Hoe een visum voor Vietnam aan te vragen

Reizigers die naar Vietnam vertrekken moeten een visum aanvragen. Dat is namelijk verplicht als je naar dit Zuidoost-Aziatische land op vakantie gaat en wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Dit kan ook digitaal via bijvoorbeeld e-visums.nl. Lees  de tips voor het aanvragen van een visum voor Vietnam.

Door Roëll de Ram en Bert Vos

Voor een visumaanvraag moet je een paspoort hebben dat tenminste zes maanden geldig is bij aankomst. Houd twee pagina’s in je reisdocument vrij zodat het visum erin geplakt kan worden. Voor de aanvraag kun je naar de Vietnamese ambassade in Den Haag gaan. Maar gebruikmaken van een online-visumdienst zoals e-visums.nl kan veel tijd schelen. Daarnaast heb je nog een visum-on-arrival In ieder geval, wees goed voorbereid.

Den Haag

Als je het visum voor Vietnam via de ambassade in Den Haag wil verkrijgen dan heb je een nodig: een aanvraagformulier, kleurenpasfoto en geldig paspoort. Reizigers kunnen kiezen voor een spoedaanvraag, die is wat  duurder, of de standaard procedure. Voordat je de entree tot Vietnam kunt ophalen heb je enkele dagen geduld nodig. De ambassade is geopend: maandag, woensdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.

Son Doong in Phong Nha-Ke Bang nationaal park, Vietnam

Visumdienst

Het visum aanvragen via een visumdienst is de meeste gemakkelijke optie. Het kost alleen wel ietsje meer dan ‘Den Haag’ maar het scheelt reiskosten en tijd. Een aanrader is Kes Visum, die nauw samenwerkt met de ANWB en Fox Vakanties.

On arrival

Bij Visa on Arrival krijg je bij aankomst op het vliegveld een visum. Maar daarvoor moet je eerst een visum-autorisatie of Vietnam Letter of Approval krijgen. Dat gaat vaak door via een reisorganisatie een formulier in te vullen, wat zij weer laten checken door het immigratiekantoor van Vietnam. Kijk op sites visumvietnamexpert.nl of E-visums.nl.

Je hoeft weliswaar niet naar de ambassade of van een visumdienst gebruikmaken. Maar de kans bestaat dat je op vliegveld in Vietnam moet wachten voor het visum. De wachttijden kunnen oplopen als meerdere vluchten tegelijkertijd en veel reizigers op deze manier aanvragen.

Visum voor Vietnam

Via de ambassade kost het visum voor Vietnam ongeveer zeventig euro als je een gewone aanvraag doet (single entry). Als je ook een van de buurlanden van wilt bezoeken en daarna weer terug Vietnam in wilt zal het iets duurder zijn. De prijs ligt dan tussen de 87 en 122 euro. Wil je een visumaanvraag doen met spoed? Dan komt er nog 5,00 euro bovenop de prijs. Een online visum regelen kost 102 euro. Hierbij krijg je eenmalige toegang (single entry) en wordt al het geregel uit handen genomen. On Arrival, waarbij je een Letter of Approval of visumautorisatie moet hebben, kost je rond de 25 en 35 euro.

Wat heb je nodig voor een visumaanvraag?

Paspoort dat bij aankomst in Vietnam tenminste nog 6 maanden geldig is
Twee lege pagina’s in het visum
Een kleuren pasfoto
Bedrag dat het visum kost

www.e-visums.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

11 reacties

 • Peter

  let op: de ambassade is nog niet zo lang geleden verhuisd!
  het nieuwe adres:
  Adres: Javastraat 1, 2585 AA Den Haag
  Telefoon: 070 364 8917
  Zorg ervoor dat je CONTANT geld bij je hebt. Volgens mij is een visum tegenwoordig al zo’n € 65.-
  Een PIN-automaat is er niet, de dichtstbijzijnde bank is toch een stukje lopen, namelijk Bankastraat.
  Mocht je evt pasfoto’s vergeten zijn; deze kan je ook in de Bankastraat laten maken, foto Nebo

  In de regel kan je je paspoort met 1-2 uur weer ophalen. Ga dus een bakkie drinken. Dat kan in de Bankastraat het best/gezelligst.

  GETROUWD MET VIETNAMESE PARTNER:
  Mensen met een Vietnamese partner kunnen een ander visum aanvragen. Deze is 5 jaar geldig of tot 6 maanden voor het einde van je huidige paspoort. Bij 1e aanvraag je trouwboekje meenemen en Vietnamese paspoort van je partner.
  Prijs voor het 1e visum was voor mij € 50.-. goedkoper dus dan een toeristenvisum en multiple entry.
  Indien je een nieuw visum nodig hebt: zorg ervoor dat je je oude paspoort nog hebt (met perforatiegaten). Laat géén gaten in dat visum prikken.
  Bij tonen van je oude paspoort met dat visum is je volgende visum een stuk goedkoper, namelijk € 10.-
  Al moest ik wel nog 10.- extra betalen omdat ik niet vooraf een formulier had gedownload en uitgeprint. Geen idee alleen waar ik dat kon downloaden.
  Paspoort ben je 3 weken kwijt. Stipt 3 weken later kan je die weer afhalen. uiteraard krijg je een (handgeschreven) bewijs mee.

  KIND:
  NL-VN stellen kunnen hun kind ook de Vietnamese nationaliteit geven. Doen ze niet moeilijk over. Nodig: Bewijs van geboorte. (kan je bij aangeven kind direct opvragen) en 2 pasfoto’s en de ouder met het Vietnamese paspoort. Kosten 4 jaar geleden € 175.-. Dan heeft het kind altijd toegang tot het land.

 • Peter

  Beetje geGoogled en kwam erachter dat de kreet ‘Mau NA5 Vietnam’ de juiste zoekterm was voor een 5 jaars visum.
  het formulier is hier te vinden:
  https://quanlyluutru.lamdong.gov.vn/download.aspx?itemid=5&waitfinished=false

  Uit de resultaten kwam naar voren dat de formulieren nog wel eens willen wijzigen. Google dus zeker even voordat je deze gebruikt.

 • Thi Nguyen

  Beste Peter,

  Dank voor de informatie!
  Wat een geluk heb je voor het verlengen van de visa voor € 10,00. Ik had mijn oude paspoort met de visa ook meegenomen en heb gewoon reguliere prijs voor moeten betalen.

  Enfin, ik heb nog wat aanvullende informatie over de aanvraag van de 5jaar visa.

  Ik heb de link gevonden voor de 5jaar visa voor overzeese Vietnamezen of die op een andere manier verwant zijn aan een Vietnamees 🙂

  Dit is het formulier dat op de website staat van de Vietnamese Ministerie van Buitenlandse Zaken;
  http://mienthithucvk.mofa.gov.vn/%C4%90%C4%83ngk%C3%BD/Khaitr%E1%BB%B1ctuy%E1%BA%BFn/tabid/104/VE4NCommand/registration/Default.aspx

  Voor niet-Vietnamezen die een 5-jarige visa willen aanvragen, moeten deze documenten meenemen naar de ambassade. Zelf even vertalen naar het Nederlands;
  – A certificate of Vietnamese citizenship;
  – A copy or excerpt of the Decision for Recovery of Vietnamese citizenship;
  – A copy or excerpt of the Decision for Renunciation of Vietnamese citizenship;
  – Certificate of Lost of Vietnamese citizenship;
  – A Vietnamese passport (valid or invalid)
  – An Identity Card (valid or invalid)
  – A Birth Certificate (Copy accepted)
  – An Excerpt from Birth Register issued before 1975
  – Documents issued by competent foreign authorities if they can prove that the person in question has original Vietnamese citizenship or of Vietnamese origin.

  e. In case of not having documents listed at section (d), the following documents could be submitted:
  – A guarantee issued by an overseas Vietnamese association from the country of residence (in due form provided)
  – A guarantee from a Vietnamese citizen (in due form provided)
  That said documents do not need require further certification or verification.

  2. With holders of foreign passports being wives, husbands, and children of a Vietnamese citizen or Vietnamese residing abroad, the attached file comprises of:
  a. One application form for a visa exemption certificate.
  b. 2 recent 2x6cm photo (white background, straight face, bare head, without coloured glasses).
  c. A foreign passport with validity of at least 6 months upto date of entry (a copy attached for competent authority to file)

  d. One of documents proving relationship between wives/husbands/children and the Vietnamese residing abroad (a copy attached for competent authority to file)
  – Certificate of Marriage
  – Certificate of Birth
  – A Certificate of relationship with farther, mother, children;
  – Other valid documents as regulated by the Vietnamese Law.
  – Decision of Adoption

  LET OP: alle aan te leveren copieën van de vereiste documenten zijn niet gelimiteerd aan een datum! Dat scheelt ook weer kosten en tijd bij de gemeente. Mocht je over een DigiD beschikken, dan kun je de uittreksels online aanvragen en betalen.

 • Thi Nguyen

  sorry, de link wordt niet volledig weergegeven. Onderaan het formulier kan er op een knop geklikt worden waarop staat: khai trực tuyến.
  Dat formulier dient online ingevuld te worden, vervolgens kan er worden geprint en dit formulier meenemen naar de ambassade.

 • TB Nguyen

  Peter en Thi bedankt voor jullie reacties. Daar heb ik enorm veel aan gehad! Telefonisch krijg ik de ambassade niet te pakken. Om kosten en tijd te voorkomen, alle uittreksels dienen in het Engels te zijn, dus bij de gemeente vragen om een internationale geboorte akte/huwelijksakte. De gemeenten hanteert voor de Engelstalige versie (staan ook andere talen op!) geen extra kosten. Dit voorkomt een ritje terug naar de gemeente OF €50 vertaalkosten ter plekke bij de ambassade.

 • You welcome. Mocht je meer hulp nodig hebben: Ik woon in Den Haag en werk om de hoek van de ambassade. 🙂

 • Ook belangrijk om te weten: de openingstijden: Op diverse sites zie ik verschillende tijden.
  Voorheen was dat altijd maandag, woensdag en vrijdag vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur.
  Google geeft echter andere tijden aan:
  Maandag 9-12 en 1330-1630
  dinsdag gesloten
  woensdag 9-12 en 1330-1630
  donderdag gesloten
  vrijdag 9-12 en 1330-1630

  Ik zou uitgaan van de door mij opgegeven tijden als je van ver moet komen. Het kan dat ze, sinds ze verhuisd zijn, ruimere tijden hebben zoals Google aangeeft, maar is mij niet bekend.

  Sta op tijd voor de deur, zeker 15-20 minuten eerder, anders loop je de kans te moeten wachten op de toeristenmeute.
  Let op: betaald parkeren in de hele buurt!

  • Thi Nguyen

   Mijn vader is gisteren nog bij de ambassade geweest. Op de website van de ambassade staat 09.00-16.30, exclusief hun lunchtijd van 12.00-13.30uur.
   De openingstijden zijn;
   Maandag 09.00-12.00 en 13.30-16.30
   Woensdag 09.00-12.00 en 13.30-16.30
   Vrijdag 09.00-12.00 en 13.30-16.30

   De visa (khai trực tuyến) voor 5jr kost inderdaad 10,00 pp. Zorg naast de internationale aktes (geboorte/trouw) dat het online formulier goed word ingevuld. Alles moet digitaal worden ingevoerd met uitzondering van de plaatsnaam, handtekening en daarbij de namen voluit geschreven zoals in paspoort staat vermeld. Bij minderjarigen moet overigens een “garantieverklaring” getekend worden door een meerderjarige. De online visa-aanvraag is overigens 3weken geldig, binnen deze periode moet je bij de ambassade de visa aanvragen. Doe je dat niet tijdig, dan vervalt de aanvraag en dien het opnieuw online aangevraagd te worden.

  • TB Nguyen

   bedankt!