheerst nog steeds hongersnood, zitten er duizenden mensen gevangen in concentratiekampen en vluchten dagelijks burgers de grens over. Of als ze in het buitenland gestationeerd zijn vragen ze asiel aan.

Deze week vluchtte een hoge diplomaat van de Noord Koreaanse ambassade in Londen. Hij nam, met zijn gezin, het vliegtuig naar Zuid-Korea. De man walgde van het regime van de Kim Jong-Un.

 

Dat deert de geselecteerde inwoners van Pyongyang, mensen uit de ‘hoogste kringen’ en vrienden van de dictator echter niet. Zij mogen twintig dagen lang hun kelen smeren. De bedoeling is bovendien datOktoberfestNoordKorea het bierfestival een jaarlijks terugkerend ritueel wordt.

Er wordt alleen Taedonggang gedronken en verkocht. Dit is het eigen Noord-Koreaans merk. En het is niet helemaal gratis. Een dagje deelnemen kost ongeveer 2 euro en vijftig cent. Maar, met het toegangsticket heeft men wel recht op twee gratis biertjes.

Guhn-Bae! (Oftewel proost!, in het Koreaans)

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws