Kaskraker illustreert verbeelding over Korea-conflict

Voor het eerst acteert Lim Yoon-a, zangeres van de uiterst populaire K-pop groep Girls’ Generation, in een echte film. Dit verklaart het grote succes van de nieuwe Zuid-Koreaanse film Confidential Assignment. Daarin wordt gefantaseerd over betere betrekkingen tussen Zuid en Noord. De film illustreert hoe de verbeelding over het Korea-conflict bij de zuiderburen met de tijd is mee geëvolueerd.

Geen zwaarmoedigheid in de film Confidential Assignment. Wie denkt dat de oorlogsdreiging via tests van nucleaire wapens van het Noorden diepe angst inboezemt, heeft het volgens deze film mis. Zuid-Koreanen maken zich drukker over de economische malaise in hun land. En uiteraard het politieke schandaal van de laatste maanden. Daarbij is president Park inmiddels op non-actief gesteld wegens het zich laten beïnvloeden door een manipulatieve en onbetrouwbare ‘Raspoetin’.

Regisseur Kim Sung-hoon maakte een snelle actiefilm waarin de beide Korea’s verrassend genoeg op één lijn zitten. Dit leidde tot volle bioscoopzalen. De belangrijkste verklaring daarvoor is waarschijnlijk het mee-acteren van K-popster Lim Yoon-a. Maar verrassend is ook dat de Koreaanse titel van de film duidt op samenwerking, een tot voor kort ongehoord concept tussen beide landen.

 

Detective

Confidential Assignment vertelt het verhaal van Rim Cheol-ryeong, een no-nonsense Noord-Koreaanse detective die naar Seoul is uitgezonden, om het hoofd van een organisatie die valse Amerikaanse dollars in omloop brengt op te sporen. Tijdens zijn missie wordt hij gekoppeld aan Gang Jin-tae, een stuntelige Zuid-Koreaanse detective, die zich liever bezat dan serieus werk van de zaak te maken. Aanvankelijk botsen Gang en Rim dan ook flink over de aanpak van het onderzoek, maar uiteindelijk groeit het vertrouwen tussen beiden. Rim wordt door de topacteur Hyun Bin neergezet als een knappe, hip geklede man, die probeert Gang’s flirterige schoonzus, gespeeld door de populaire Lim Yoon-a,  te versieren. Het is deze met sterren bezette cast die fungeert als publiekstrekker.

 

Korea

Wie op zoek is naar een serieuze reflectie op de problemen tussen Noord en Zuid of hoopt op een interessante ontknoping, zal na het bekijken van de film echter teleurgesteld achterblijven. Confidential Assignment vertegenwoordigt een subgenre binnen de Zuid-Koreaanse cinema. Waarbij verhaallijnen met losse ontmoetingen tussen personages uit het Zuiden en het Noorden als metaforen voor de vervreemding worden gebruikt.  Leden van dezelfde etnische groep vinden een gemeenschappelijke grond. Hun leven blijft zich echter onder zeer verschillende politieke en economische omstandigheden afspelen.

Incidenten

Van 1998 tot 2008 probeerde Zuid-Korea, toen geleid door liberale partijen, een verzoenende aanpak in hun omgang met het Noorden uit. Er werd onvoorwaardelijke hulp verstrekt en er vonden regelmatige politieke en culturele uitwisselingen plaats. Maar sinds 2008 is er sprake van een conservatievere, hardere lijn. Militaire incidenten en de lancering van nucleaire raketten, zetten de bilaterale verhoudingen danig onder druk.

Afleiding

De kaskraker zou bedoeld zijn als een luchtige film die de kijkers even ontspanning biedt. Een apolitiek stuk entertainment. In een tijd dat de politieke spanningen in het land, met de afzetting van president Park, toch al hoog zijn opgelopen. Of zoals hoofdrolspeler Hyun Bin het uitdrukt: “We hebben veel meegemaakt als Koreanen. We hebben veel stress en veel woede in ons. Ik hoop dat deze film ons even wat afleiding biedt.”

Bron: South China Morning Post. Zie ook de trailer op: https://www.youtube.com/watch?v=BLhUyTYlKnM

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws