Olifanten zwaar mishandeld

 

Toeristen die in Thailand een toeristische attractie bezoeken waar olifanten hun kunsten vertonen? Zij moeten weten dat deze olifanten zwaar mishandeld worden om ze te breken. Hun wil te vernietigen en blindelings te laten gehoorzamen. 

Olifantmishandeling

Door Bert Vos

Het ritueel, dat als enige methode wordt gezien om olifanten te domesticeren, heet ‘phajaan’, of ‘crush’. Het begint met de babyolifanten, van meestal drie tot vier jaar oud. Ze worden bij hun moeder weggehaald en in een houten krat gezet. Om ze daarin te krijgen worden deze baby’s geslagen met bamboestokken met spijkers aan de uiteinden, gestoken met haken en afgerost met riemen.

Olifanten

Eenmaal in het krat duurt de ‘crush’ (vernietiging) ongeveer een week. Gedurende die tijd worden ze tot bloedens toe mishandeld op gevoelige plekken zoals de oren en de slurf en zijn verstoken van voedsel, water en slaap. Allemaal om de banden met hun moeders te verbreken en ze te domesticeren. Terwijl ze vergaan van de pijn leren ze wie hun verzorgers zijn, waaraan ze de rest van hun leven moeten gehoorzamen. Ze worden niet alleen lichamelijk gebroken maar ook geestelijk. Als een schoothondje van een paar duizend kilo dat op commando keurig zijn kunstjes doet.

 

Martelmethode

Al eeuwen wordt deze trainingsmethode, die gelijk staat aan een martelmethode, in dit boeddhistische land geaccepteerd als de enige methode en wordt toegepast in elke olifantenattractie in Thailand. En, als ze eenmaal zo ver zijn om aan de mens te gehoorzamen zijn ze de meeste tijd vastgeketend en krijgen ze niet genoeg te eten.

Net als mensen, hebben olifanten, die erg intelligent zijn, in normale omstandigheden de mogelijkheid om relaties aan te gaan en emoties te uiten. Dat geldt niet voor hen die voor de toeristen werken  Die vaardigheden zijn er vakkundig uitgeramd. Het zijn niets anders meer dan emotieloze kermisattracties en speelobjecten geworden.

Olifantentoerisme

Mensen die een bezoek aan Thailand brengen en naar olifantenvoorstellingen gaan. Geld geven aan mahmoets die met hun beesten de straat opgaan en laten bedelen, of zich laten verleiden voor een jungletocht, doen indirect mee aan dierenmishandeling en wanpraktijken. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de gruwelijke omstandigheden waarin deze dikhuiden moeten leven als radertjes in het wiel dat toerisme heet.

Jungletocht

De olifant is hét symbool van Thailand. Wordt gezegd. Een uitspraak die we niet serieus hoeven te nemen gezien de wijze waarop deze prachtige dieren worden behandeld voor geldelijk gewin. Dus, als het even kan. Laat links liggen die olifantenattracties. Maak geen jungletocht op de rug van zo’n beest en ontmoedig door niets te geven.

Olifantenmishandeling

Edwin Wiek met zijn geadopteerde olifant

Maar bezoek daarentegen een olifantenweeshuis of opvangcentrum. Zoals het WFFT van de Nederlander Edwin Wiek, die al jaren verwaarloosde en mishandelde dieren opvangt in Thailand. Dat voelt heel wat beter.

De video die laat zien hoe een olifant met geweld tam word gemaakt is niet prettig om naar te kijken. De redactie van de Aziatische Tijger vindt echter dat dit wel naar buiten gebracht moet worden.


Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

19 reacties

 • Dit ritueel heeft de circussector overgenomen om olifanten te trainen voor het circus. Olifanten in circussen zijn zo goed als zeker met geweld getraind.

  Misschien ook eens een stuk wijden aan het bedrog van de boeddhistische monikken van de Tijgertempel in Thailand en het dierenleed wat daar gebeurd.

 • Dit is te gek voor woorden mensen.
  We moeten Thailand zeker laten weten dat wij Nederlanders, met zulke praktijken het niet eens is.

 • Kim

  Bedankt voor het delen van informatie over deze vreselijke mishandeling. Hopelijk zullen mensen die naar Thailand gaan niet meer gebruik maken van dergelijke voorstellingen en olifantenritjes.

 • walgelijk, daarom zal ik nooit zoiets gaan bekijken!!!!!

 • Nooit, nooit, maar dan ook nooit meer zal ik in Thailand naar een olifant kunnen kijken zonder aan deze beelden te denken. Wat afschuwelijk. De stakkerds!

 • Behalve een ziek versext land ook nog eens een dierenbulenbende.
  Er moet geen enkele toerist meer gaan daar dit kloteland!!

  • gabi de wit

   beste neus,

   ik ben een jongen van 23 jaar ik heb daar twee jaar gewoond.
   zoals ik zie hoe jij tegen thailand aan kijkt wordt ik misselijk.
   jij beoordeelt thailand volgens verhalen en tv progamma,s ga er eens naar toe en snap hoe het daadwerkelijk in elkaar zit en zoek niet die shit op.ik kan dat ook in amsterdam zoals naar de wallen gaan en de coffeeshops en kan de dealers op warmoesstraat ook vinden, en zo kan je elke land wel beoordelen op hun minderheden.dus met andere woorden is het geen ziek versext land, want dat kan je in elke werelddeel wel vinden als je het op zoekt. pattaya is inderdaad verziekt met hoeren dank zij toeristen maar dat is amsterdam ook. en dat dierenbeul benden vind ik ook flauwe kul ze hebben meer beschermde gebieden dan heel europa bij elkaar omdat je 15 mensen op een filmpje dit ziet doen is gelijk heel thailand zo. weet je hoeveel verwaarloosde dieren in nederland zijn elke zomer worden ze weer gedumpt voor 3 weken spanje.
   en dan heb ik het nog niet gehad over leer bont ivoor goud silver gas hout kool olie plastic kunststof ijzer en afval enz. die gebruikt worden in europa en amerika daar lijd geen enkel dier onder hahahah wat kortzichtig allemaal weer.

  • martin

   idd zeg

   wat een rotbende

 • Je gelooft niet wat je ziet. Wat bezielt mensen toch ? Ook hier macht en geldzucht.

 • Wat ben ik hier van geschrokken! Arme jonge dieren, eerst bij de moeder weg nemen en dan zo te mishandelen. Schandelijk dat dit in dat land toegestaan wordt. Wat een wereld.

  • je had het bijna goed gezegd maar helaas. je hebt het over schande wat er in thailand toegestaan word kijk eens dichter bij huis. konijnen in een kleine kooi, goudvissen in een kom van 30cm terwijl ze 16 cm worden en 15jaar oud, piepkuikens voor consuptie die hun ouders nooit gekent hebt. nerts voor een lekkere dikke jas in de winter (vooral bont kraag).en proefdieren voor makeup en medicijnen. je kussen van ganzen veren en je tuberware collectie waarvoor ze meters diep naar olie boren in de oceaan..en de chloor voor een frisse toilet.zijn we hypocriet of niet of doen we gewoon de dingen die we gewent zijn. in wat voor wereld leef jij dan. wees nuchter en val niet op zulke beelden het gebeurd overal en elke moment. en dat is de schande die elke land heeft de een iets meer dan de ander maar hier leeft geen olifanten.maar wel duizenden vogels die op schiphol word afgemaakt of vossen herten dassen bevers enz. die zijn dood vind door de mens in nederland.

 • Jeetje niet om aan te zien! Wat bezield die mensen toch?
  Ga het filmpje niet bekijken het eerste beeld schokt me al diep
  zal geen circus meer bezoeken nu ik dit weet…….

 • Er zit zeker een stuk van waarheid in het verhaal. Maar de olifant wordt in dit artikel wel wat te eenzijdig beoordeeld. Ik verblijf al 28 jaar in Thailand en heb kampen bezocht waar het er ook anders aan toe gaat. Bezoek bijvoorbeeld ook eens het olifantenziekenhuis bij Chiam Mai. Geweldig zo als die beesten daar verzorgt worden. Thailand is een geweldig mooi land. Er is een scherp contrast tussen arm en rijk. De toeristenindustrie is een van de belangrijkste inkomsten voor het land en de bevolking. Toeristen willen nu eenmaal graag olifanten zien. Dar er misbruik wordt gemaakt van dit feit staat vast. Ik heb vele olifantenkampen bezocht maar nog nooit dit soort praktijken geconstateerd. De dieren worden prima verzorgt en komen aan eten niets tekort. Inderdaad zit zitten vast aan kettingen maar wat wil je. Een kudde olifanten los laten lopen in een toeristenstreek? Bedenk ook dar er in Thailand nog nauwelijks wilde leven. Ze worden in gevangenschap geboren, de enige optie om de populatie instant te houden. Een in gevangenschap geboren olifant kan alleen maar overleven in een olifantenkamp.

 • Wat een barbaren….gewoon atoombom opgooien….al die achterlijk achterlijken…Dat is mijn eerste reactie, zo boos ben ik om zoveel onnodig leed. Het is gewoon moedwillig pijn doen.

  Ik besef dat het natuurlijk een barbaarse daad zou zijn om een atoombom te gooien op die zielige mensjes. Ze wisten niet wat ze deden.

  Wir haben es nicht gewust…zal ik maar zeggen. Zegt genoeg lijkt me.

  • gabi de wit

   en dit zei hij natuurlijk na dat hij smakkelijk een plofkip naar binnen had gewerkt met gemodificeerde groentens en met gif behandelde aardappels en vla met smaak en kleurstoffen om de boel op te vrolijken terwijl hij keek naar zijn exotische vogel in een kooi van 60cm terwijl zijn vriendin de nieuwste tas van lousie vouton uitzocht op internet gemaakt van 3 slangen met wild kleur en sigaret rookt waarvoor ze 5000 hectare bos gekapt hebben.is dat dan niet moedwillig pijn doen dan, ben jij dan zo geweldig bezig of ben ik zo achterlijk. beter atoombom op grootverspillers dat zij pas zielige mensjes die wisten niet wat ze deden maar jah dat zou barbaars zijn. maar ach jah Wir haben es nicht gewust…zal ik dan maar zeggen.

   • Sawadee krab beste boze Gabi. Wat is nu je voorstel? Zo’n artikel niet schrijven?, mensen niet bewust maken van het feit dat olifanten worden mishandeld omdat andere dieren ook mishandeld worden in andere landen?

 • Dat de mensen die dit doen aan een zeer pijnlijke dood mogen sterven!!!!

 • Gabi geeft een goed weerwoord op de diverse reacties.
  Ook ik ben al meer dan een jaar in Thailand en zie zowel positieve als negatieve zaken hier. Maar dat is dus in elk land verschillend.

  Oordelen is gemakkelijk. In Vietnam is het bv heel gewoon om honden te eten. We moeten accepteren dat iedere cultuur zijn eigenaardigheden heeft hetgeen niet wil zeggen dat we het moeten of willen of kunnen veranderen.
  In Nederland idem ook hier zien we schrikbarende zaken alleen het buitenland houdt zich daar niet mee bezig om Nederland er steeds maar op te wijzen.

  Het oordeel over Thailand is negatief helaas, mensen die er niet geweest zijn nemen dit als aanname.
  Verschil tussen aanname en werkelijk is groot

 • truffaut jr

  Kan iemand me vertellen of dit de enige manier is om een olifant te domesticeren?

 
 
 
 

Nieuws