Reizigersdiarree: een schrikbeeld

Het blijft voor mij een schrikbeeld als ik in een ver oord in een bus zit, wanneer ik mij in een staccato tempo laat vervoeren in een trein of onderweg ben in het vliegtuig. Reizigersdiarree. Ongegeneerd stiekem een wind laten is er niet meer bij gezien een eerdere ervaring. Toen het geen gasexplosie door te heet eten maar iets anders bleek te zijn. Iets dat zacht en week je onderbroek inglijdt. Kent u dat?

Reizigersdiarree

 

Door Bert Vos

Dus als ik maar even het idee heb van: dat gaat niet goed, mijn maag begint te rommelen, een weeïge pijn komt naar boven en ik ben niet in de buurt van een toilet. Dan mik ik twee immodiums naar binnen en eet alleen een rol droge biscuitjes. Vreemd genoeg overal te koop. Leg ik het hele zaakje in darmenland plat en zie later wel weer hoe het eruit komt. Weliswaar niet zo gezond, dat wel. Maar voor mij is het eens en nooit weer dat ik overvallen wordt door een verraderlijke nepscheet.

Reizigersdiarree

Beste lezers, voor zover jullie niet zijn afgehaakt. In veel exotische landen loert reizigersdiarree om de hoek. De onbarmhartige hitte, ander eten, onhygiënische omstandigheden, een snelle snack bij een tentje op straat, oververmoeidheid na een lange reis, de soms onvermijdelijke jetlag, niet goed je handen gewassen, water uit de kraan gebruiken. Het kunnen allemaal redenen zijn van een tijdelijk spijsverteringsprobleem, dat altijd op het verkeerde moment komt.

Onderzoek

Volgens een Brits onderzoek treft reizigersdiarree meer dan veertig procent van de reizigers. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en duurt de ziekte één tot vijf dagen. Enkele dagen rust, een beetje vasten en acclimatiseren doet wonderen.

De onderzoekers kwamen met de volgende top-10 met het grootste risico op reizigersdiarree: Egypte; India; Thailand; Pakistan; Marokko; Kenia; Tunesië; Caribische gebied; Mexico en Malta.

Het is maar dat u het weet. Een goede reis toegewenst.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Bert Vos

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws