De Isaan, een vergeten uithoek in Thailand

De ogen van de meeste Thailandgangers zijn gericht op Bangkok, de tweede grote stad Chiang Mai, badplaatsen als Pattaya en Hua-Hin of de eilanden in het zuiden. Slechts tien procent bezoekt het Noordoosten. Oftewel de Isaan, een vergeten uithoek in Thailand. En de rijstschuur van het land genoemd.

Door Bert Vos

Ondanks de geringe belangstelling heeft dit gebied toch veel te bieden. Ook al zijn de steden wat saai, de rijstvelden eentonig en is er weinig nachtleven. Wat er wel is dat zijn de tempels uit de Khmer-periode, de majestueuze Mekong rivier die je kunt volgen en een geheel eigen, pittig gekruide, keuken. Wat mij opviel toen ik backpackte door dit deel van Thailand, was de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking. Een nadeel: de kennis van het Engels is er nihil. Ook al is er weinig te beleven, hier proef je wel de sfeer van het echte Thailand.

Khorat

Met de nachttrein ging ik eerst naar Khorat. Een stad met 250-duizend inwoners, waaronder een grote expat-gemeenschap waaronder veel Nederlanders. Vandaaruit kun je het Khao Yao National Park bezoeken. Maar ook interessant is, bij het stadje Phimai, het gelijknamige Historical Park. Dat was ooit een voorpost van het Angkorrijk dat zich vanuit Cambodja over Laos, Thailand en een deel van Birma uitstrekte. Bezoek daar het uit de 11e eeuw daterende zandstenen heiligdom Prasat Him Phimai. Echt indrukwekkend zijn de Khmer tempelruïnes van Phanom Rung te bezoeken, gebouwd tussen de elfde en dertiende eeuw.

Khon Kaen

Ten noorden van Khorat, naar ‘boven’, ligt Khon Kaen. Ook prima met de trein te doen. Ga naar het Phu Wiang Dinosaur Museum met zijn grote skeletten. Deze kolossen hebben hier ooit eens rondgelopen. Ook staat de vierde grote stad bekend om handnijverheidsproducten zoals zijde en katoen. In het naburige Ban Kok Sa-Nga staat een Cobra-farm waar deze bedreigde slangen worden gefokt en gehouden. Er zijn ook shows, maar daar ben ik geen liefhebber van.  In het stadje Tortoise Town kun je honderden heilige schildpadden door de straten zien schuifelen.

Nong Kai

Reis verder met de trein en je komt in het pittoreske grensstadje aan de Mekong dat Nong Khai heet. Een aanrader. Hier is het jaarlijkse Naga Fire Ball Festival in oktober. Daarbij stijgen honderden vuurbollen uit de rivier omhoog. Voor de bevolking zijn het draken (Naga), maar er is natuurlijk gewoon een wetenschappelijke verklaring voor. Verblijf in het bijzondere Mutmee Guesthouse waar nog een spirituele jaren zestig sfeer hangt. En luier op een hangmat aan de oever van de Mekong die je in een zeer relaxte stemmig brengt. Huur een fiets of neem een tuktuk, en bezoek de bijzondere beeldentuin Sala Keawkoo, waar meer dan honderd sculpturen uit de diverse godsdiensten staan tot wel 25 meter hoog.

Chiang Khan

Neem, tot slot, vandaaruit de bus naar het rustieke plaatsje Chiang Khan. En geniet van het lome tempo tussen de traditionele houten huizen, de leuke winkeltjes en een keur aan restaurants. Populair bij backpackers.

Daarna reis je naar Khorat en neem je de trein terug naar Bangkok. Dit is maar één stukje van de Isaan. Maar in deel twee neem ik je mee langs de Mekong.

Tip: Raadpleeg de Lonely Planet gids Thailand over de plaatsen die in deze blog vermeld staan.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reisverhalen

 

2 reacties

 
 
 
 

Nieuws