Een kleine vluchtelinge in Um Pheim

Lode Engelen is redacteur voor de site Trefpunt Thailand. Hij bezocht een Karen vluchtelingenkamp bij Mae Sot. En beschreef wat hij daar zag en voelde in zijn column: een kleine vluchtelinge in Um Pheim. Want zoals altijd betalen kinderen de hoogste prijs.

Tekst en foto’s Lode Engelen

Duizenden mensen, voornamelijk etnische Karen, zijn gevlucht voor de repressie van het Birmese bewind. Ze zijn de grens met Thailand overgestoken en daar door de Thaise autoriteiten ‘opgevangen’ en in vluchtelingenkampen gestopt. Um Pheim is slechts een van een tiental kampen. Er wonen meer dan 3000 gezinnen in bamboehutjes. Ze mogen van de Thai geen degelijke blijvende bouwmaterialen gebruiken. Het kamp is slechts bedoeld als tijdelijke opvang.

Um Phein

 

Kampkinderen

Tijdelijk? De eerste vluchtelingen werden er in 1984 ondergebracht en wonen sindsdien in de hutjes. Er is sindsdien een generatie ‘kampkinderen’ opgegroeid die niets anders dan opsluiting heeft gekend. Verschillende organisaties trachten de bewoners van de kampen te helpen, maar worden niet gesteund door de Thaise regering.

Buiten voedselhulp en een minimale schoolopleiding verzorgen kunnen hulporganisaties zoals ZOA niet veel doen om de mensen te helpen. De kinderen kunnen bovendien na het schooltje niets met hun kennis doen omdat ze geen werk buiten de kampen mogen zoeken.

Sinds het bewind in Birma democratischer is geworden zijn de Thaise autoriteiten onderhandelingen begonnen met het doel de vluchtelingen te repatriëren, maar resultaat is tot nog toe uitgebleven.

Um Phi

Um Pheim

Het leven in het kamp is geen pretje. Het is letterlijk hutje mudje, te veel mensen te dicht op elkaar, privacy en rust bestaan niet. Buiten het kamp lopen ze het risico opgepakt te worden en in een ander kamp gestopt te worden of zelfs over de grens gezet.

Um Pheim is nog goed bereikbaar, verschillende van de kleinere kampen zijn slechts over een zandweg bereikbaar. Telefoon en andere voorzieningen zijn niet beschikbaar.

Het vrijwel volledig afhankelijk zijn van hulp van buitenaf, de steeds aanwezige dreiging van het Thaise bewind de kampen te sluiten en de mensen terug naar Birma te sturen zet deze mensen onder zware psychologische druk.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Columns

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws