Vliegtuigeten niet voor iedereen een feest

Vliegtuigeten is niet voor iedereen een feest. Goed beschouwd, valt het namelijk meestal tegen. Vooral als je hutjemutje economyclass reist. Dus is de vraag: hoe kun je je reis wat smakelijker maken? Hieronder een paar tips.

Door Bert Vos

Ik vind het eten in een vliegtuigeten meestal smakeloos. Zelfs als je met een Aziatische luchtvaartmaatschappij vliegt. Je kunt echter aan de stewardess extra zout en peper vragen, als Dan streel je heel even je smaakpapillen. Dit kun je ook doen voor belegde broodjes, die bijvoorbeeld op mijn laatste vlucht met EVA Air, werden rondgedeeld. Er zijn ook passagiers die peterselie en basilicum meenemen of hun eigen zoutvaatje, heb ik eens gelezen. Maar hu dijn de gaten, je droogt sneller uit in een vliegtuig, helemaal in combinatie met zout. Dus drink een extra glas water.

Sushi

Wat iemand mij vertelde was dat zij zelf haar favoriete theezakjes meenam en de stewardess een bekertje heet water vroeg. Maak hiermee zelf je thee, smaakt meteen een stuk beter. Wat je ook kunt doen is een wrap met kip of gerookte zalm in aluminiumfolie meenemen of thuis wat broodjes ham en kaas smeren. En fruit in een bakje of boterhamzakje doen. Zoals mango, druiven, banaan, stukjes appel en ananas. Ook lekker, maar wel wat prijzig, is in de vertrekhal sushi kopen en die in een bakje (laten) doen voor onderweg. Wel goed het deksel aandrukken.

Nog een ideetje. Boek van tevoren een plek in de buurt van de keuken. Hier gaan de maaltijden in de magnetron en is de trolley des te sneller bij jou. Daardoor heb je de meeste keuzemogelijkheden. Mijn ervaring is om nooit iets met pasta te nemen. Want klef en geen smaak. Altijd rijst als het even kan.

Wijn

Leg je verwachtingen niet high in the sky. De smaak van voedsel zo hoog in de lucht is sowieso anders en vlakker. Je smaakpapillen reageren in deze situatie nu eenmaal niet hetzelfde als thuis of in een restaurant. Het blijft behelpen. Maar je kunt je maaltijd altijd nog veraangenamen met een of twee glazen wijn. Die zijn toch gratis. Bedenk wel dat de werking van alcohol in de lucht drie keer zo sterk is door het verschil in luchtdruk.

Toch zijn er hier ook revoluties gaande. Steeds meer maatschappijen nemen afscheid van de magnetronmaaltijd en gaan over op vers en zo lekker mogelijke gerechten. Voor zover dat mogelijk is. Ook worden er chefkoks ingehuurd om menu’s samen te stellen. Was de maaltijd, die op je inklaptafeltje werd gedropt, voorheen iets wat er nu eenmaal bijhoorde en een sluitpost. Tegenwoordig heeft het steeds meer de aandacht. Vooral op langeafstandsvluchten.

Business

Maar tot nu toe vind ik het nog niet echt geweldig. En dan kan een beetje extra peper en zout wonderen doen. Want business-class, neem aan dat het dan wel te eten is,  zit er nog niet in.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Bert Vos

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws