Vijf wijnen bij een Aziatisch gerecht

De overheersende gedachte is dat pittige gerechten uit Azië maar moeilijk te rijmen zijn met uitstekende wijnen uit Europa. Een pedis nasi goreng; daar hoort immers een ijskoud biertje bij, toch? Fout. Tenminste, wat de gedachte over wijnen betreft. Hieronder vijf wijnen die uitstekend passen bij een Aziatisch gerecht.

1. Riesling

Wat ons betreft de klassieke combinatie met gekruid eten vanwege de juiste druifconcentratie en uitstekende zuurgraad met net dat tikkeltje zoet. In gewoon Nederlands: de wijn overheerst niet bij een pittige hap, maar zorgt toch voor een fijne verfrissing. Bij een groene Thaise curry kozen wij voor onderstaande lichte zoete wijnen uit Duitsland.

– Draai Bros. “Dr. L” Riesling, Moezel, Duitsland, 2012
– St. Urbans-Hof “Bockstein” Kabinett Riesling, Moezel, Duitsland, 2012

groene-curry-kip-aubergine

2. Chenin Blanc

Voor wijn nummer twee kozen wij voor een lichtzoet ‘demi-sec’ wijntje uit de Loire Vallei in Frankrijk. Hoewel deze Chenin Blanc qua aroma’s kan overheersen, vaak omschreven als wild en funky geurend, is het toch een goede keus voor bijvoorbeeld een rendang voor een mooi contrast van uiteenlopende smaken. De volle smaak van de rendang wordt als het ware afgescheiden van de fruitige dronk door een liquide muurtje zuur. Gewoon proberen, valt bijna niet te vatten in woorden.

Chateau Moncontour Vouvray, Demi-Sec, Frankrijk, 2011

1352368484_7774

3. Pinot Gris

Nummer drie is weer uit La France (toch wel wijnland numéro un), een Pinot Gris uit de Elzas. De wijn bevat een beetje restsuiker van de druif. Dit zoete wordt perfect in evenwicht gehouden door een weelderige en rijk mondgevoel van de rijping. Tijdens onze maal aten we hier een Singaporese curry noodles bij. Wellicht niet de meest aan de hand liggende culinaire keuze, maar vreemd genoeg ‘werkt het wel.’

Cleebourg Pinot Gris, Elzas, Frankrijk, 2011

tumblr_loa87gSHNc1qa31x3o1_500

4. Moscato d’Asti

Deze zoete, licht mousserende wijn uit het Italiaanse noordwesten is een prachtige aanvulling op bijvoorbeeld pittige Indiase curry’s. Omdat het alcoholpromillage niet al te hoog is, zijn grote, boerse slokken toegestaan. Wij aten er een hete Indiase kipcurry bij.

Vietti Moscato d’Asti, Piemonte, Italië, 2012

spicy_chicken_masala_curry

5. Lambrusco

Gekgenoeg passen rode wijnen niet echt bij de Aziatische keuken, althans dat dachten wij. Een frisse, sprankelende en fruitige Lambrusco blijkt een goddelijke combinatie met, jawel, Chongqing Hotpot. Eigenlijk niet helemaal gek, omdat de Sichuan pepertjes in deze vuurhete Chinese fondue je tong verlamt heb je een krachtige wijn nodig. Laat deze krachtige wijn hier nu zijn werk doen!

Lini 910 “Labrusca” Lambrusco, Emilia, Italië

021135391

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws