Reizen door Laos en Cambodja

OmslagLaosEnCambodjaNa het reisboek van Dolf de Vries gelezen te hebben over zijn backpackavontuur met echtgenote Lout van Laer, reizen door Laos en Cambodja geheten, ben ik blij dat ik niet naar de badplaats Sihanoukville ben geweest. De auteur spreekt van overvolle stranden en straten vol toeristen. Als een zomerse dag op de boulevard van Scheveningen. En aangezien het altijd zomers is in dit deel van de wereld is het er dus altijd druk.

Daarnaast is er de wetenschap dat jaren geleden voor de groeiende stroom badgasten een compleet vissersdorp moest verkassen, zonder dat daar enige compensatie tegenover stond. Zie de laatste uitgave van Te Gast in Cambodja.

Cultuur

Reisschrijver De Vries is verantwoordelijk voor een groot aantal reisboeken, waarvan een flink deel zich in Zuidoost-Azië afspeelt. Boeiend geschreven, veel feiten en grappige ontroerende ontmoetingen met de bevolking. Met hier en daar een kritische noot over het gedrag van toeristen die lak hebben aan de cultuur en gewoonten van het land. Corrupte politici, het verschil in arm en rijk of buitenlandse mannen met veel te jonge meisjes aan hun zij.

Laos

De reis begint in Laos. Ze gaan niet via de meest praktische weg, Amsterdam, Bangkok, Vientiane, wat ik als verwende reiziger zou doen. Ze nemen in Thailand een binnenlandse vlucht naar Chiang Rai in het noorden en nemen de boot over de Mekong Rivier naar het dorpje Huay Xay. Van daaruit maken ze een schilderachtige boottocht naar Luang Prabang. En zo zakken ze af, met openbaar vervoer en een rugzak die twaalf kilo torst, naar de hoofdstad Vientiane. Leuk detail. Daar ontmoeten ze Aline Vermeulen. In de Laotiaanse hoofdstad en omgeving organiseert ze fietstochten, waar je ook de donkere kant van Laos leert kennen. Zo bezoeken ze  een ziekenhuis waar patiënten het niet overleven als hun familie niet voor ze zorgt.

laosnonkiorivierCambodja

Vanaf de grensplaats Kratie waar ze een poging doen om de zeldzame Irrawaddy Dolfijn te spotten gaat het met de bus naar Siem Reap. Waar natuurlijk de Angkor Tempels niet worden overgeslagen met als hoogtepunt Angkor Wat. Dan de bus, (aanrader Ibis Bus 12 dollar), naar Phnomh Penh, sinds 1866 de hoofdstad van Cambodja. Een les over de Rode Khmer mag natuurlijk niet ontbreken. Het blijft een episode die je hersenen nooit zullen kunnen bevatten. Te groots, te wreed, te onvoorstelbaar, telkens als je weer leest wat het Cambodjaanse volk in de jaren zeventig is overkomen. Een verbijsterde intermezzo in de geschiedenis waarvan het land nog steeds de wonden likt en zich er langzaam van herstelt.

Rugzak

Alles wat Dolf vertelt is prettig om te lezen en ik heb de neiging om zelf weer de rugzak te pakken, die ergens in een kast op een volgende reis staat te wachten. Wat ik wel moet vermelden is de dat informatie over Vang Vieng gedateerd is. Logisch, het manuscript is in 2012 bij Elmar ingeleverd.

Bungeejumpen

Het stadje in Noord-Laos aan de Mekong stond bekend als het Sodom en Gomorra voor jongelui van over de hele wereld. Die dronken, stoned en halfnaakt over straat liepen en zich overgaven aan het gevaarlijke Tuben, het zich af laten op de rivier met een grote binnenband, bloedstollend bungeejumpen en andere risicovolle spelletjes. Alle bars hadden een menulijst met soorten cannabis en dancefeesten liepen compleet uit de hand. Elke maand vielen er gewonden en doden, nieuws dat zich mondiaal snel verspreidde. Totdat de overheid het zat was, het stadje schoonveegde en drooglegde, de kroegen sloot en bungee en binnenband verbood.

MekongRivierPhnom Penh

Als Dolf en Nout Sihanoukville verlaten, het equivalent van Zandvoort, komen ze in het rustieke Kep aan, pakken Kampong Chhang nog even mee en belanden in het sfeervolle Battambang. Via Phnom Penh gaat het weer huiswaarts.

Al met al een route die ik elke reiziger kan aanraden gezien het uitstekende busvervoer, althans wanneer je net als ik, luxe-reiziger, een duurder ticket wil betalen en geen lokaal gribusgeval neemt. En, het kost niets.

Althans, nog niet.


Tekst: Dolf de Vries/Foto’s: Lout van Laer
Uitgeverij Elmar
240 pagina’s
€ 18,95
ISBN: 978-90-398-2230-0

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Cambodja

 

1 reactie

 • Johan

  Sihanoukville vergelijken met een zomerse dag op de boulevard van Scheveningen, is iets wat je bij Dolf de Vries kunt verwachten. De acteur overdrijft graag. Ik heb zijn boek over Australië gelezen en dat was ronduit teleurstellend. Wanneer ik de hoeveel boeken van hem in de boekwinkel zie, dan bekruipt me het gevoel dat hij vooral verkoopt door bekende Nederlander te zijn, maar zou zijn reisschrijfwerk eerder willen omschrijven als: populair en luchtig, maar weinig diepgang.

 
 
 
 

Nieuws