Con Dao eilanden: van hel tot paradijs

De hitte, het verkeer en de eeuwige mensenmassa’s waar je ook komt. Het zorgt ervoor dat ik eens in de drie maanden het drukke Ho Chi Minh City moet verlaten om het in de bovenkamer op orde te houden. Tijd voor een strandvakantie naar een plek vol historie. De Con Dao eilanden: van hel tot paradijs.

condaoislandvliegtuig

Door Thomas Dijkhuizen

Mijn moeder is over uit Nederland en ook wel toe aan een goede snorkelsessie. Het eiland Phu Quoc heb ik inmiddels al vele malen gezien. In Nha Trang ken ik inmiddels zelfs in het donker de weg. Mui Ne dan? Mhoaw ‘’saai’’. Dus wordt het Con Dao.

Thuis boek ik de tickets bij Vietnam Airlines en besluit een dikke week op het grootste eiland Con Son door te condaoislandsbrengen. We pakken de ochtendvlucht wat betekent dat we in het holst van de nacht richting het vliegveld Tan Son Nhat moeten. We vertrekken om 5.50 uur en de vlucht zou een kleine 45 minuten in beslag moeten nemen. De vlucht in het kleine propellervliegtuigje is bijzonder. Door de beperkte hoogte kun je de hele vlucht het landschap van de Mekong Delta zien. Na 35 minuten zie ik het mysterieus ogende eiland opdoemen. Wat opvalt, is dat het eiland extreem groen en bebost is. Het vliegtuigje zet inmiddels zijn landing in, we hebben een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee en een prachtig strand.

Na een soepele landing staan we in dertig minuten met de voeten in het zand. Tijd voor een verfrissende duik om daarna het eiland te verkennen. Als eerste besluiten we eens in de geschiedenis van het eiland te duiken.

condaoislandtigercagesHel op aarde

Ooit was dit eiland een absolute hel voor de vele gevangenen die hier onder erbarmelijke toestanden gevangen zaten. Het Franse koloniale regime opende hier in 1862 de eerste gevangenis om onafhankelijkheidsstrijders gevangen te zetten. Het zou niet bij deze ene gevangenis blijven. In totaal werden hier elf gevangeniscomplexen gebouwd. Na het vertrek van de Fransen in 1954 nam de Zuid-Vietnamese regering het over om er communisten gevangen te zetten, gesteund door de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog.

De beruchte tiger cages

De barbaarse praktijken worden misschien wel het beste tentoongesteld door de ‘’tiger cages’’. Gevangenen zaten in een piepkleine cel met een plafond van tralies. Door het plafond werden zij geprikt met lange stokken en overgoten met een mix van calciumoxide en water wat verschrikkelijke brandwonden en zelfs blindheid veroorzaakte.

Deze praktijken zijn lang verborgen gebleven totdat Amerikaans congreslid Tom Harkin in 1970 lucht kreeg van wat condaoislandtigercages1er speelde en de tiger cages fotografeerde. De foto’s werden gepubliceerd in Time Magazine en luidde het einde van de verschrikkelijke gevangenissen in. In het Con Dao Museum zien we het bewuste artikel tentoongesteld.

Bekende gevangenen

Onder de vele gevangenen op het eiland zaten ook een aantal belangrijke namen uit de Vietnamese geschiedenis. De bekendste is Vo Thi Sau. Deze dappere verzetsstrijdster was al vanaf haar 14e betrokken bij antikoloniale acties en werd op 19-jarige leeftijd door de Fransen geëxecuteerd. Haar graf op het eiland wordt nog steeds door vele mensen bezocht. Andere bekende gevangenen waren Ton Duc Thang(oud president van Vietnam), Le Duan ( leider van de communistische partij ) en oud premier Pham Van Dong. In totaal stierven er zo’n 22.000 gevangenen.

Het paradijs

Gelukkig zijn de slechte tijden voorbij en ik kan met zekerheid zeggen dat Con Dao een van de mooiste plekken is die ik in Vietnam bezocht heb. De rust, de natuur, de stranden en de afwezigheid van grote hordes toeristen. Het maakt het plaatje compleet. Een groot contrast met het leven in de grote Vietnamese steden. Maar wat is er dan zo bijzonder aan het eiland en wat kan je er allemaal doen?

condaoonglangbeachnationalparkDe stranden

De stranden op Con Dao behoren tot de mooiste van het land. We verbleven in een kleine bungalow op Bai An Hai (Bai betekent strand.) Een heerlijk zandstrand waar alle hotels te vinden zijn. Vlakbij het leuke stadje Con Son. De mooiste stranden vonden we echter een stukje buiten het stadje.. Mijn favoriet is Bai Nhat. Dit strand is er alleen tijdens laagwater wat betekend vroeg in de ochtend en de namiddag. Alles is hier perfect. Het is schoon, het water kraakhelder en de zonsondergang maakt het plaatje compleet.

Snorkelen

Aangezien de wateren rond de eilanden tot een National Marine Park behoren zou het snorkelen hier erg mooi moeten zijn. We gingen op pad met duikschool Dive Dive Dive om de baaien rond het eiland Bay Canh te verkennen. Twee snorkelplekken en een goede lunch op de boot zorgden voor een heerlijke dag op het water. Het snorkelen is hier samen met ‘Fingernail Island’ op Phu Quoc, het beste van het land vanwege de grote hoeveelheden koraal en vissen. Helaas waren we te vroeg in het seizoen om de grote zeeschildpadden te zien. Deze indrukwekkende dieren komen hier elk jaar hun eieren leggen.

Het National Park

Bij de duikschool krijgen we een kaart met wandelroutes door het National Park. Vanwege de hitte besluiten we de kortste route te nemen door de jungle naar het strand Bai Ong Lang. De geluiden van het bos doen mij af en toe denken aan het verkeer in Ho Chi Minh City. Wat een herrie kunnen die krekels maken. We eindigen bij het rotsachtige strandje waar we verwelkomd worden door een groep makaken. Gelukkig zijn ze vriendelijk en niet uit op onze spullen. Een klein stukje uit de kust ligt een koraalrif en het water is glad als een spiegel dus ook hier wordt even gesnorkeld. Ook hier is er behalve een paar park rangers helemaal niemand. Heerlijk.

Vliegen of de boot?condaobaidamtrau

Con Dao is sinds dit bezoek mijn favoriete plek in Vietnam als ik behoefte heb aan een strandvakantie. Een jaarlijks terugkerend bezoek sluit ik dan ook zeker niet uit. Wij namen het vliegtuig vanuit Ho Chi Minh City uitgevoerd door Vietnam Airlines. Op dit moment de enige aanbieder van vluchten naar het eiland. Het mooie is dat de vlucht maar 45 minuten duurt. Er gaat ook een boot vanuit de havenplaats Vung Tau. Veel verhalen kwamen mij ter ore over niet al te beste omstandigheden maar het hangt denk ik af van of je snel zeeziek wordt of niet. De tocht duurt in ieder geval wel lang, ongeveer twaalf uur.

Op het eiland zelf verblijf je het beste op het strand ‘Bai An Hai’. Er zijn een aantal budget en luxe resorts te vinden direct aan het strand. In het nabijgelegen stadje Con Son zijn een aantal goedkope guesthouses en hostels te vinden. Wij verbleven bij Con Dao Camping. Kleine pyramide vormige bungalows op loopafstand van het strand.

Toeristen

Ontbijt namen we altijd bij Bar200. Dit is een populaire plek bij toeristen vanwege de ruime keuze aan westerse condaoislandconsonstadgerechten. Lunch was meestal iets van de centrale markt ‘’Cho Con Son’’ en avondeten vrijwel elke avond bij ‘’Thu Tam’’, een Vietnamees restaurant vrijwel tegenover onze bungalow.

Meer weten over het reizen in Vietnam? Op zijn website Verrassend Vietnam deelt Thomas praktische reisinformatie die je helpen een reis door het land te plannen.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reisverhalen

 

2 reacties

 • ed de haas

  Leuk! Het zijn overigens geen krekels die zo’n oorverdovende herrie maken in een tropenbos maar cicaden…mochten ze willen dat ze dat konden, die krekels.

 • Thomas

  Heb ze gelijk ff gegoogled. Kleurrijke beestjes zijn het. Grappig dat je ze eigenlijk nooit ziet.