Tussenstop in het historische Sukhothai

Op mijn treinreis van Bangkok naar Chiangmai maak ik een tussenstop in het historische Sukhothai, de eerste hoofdstad van Thailand. Bekend vanwege zijn bijzonder tempelruïnes in het Historial Parc dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

 

Door Bert Vos

Het Koninkrijk Sukhothai lag in centraal Thailand en bestond van 1238 tot 1438. De gelijknamige eerste hoofdstad van Thailand kende veel goede jaren. De rijkdommen werden in het bouwen van prachtige tempels gestoken. Sukhothai was aanvankelijk onderdeel van het grote Khmer-rijk, maar in 1238 verklaarden de krijgsheren zich onafhankelijk. Zij vestigden een Thais-geregeerd koninkrijk. Pho Khun Bang Klang Hao werd de eerste koning en noemde zich Pho Khun Si Indrathit (of Intradit). Deze gebeurtenis wordt doorgaans gezien als de stichting van de moderne Thaise natie. Een inval van de Birmesen, deden ze welk vaker, legde de stad grotendeels in puin

Mahathat

Op de fiets die ik bij het guesthouse gehuurd heb, zoals bijna overal mogelijk is, ga ik op pad met een collega-reiziger We gaan de strijd aan met de hitte. Bij het loket bij de ingang koop je voor een paar euro een kaartje waarna de je deze bijzondere plek oprijdt. Oranje gewaden van monniken wapperen tussen de ruim twintig historische ruïnes die stoicijns de tand des tijds hebben doorstaan en een wijds panorama van geschiedenis vouwt zich voor je open. In een straal van vijf kilometer rond het park bevinden zich nog eens zeventig ruïnes.

Ik vind Wat Mahathat verreweg de mooiste tempel hier, waarbij je een goed beeld krijgt van de Khmer-architectuur uit deze regio. Is in de andere voormalige hoofdstad Ayutthaya van de ruïnes veelal niets meer over, in Sukhothai zijn er veel nog goed bewaard gebleven.

Tempels

De tempels zijn vergelijkbaar met de Angkor Wat tempels in Siem Reap (Cambodja), maar komen wat grootsheid betreft niet in de buurt. Tempelmoe? En wil je toch nog wat cultureels zien, breng dan een bezoek aan het Ramkhamhaeng Nationaal Museum en maak kennis met de fascinerende geschiedenis en cultuur van deze stad vol historie.

Praktische tips

Het is aan mijn medeweggebruikers te danken dat ik nog niet verongelukt ben. Daar ik nog weleens vergeet om links te fietsen en eerst rechts te kijken wanneer ik oversteek. Wees dus voorzichtig als je een fiets huurt. Houd ook rekening met de hoge temperaturen en bereid je erop voor. Petje of iets dergelijks op, voldoende water mee en je blote huid goed insmeren. De meeste stalletjes met eten en drinken bevinden zich bij de hoofdingang van Historical Park.

Overnachten kan vlakbij de historische stad of in de New City, van luxe naar budget. Reizen kan per trein, bus of vliegtuig. Raadpleeg bijvoorbeeld de Lonely Planet Thailand.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

1 reactie

 • Tsjaa, ik ben bekend in Sukhothai en het is inderdaag geweldig om te zien en een must voor iedere Thailand-ganger.

 
 
 
 

Nieuws