Ziek op reis

Backpackers in Azië

Een rondreis door Azië is voor veel reisliefhebbers een fantastische ervaring. Voordat ze gaan, halen de meeste reizigers hun inentingen. Maar dat betekent niet dat je niets kunt oplopen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan dertig procent van de Nederlanders die naar warme, verre oorden vertrekken, ziek op reis wordt.

Door Charlotte Jansen

Ook Indonesië is een land met een groot risicofactor. Natuurlijk zijn inentingen voor de reis een belangrijke handeling om geen Hepatitis, Buiktyfus, DTP of andere ernstige ziektes op te lopen. Toch houden ze niet alle vormen van reizigersziekten tegen.

Ziek

De meeste reizigers krijgen vooral klachten aan de luchtwegen, geïnfecteerde wonden en maag– of darmklachten. Natuurlijk kan men zich goed voorbereiden door inentingen van tevoren te halen en ter plekke maatregelen nemen om de kans op ziekte te verkleinen. Denk hierbij aan goed je handen wassen, geen water uit de kraan drinken en opletten met wat je naar binnen schuift. Toch blijft de kans aanwezig om iets op te lopen, alle maatregelen ten spijt.

MaleisieKualaLumpurEethuisjeWesters lichaam

Waarom worden westerlingen soms zo ziek als ze iets naar binnen werken van een Indonesisch kraampje? Of wanneer ze hun behoeftes doen op een Indonesisch toilet? De lokale bevolking loopt namelijk niet dezelfde ziektes en klachten op als wij. In ieder geval niet aan dat kraampje waar jij je eten koopt. Dat is meestal veilig en goed doorbakken.

De hoofdoorzaak van ziekten ligt in de meeste gevallen bij het sanitair. De riolering is vaak slecht en het water uit de kraan onbetrouwbaar. In Indonesië heersen ook nog eens  kinderziektes zoals polio en die worden heel snel overgedragen aan andere mensen omdat ze in ontwikkelingslanden niet genoeg weet hebben van goede hygiëne.

Handen wassenNoedelsrestaurant in Taiwan

Handen wassen. Het is simpel, maar je moet het wel vol blijven houden. De meeste vakantiegangers wassen hun handen voor en na het eten, nadat ze naar het toilet zijn geweest. Dat is erg goed, maar je moet dit wel volhouden. Reizigers worden er makkelijker in, zodra ze ergens langer zijn. Dit verwaarlozen is een manier om bacteriën binnen te krijgen die je liever niet wil. Het klimaat speelt ook mee dat men sneller ziek worden in het buitenland. Bacteriën houden van een lekker broeierige temperatuur.

Inenten

Het is aan te raden om je wél in te enten, staat op de site van de Reisdokter. Het houdt lang niet alles  tegen, maar wel infectieziekten. Mensen die zich niet laten inenten hebben als reden dat het te duur is en sommigen zijn heel erg bang voor prikken en doen het daarom niet. Andere niet-ingeënte mensen zijn bijvoorbeeld nonchalant omdat zij denken dat hen toch niets overkomt. En dat terwijl Hepatitis A in sommige gevallen dodelijk kan zijn en het kan volgens haar maanden duren voordat je weer hersteld bent van reisziektes. Met name darmklachten genezen niet snel.

Darmen

Het is voor je darmen ook een heel verwarrend proces. Op die exotische bestemming moeten ze opeens wennen aan een hele andere keuken. In Indonesië is dat vooral vanwege het kruidige en pittige voedsel. Terug naar Nederland waar eventueel aardappels en gehaktballen op het menu staan, moeten je darmen daar weer aan wennen. Vandaar dat genezing een langer proces kan zijn.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Indonesië

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws