Noord-Korea wil beter scoren met voetbal

Terwijl de wereld zijn hart vasthoudt over de toenemende spanningen tussen Noord-Korea en Amerika, doet verslaggever Gijs Freriks van Voetbalzone een boekje open over het voetbal in het met tucht geregeerde communistische bolwerk. Dictator Kim Jung-un blijkt namelijk een fervent voetbalfan. Dus: Noord-Korea wil beter scoren met voetbal.

 

Hoewel er veel geruchten zijn over de erbarmelijke wijze waarop in het verleden voetbalelftallen zouden zijn behandeld, zou de nieuwe ‘Geliefde Leider’ zijn beste beentje voorzetten om het nationale voetbal op een hoger plan te krijgen, staat in Voetbalzone.

Voetbalbond

Kim Jung-un is de derde dictator binnen de Kim-dynasty, die nu al sinds 1948 Noord-Korea regeert en terroriseert. Juist ook de Kims streven op een absurde manier soms westerse sporten en hobby’s, en het daarmee gepaard gaande aanzien, na. Kims vader was bijvoorbeeld een groot fan van films van eigen bodem maar beschikte ook over een enorme collectie westerse films. Zijn zoon heeft onder meer de Duitse Oktoberfesten naar het land gebracht maar ook wil hij graag een meer vooraanstaande plek op de Fifa-wereldranglijst. Het land staat daar nu slechts op plek 115.

Noord-Korea

De Noord-Koreaanse Kwang-Song Han speelt op topniveau voetbal, voor het Italiaanse Cagliari welteverstaan. Hij heeft een contract met de club afgesloten dat loopt tot medio 2022. Zijn grote voorbeeld is de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo. Han geldt als een uiterst talentvolle speler en is een heuse bezienswaardigheid. Het komt immers slechts sporadisch voor dat een Noord-Koreaanse voetballer opduikt op de Europese velden. In het totaal zijn slechts enkele tientallen spelers van het land in het Europese voetbal actief geweest. Een van de grote problemen is de onbekendheid van de spelers.

Maar het regime zelf maakt de internationale uitwisseling ook lastig. Het land wil enerzijds de kwaliteit van haar spelers verbeteren door ze naar het buitenland uit te zenden. Maar tezelfdertijd snijdt het zichzelf in de vingers door veel geld op te eisen van spelers die het lukt een buitenlands contract in de wacht te slepen. Zo tekende Choe Song-hyok ruim een jaar geleden een contract bij Fiorentina. Het contract werd door hen echter verscheurd toen bleek dat de tekenbonus én zeventig procent van het salaris door de Noord-Koreaanse regering zou worden geïnd. Choe heeft sindsdien geen club meer gevonden en staat volledig stil in zijn ontwikkeling.

Valuta

Gedwongen afdracht van salaris door Noord-Koreaanse onderdanen komt overigens veel voor: honderdduizend arbeiders worden door het regime gedwongen elders te werken, voornamelijk in de mijnbouw, textiel, houtkap en bouw, onder meer in Rusland. Daarbij strijkt Pyongyang een flink deel van de inkomsten op. Dit is dé manier voor het land om buitenlandse waardevaste valuta binnen te halen en het effect van internationale economische sancties te verzachten. Belangrijker misschien nog is dat door het incasseren hiervan de Kim-dynasty haar eigen hofhouding en de elitaire bovenlaag  tevreden houdt. De steun van deze elite is onontbeerlijk om het regime in het zadel te houden.

Aquariums van Pyongyang

Voetbalzone meldt verder dat door de jaren heen er steeds bizarre verhalen over het Noord-Koreaanse voetbal de ronde doen, al is het waarheidsgehalte daarvan vaak moeilijk te achterhalen. Zo won het land in 1966 eenmaal de kwartfinale door een 1-0 zege op Italië. De ploeg maakte echter één cruciale fout: de zege werd te uitbundig gevierd en na terugkomst zou het hele elftal zijn vastgezet in het concentratiekamp Yodok. Dit valt te lezen in het boek ‘De Aquariums Van Pyongyang’ van Kang Chol-hwan, een getuigenisverslag van een Noord-Koreaanse vluchteling.

FIFA

Kim Jong-Un

De Britse filmmakers Dan Gordon en Nick Bonner betwisten dit verhaal echter. Zij zochten een aantal spelers van de bewuste WK-ploeg op en concludeerden dat het team helemaal niet op kamp was gestuurd. Ook wordt beweerd dat de WK-ploeg in 2010 achter gesloten deuren werd verhoord en dat de spelers werd bevolen om coach Kim Jong-hun af te vallen omdat men alle drie de groepswedstrijden, tegen Brazilië, Portugal en Ivoorkust, had verloren. Coach Jong-hun zou vanwege zijn falen bovendien tijdelijk gevangen zijn gezet en een aantal spelers zouden zijn gemarteld.

Kim Jong-il

Voor alle beweringen heeft de internationale voetbalbond FIFA echter geen spoor van bewijs kunnen vinden. Diezelfde Jong-hun beweerde tijdens het WK in direct contact te staan met de toenmalige leider Kim Jong-il. Tijdens een persconferentie merkte hij op ‘regelmatig tactisch advies krijgt van De Geliefde Leider’. De uitspraak werd door de Noord-Koreaanse media gretig vastgelegd. Maar de westerse media vonden de uitspraak weerzinwekkend en besteedden er geen aandacht aan.

Noord-Korea

Hoe dan ook werd Noord-Korea in 2010 volledig uitgeschakeld en plaatste zich sindsdien niet meer voor een WK. Kim-Jong un wil daar snel verandering in brengen en opende in 2012 de internationale voetbalschool van Pyongyang. Zolang het met internationale uitwisseling niet echt wil lukken blijft het echter de vraag of het land in internationale competities een rol van betekenis zal kunnen gaan spelen.

Zie voor het gehele artikel in Voetbalzone: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=304133

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws