Soul Mate: relatiefilm met driehoeksverhouding

Onlangs vertoonde CinemAsia Soul Mate. Een indrukwekkende film over een driehoeksverhouding in het moderne stedelijke leven in China van regisseur Derek Tsang. Ansen is in haar kinderjaren hecht bevriend met July. Er ontstaat echter verwarring en jaloezie wanneer July een vriendje krijgt.

Ansen blijkt bijzonder begaafd in het manipuleren van dit vriendje. De kijker krijgt op zijn minst de indruk dat er zich ook tussen hem en Ansen intimiteiten en seksuele escapades afspelen. Dan besluit ze met een rocker een avontuurlijk leven te gaan leiden in diverse steden. In de loop der jaren raakt ze in haar heftige leven meermalen flink in de problemen.

Regulier leventje

July leidt ondertussen een regulier leventje met een overzichtelijke goedlopende carrière. Toch blijkt zij Ansen te benijden vanwege haar lef om voor het echte leven te kiezen. In de loop van het verhaal blijven de paden van Ansen, July en haar vriend in een ingewikkelde driehoeksverhouding elkaar kruisen. De complexe keuzes waar de hoofdpersonen zich voor gesteld zien in een verhaal van intriges, liefde, jaloezie en verraad worden uiterst geloofwaardig voor het voetlicht gebracht.

Soul Mate

Soul Mate eindigt met enkele door elkaar lopende verhaallijnen, de kijker enigszins in verwarring achterlatend. Je blijft zitten met het gevoel van een spannende detective. De ontknoping is je voorgeschoteld maar het blijft lastig om te interpreteren wat er zich precies allemaal heeft afgespeeld. In deze slotakkoorden worden de levens van Ansen en July gerelativeerd, en gaan ze over en weer elkaars leven leiden. De bioscoopbezoeker krijgt op het einde een diversiteit aan verhalen voorgeschoteld alsof hij een door hem zelf gewenst einde van de film mag kiezen.

Modern China

Je zou natuurlijk verwachten dat een dergelijke aangrijpende emotionele film over een driehoeksverhouding zich eerder zou afspelen binnen een westerse context. Een van de mooie en bijzondere aspecten van deze film is dat het leven in China zo modern is geworden. Dat maakt dat een dergelijk relaas inmiddels minstens net zo geloofwaardig ook in het Rijk van het Midden kan worden verbeeld.

Interessant zijn de complexe verhoudingen, het uiterst geloofwaardige spel van de actrices en acteurs en de vaak sinistere beelden. Daarvoor zijn in het huidige, verstedelijkte, China met een groot gemak allerlei obscure locaties te vinden.

Meer informatie over Soul Mate vind je op www.cinemasia.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie China

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws