President Park is bereid tot aftreden

president-zuid-korea-vraagt-parlement-beslissen-aftredenPresident Park is bereid tot aftreden. Volgens haar moet het parlement het dan wel eerst eens worden over een ordelijke machtsoverdracht.  

De president van Zuid-Korea is in een schandaal verwikkeld omdat ze zich in veel belangrijke staatszaken zou hebben laten leiden door adviezen van de dochter van een sekteleider, Choi Soon-sil.

In ruil daarvoor zou deze Raspoetin grote bedragen hebben bedongen bij grote familiebedrijven, waarbij inmiddels wordt gesproken over miljoenen.

Afgelopen weekend zouden zo’n twee miljoen mensen hebben betoogd om de president tot aftreden te bewegen. Park zegt nu schoon schip te willen maken door binnenkort haar volledige lezing over de zaak te geven. Ze zou zelf geen misbruik hebben gemaakt van overheidsgelden maar altijd het publieke belang gediend hebben.

Afzettingsprocedure

In het parlement is divers op de bekendmaking van Park gereageerd. Een afzettingsprocedure was al in voorbereiding en sommige partijen willen gewoon verder gaan om deze in gang te zetten. Prominente leden van Parks eigen partij roepen de president op om de eer nu aan haarzelf te houden en op te stappen.

Veel Koreanen hadden het decennia terug al moeilijk met de bemoeienissen van de vader van Choi met staatszaken van dictator Park, de vader van de huidige president. Vader Choi was zogenaamd leidsman van de Kerk van het Eeuwige Leven, een sektarische beweging met boeddhistische, sjamanistische en christelijke invloeden. Dat jaren later zijn dochter invloed op de dochter van de overleden Park kan uitoefenen vinden de meeste Koreanen beschamend.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws