Oversteken in Thailand

Zoals bekend is het verkeer in alle Aziatische landen en dus ook in Thailand een grote chaos. Iedereen doet maar watThailandBangkokVerkeerschaos en zebrapaden zijn een soort van ‘killing fields’, waar het eerder onveilig is dan veilig. Maar hoe kom je nu die drukke weg over? Dat vraag menig toerist zich af als hij naar die voorbijrazende gekte kijkt. Toch is oversteken in Thailand niet zo moeilijk als je denkt.

Door Bert Vos

Als je in Nederland een zebrapad oversteekt, dan weet je dat het verkeer stopt. Alhoewel dat ook niet altijd een garantie is. In Thailand echter is dat toch anders. Zebrapaden zijn er, zo lijkt het wel, om nog even extra gas te geven. Niemand laat je voorgaan. Waarom niet? Omdat niemand zich aan de verkeersregels houdt, aangezien er niet gehandhaafd wordt. En als er toch iemand stopt, dan wordt die door een ander ingehaald en moet je alsnog rennen voor je leven om veilig de overkant te bereiken.

Russisch roulette

De Thaise wegen zijn een van de gevaarlijkste en dodelijkste van de wereld. Vrijwel nergens anders gebeuren er zoveel ongelukken als in Thailand. Als toerist moet je daar rekening mee houden.  Want oversteken in Azië is Russisch roulette, zo lijkt het wel. Vooral voor niet-ingezetenen. Hoe soepel je de Thai de straat ziet oversteken, laverend tussen het drukke verkeer, zo klungelig steken veel toeristen angstig en twijfelend de weg over. En juist die onzekerheid brengt ze in gevaar.

Ik ben in menige Aziatische stad geweest, waarbij Phnom Penh de kroon spande. Maar van horen zeggen is Saigon, staat nog op de wensenlijst, nog erger. Toch kan ik mij wel een geoefende straat-oversteker noemen. Even afkloppen en een kaarsje voor Boeddha aansteken.

VietnamBrommers2Teruglopen

Maar, hoe doe je dat nu? Zonder haarscheuren van de ene kant naar de ander kant komen? Je steekt gewoon over door te gaan lopen. Echt waar. Wel even rechts en links kijken. En, of je het gelooft of niet, het andere verkeer anticipeert daarop en tolt om je heen.

Maar nu komt het. Loop dan wel door naar de overkant. Dus niet van snelheid of richting veranderen of ineens teruglopen. Als je je daaraan heb je een grote kans op slagen. Meestal gaat het goed en heel soms bijna fout.

Loopbruggen

Een tip uit eigen ervaring. Wacht totdat je een paar Thai ziet oversteken en loop met ze mee. Zo heb ik het ook geleerd, achttien jaar geleden toen ik voor het eerst door Thailand reisde. Of meng je in een groep die voor het rode voetgangerslicht staat te wachten en ga met de meute de weg over. Daarnaast zijn er op drukke punten, zoals Sukhumvit Road in Bangkok loopbruggen. Leuk om van daaruit foto’s te maken.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

1 reactie

 • Peter

  Hoi Bert, ik heb die ervaring in Sagion (Ho Chi Minh) wél.
  Je hebt al geoefend in Bangkok met succes.
  Pas precies hetzelfde recept toe in Saigon en dan bereik je de overkant ook.

 
 
 
 

Nieuws