Wat Chalermprakiat, serene rust, schitterend uitzicht

Tijdens een trip door Thailand reisde ik per trein in etappes van Bangkok naar Chiangmai. In Lampang, niet zo heel ver van mijn einddoel, stapte ik uit. Volgens de Lonely Planet Travelguide de enige stad in Thailand waar je nog met paard en wagen ritjes kunt maken. Was het ooit eens het openbaar vervoer, nu is het een toeristische attractie en aan mij niet besteed. Maar wel Wat Chalermprakiat, serene rust en schitterend uitzicht.

Tekst: Bert Vos. Foto’s Lode Engelen.

Lampang heeft een rijke geschiedenis en wordt al sinds de zevende de eeuw bewoond. De eerste bewoners kwamen uit China. Zij vestigden zich aan de Wang Rivier, van waaruit de stad zich uitbreidde. Er wonen nu 150.000 mensen. Zoals de meeste Thaise steden zijn er de kleurrijke markten waar ik graag mag rondstruinen. Maar mijn interesse gaat toch uit naar de tempelcomplexen, de ‘wats’. Ook al ben ik geen gelovig mens in de klassieke zin van het woord, het boeddhisme spreekt mij wel aan.

Wat Chalermprakiat

Chalermprakiat is een vrij nieuwe tempel die de moeite waard is om te bezoeken. Het ligt op een berg buiten Lampang. Gebouwd in 2004 voor de herdenking van de tweehonderdste geboortedag van Koning Rama IV. Een monnik, Phrathep Visutthiyarn gehetehen, van de Analayo Wat in het provincierplaatsje Phayao, nam het voortouw, samen met zijn aanhangers. Het complex is op Doi Pu Yak gebouwd. Dus je hebt wel vervoer nodig. Tuktuk, taxi of eigen auto.

 

Lampang

De tempel bij Lampang kent drie niveaus. Eerst het grote tempelgebouw waar men kan parkeren. Vervolgens kun je een pick up truck nemen naar het tweede gedeelte. Dat is ongeveer drie kilometer verder en steil stuk omhoog. Vanaf het tweede gedeelte is het dan nog ongeveer vijfhonderd meter wandelen en klimmen, via ijzeren trappen, om tot aan de kleine stupa met gebedszaaltjes boven op de berg te komen. Maar dan heb je wel wat. En bedenk wat voor titanenwerk het is geweest om de bouwmaterialen boven te krijgen en de stupa’s op deze rotsachtige pieken te bouwen.

Boeddhist

Of je nu wel of geen boeddhist bent, religieus of niet, het is zeker de moeite waard om naar boven te klauteren voor het uitzicht. De grootsheid van deze plek ligt hem in de serene rust en het prachtige uitzicht. Een bezoek aan Chalermprakiat is zeer zeker de moeite waard.

Wat chalermprakiat

Met dank aan Trefpunt Thailand
www.thailandtref.com

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reisverhalen

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws