Hooligan Sparrow vraagt aandacht voor werkomstandigheden sekswerkers

De Chinese mensenrechtenactivist Ye Haiyan, beter bekend als Hooligan Sparrow, vraagt aandacht voor de Hooligan Sparrowwerkomstandigheden van sekswerkers in China. Die zijn bijna altijd erbarmelijk zegt ze in de gelijknamige documentaire, die volgende week op de Nederlandse televisie te zien is.

Sparrow is niet bang voor arrestatie of de dood. “Je kunt me vermoorden, maar je kunt de waarheid niet doden.” Filmmaker Nanfu Wang volgt Hooligan Sparrow en medestrijders. Die in het zuiden van China protesteren tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Zes lagere schoolmeisjes werden seksueel misbruikt door hun schoolhoofd. De man ging vrijuit, omdat hij de meisjes zou hebben betaald voor hun diensten.

Staatsvijand

De overheid ziet haar als staatsvijand: Hayan en haar actievoerders staan steeds onder toezicht van de autoriteiten. Ze worden voortdurend ondervraagd, geïntimideerd of gevangengezet. Sparrow blijft echter onverstoord vechten voor vrouwenrechten en daarbij zijn de sociale media haar wapen. De protestacties van de mensenrechtenactiviste en haar groep gaan overal, binnen en buiten China, viral. Er zijn duizenden volgers, onder wie de bekende kunstenaar Ai Weiwei, die ook regelmatig overhoop ligt met de Chinese overheid.

Hooligan Sparrow

Zonder risico is het werk van filmmaker Wang niet. Ze wordt geconfronteerd met vernielde camera’s en intimidatie, maar ze geeft niet op. Het materiaal wordt het land uit gesmokkeld om het gevecht van Hooligan Sparrow en haar medestrijders voor mensenrechten verder te verspreiden.

Uitzending: Woensdag 8 maart, 23.10 uur, NPO 2
Website: www.vpro.nl/hooligansparrow

Zie ook op Aziatische Tijger hierover:

Documentaire Hooligan Sparrow in première

http://www.aziatischetijger.nl/2016/05/10/documentaire-hooligan-sparrow-in-premiere/

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.