Moeilijke toiletgang in Sumatra

Shit. Toiletpapier vergeten. Samen met een lege emmer sta ik in het schijnsel van een petroleumlamp op een gammel steigertje boven de Bohorok-rivier. Broek op de enkels, de edele delen beschermd door een wandje bamboe stokken. Sumatra probeert me in alle macht te verleiden met haar sterrenhemel die als een tapijt van flonkerende kristallen over de heuvels van de Gunung Leuser ligt. Maar haar flirt ontgaat me. Ik zie alleen het gapende gat en het water dat rusteloos onder me door glijdt. Mijn lijf is ziek en ontdoet zich onophoudelijk en onaangekondigd van haar ongerief. Het is een moeilijke toiletgang, bedenk ik. Dit wordt al de vierde keer. Het is me een raadsel waar die rotzooi vandaan komt.

RinyDiBelakang 1

De Indonesische volksmond spreekt over di belakang als het toilet wordt bedoeld. Letterlijk vertaald: achter. Het onverschillige gebaar waarmee wordt geduid waar ‘achter’ zich bevindt, verraadt het belang dat men aan enig sanitair hecht: geen.

Daar kwam ik achter op mijn eerste Indonesiëreis, tijdens een noodstop in een openbaar toilet in Medan. Een betonnen hok met hoge RinyDi belakang 3tralieramen waar de hitte van de muren droop en honderden vliegen mijn verrichtingen belangstellend volgden. Ik had geen toiletpapier bij me, want logeerde in een hotel en had met de grillen van de natuur geen rekening gehouden.

Moeilijke toiletgang

In het midden lonkte een onwelriekend gat met aan weerszijden een opstapje. De geur bracht me terug naar mijn kindertijd. Naar de vakanties bij oom Jan en tante Leen, een markant stel dat zich een paar weken van de zomervakantie liefdevol over mij ontfermde. Ze woonden in een klein huisje, verscholen tussen uitbundig groen. De wc stond achter in de tuin. Een houten hok, dat door oom en tante liefkozend ‘t huuske genoemd. Toch was het de enige plek waar ik me niet op mijn gemak voelde. En dat kwam door die geur. Toen ik door oom Jan voor de eerste keer met ontblote billen op de kakdoos werd gezet, moest ik kokhalzen. ‘Och da went wel jungske,‘ had oom Jan gezegd en me gewezen op de zorgvuldig in vierkant gesneden velletjes krantenpapier die aan een touwtje tegen de wand hingen. ‘En daar hedde papier.’

RinyDi belakang 2Toiletpapier

Ach oom Jan. Aan die stank was ik nooit gewend geraakt, maar ik had een moord willen doen voor een paar van zijn velletjes toiletpapier. Hier stond alleen een emmer water met een steelpan erin, een gayung. Volgens goed Indonesisch gebruik is het de bedoeling met de gayung de bilnaad van bovenaf te begieten, zodanig dat het water via je scrotum in het afvoergat terecht komt. Aan mijn scrotum lag het niet, wel aan mijn techniek.

Het water liep vooral langs mijn benen mijn broek in en wilde niet aan de plek des onheils geraken. Uiteindelijk heb ik die natte broek uitgetrokken en mijn bilpartij met de hand gewassen. De broek heb ik voor het traliewerk te drogen gehangen en ben op mijn rugzak gezeten de Lonely Planet gaan lezen. Na een uur was mijn broek droog en mijn kennis over de toiletcultuur in Indonesië volledig bijgespijkerd.

Rothut

Ik vervloek mijn hut op palen die aan de rand van het bos grinnikend toekijkt. Waarom verdomme niet even verder gereisd en een fatsoenlijke hotelkamer genomen? Dan had ik tenminste met mijn reet op een gewone pot gezeten en papier bij de hand gehad. Maar nee. Ik moest die jonge backpackers zo nodig laten zien dat avontuur niet aan leeftijd gebonden is. Uitslover. Terug naar die rothut is geen optie. De scheuten in mijn onderbuik worden heviger en dwingender. Voor ik die rol toiletpapier heb gevonden, heeft mijn sluitspier zich al lang ontspannen. In arren moede laat ik Gods water en wat al niet meer zij over Gods akker lopen.

En nu? Er zit niets anders op dan ‘s lands wijs te volgen en de rivier op te zoeken. Een Indonesiër doet daar niet zo moeilijk over. Terwijl die ontspannen in de kali zit te kakken, maakt-ie een praatje met de buurman die met hetzelfde water zijn tanden poetst. Dat moet ik ook kunnen.

RinyDi belakang 4

 

Ik trek mijn broek en onderbroek uit en sluip langs het bamboe wandje de steiger af het water in. Het is koud, de stroming sterk. Mijn voeten glibberen over de keienbodem. Met mijn ene hand probeer ik mijn broeken droog te houden, terwijl ik met de andere mijn billen was. Dan gebeurt het. Ik glij weg en val achterover. Mijn broeken kiezen het ruime sop en drijven weg. Ook dat nog. Rillend stap ik het water uit de duisternis in. Mijn handen voor mijn geslacht, mijn blik naar beneden gericht, want ik schaam me.

Backpackers

De volgende dag word ik pas laat in de middag wakker. Ik voel me een stuk beter. In de kantine bestel ik een flink bord nasi met een paar gebakken eieren. ‘Of mister Riny goed geslapen heeft? En bevalt de hut?’, vraagt de bediende. ‘Uitstekend,’ antwoord ik. ‘Prima hut’ en zie de besmuikte blikken van de jonge backpackers die uitdagend over de lege tafels hangen.

Even later krijg ik met een stralende glimlach mijn bestelling geserveerd. De bediende heeft in de ene hand een bord en in de andere mijn beide broeken. Gewassen en gestreken.

www.rinyboeijen.nl

 

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Indonesië

 

1 reactie

 • Hans Boers

  …di belakang …. Is nog uit oude Indische tijden, want de huizen (der Europeanen) hadden het toilet altijd achter bij de bijgebouwen en niet zoals in Nederland somewhere in het huis.
  Het te wassen deel van je lichaam welke gebruikt wordt om de zooi te dumpen, wordt altijd gewassen en wel om 2 redenen: Het is zindelijker want er blijven geen bacterien achter (althans in veel mindere mate dan bij gebruik van papier en je krijgt geen remsporen te zien) en reden 2: het gebruik van water is goedkoper dan papier. (De bevolking hobbelt niet snel ff naar de Jumbo om er een pak in de aanbieding te halen – no money.)… Dus Riny, bij een volgende eventuele reis even vooraf dit soort “ongemakken” in de ogen van Westerlingen nachecken en mocht je geen westers toilet bij de hand hebben, dan is het raadzaam om een oaar van die wettoweltjes bij je te hebben. Succes.

 
 
 
 

Nieuws