Democratie in Thailand bergafwaarts

Na de militaire staatsgreep in 2014 gaat het met de democratie in Thailand bergafwaarts. Een nieuwe grondwet beknot de macht van het parlement en politieke dissidenten worden opgesloten. Onder het mom van majesteitsschennis. De mysterieuze verdwijning van een bronzen plaat roept nog meer vragen op over de toekomst van Thailand.

Door Pascal Laureijn

Op een ochtend in april hebben de inwoners van Bangkok ontdekt dat een belangrijk deel van hun geschiedenis verdwenen was. In een plein vlakbij het parlement zat een bronzen gedenkplaat die de geboorte van de Thaise democratie herdacht. Dit was de plek waar op 24 juni 1932 de afschaffing van de absolute monarchie werd aangekondigd door een paar revolutionaire Thai.

Democratie in Thailand

Het bronzen symbool voor democratie werd vervangen door een plaat met koningsgezinde slogans. Op dit zwaarbewaakte plein is het onwaarschijnlijk dat iemand een historisch object ter grootte van een wieldop uit de grond kon wrikken zonder toelating van de regering. Ze ontkent de opdrachtgever te zijn geweest, maar er zijn nog andere signalen dat de regering de klok wil terugdraaien naar een pre-1932-tijdperk.

Gedenkplaat

De timing was belangrijk. Een dag na de verdwijning van de gedenkplaat heeft de koning de nieuwe grondwet ondertekend. Die werd door de regerende junta opgesteld om haar macht te betonneren. In 2014 pleegde het leger een staatsgreep, de twaalfde sinds 1932. Tot grote ergernis van de elite in Bangkok stemden rurale kiezers massaal op de partij van de verbannen ex-premier Thaksin Shinawatra. Dat kon het leger niet dulden.

Dictatuur

De nieuwe grondwet geeft de militaire dictatuur een democratische vermomming. Er worden verkiezingen georganiseerd zonder dat de junta de macht verliest. Het parlement verliest slagkracht en wordt nu gecontroleerd door een onverkozen senaat die uit militairen en royalisten bestaat. De bevolking werd geraadpleegd over de grondwet in een referendum, maar het was verboden om campagne te voeren voor een ‘nee’-stem. De opkomst was historisch laag.

Draconische wet

Kritiek op hervormingen wordt hard aangepakt. Het ideale hulpmiddel om dissidenten het zwijgen op te leggen is de wet op majesteitsschennis. Die wordt beschouwd als de strengste van de wereld. In artikel 112 van het Thaise strafwetboek staan fikse celstraffen voor het beledigen, belasteren of bedreigen van de koning, koningin, kroonprins of regent belasteren, beledigen of bedreigen. De wet is vaag en kan op diverse manieren uitgelegd worden. En is een ideaal middel om onruststokers achter tralies te stoppen.

Bhumibol

Er was hoop dat deze wet minder agressief gebruikt zou worden na de troonsopvolging van de koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (64). Maar die hoop dwas ijdel. Sinds 2014 Sindsdien zijn meer dan 100 mensen gearresteerd voor vermeende beledigingen aan het koninklijke adres. Zoals een man die op Facebook een ‘sarcastische’ opmerking had geschreven over de hond van de overleden koning Bhumibol Adulyadej. Hij riskeerde een celstraf van 37 jaar, maar kwam ervanaf met 86 dagen en een boete van 12.500 euro. In 2014 werd een vrouw gearresteerd omdat ze zwarte kleren droeg op de verjaardag van de koning.

Perscensuur

Buitenlandse tv-kanalen worden in de gaten gehouden en uit de ether gehaald als ze iets ontoelaatbaars over de monarchie zeggen. Verhalen uit buitenlandse en binnenlandse media worden regelmatig gecensureerd, online en in print. Thaise journalisten durven niet te schrijven waarom majesteitsschenners in de cel verdwijnen. Het is zelfs verboden om een Facebookbericht te ‘liken’ als dat artikel 112 schendt. In mei verscheen een bericht op het sociale netwerk. In een filmpje van 44 seconden was koning Vajiralongkorn te zien, kuierend in een winkelcentrum in München. Met kort topje zodat zijn getatoeëerde lichaam te zien was.  Facebook werd onder druk gezet om de beelden te verwijderen. Het sociale netwerk gaf toe om zijn medewerkers in Thailand te beschermen tegen artikel 112.

Oppositie

“De regering gebruikt de monarchie als hoeksteen van haar pogingen om politieke vrijheden te beperken,” schrijft David Streckfuss, de auteur van Truth on Trial in Thailand: Defamation, Treason, and Lèse-Majesté. ”Het is een tactiek om de wet op majesteitsschennis te gebruiken als een wapen tegen alle vormen van politieke oppositie.”
Jatupat Boonpattararaksa werd in december 2016 opgepakt. De rechtenstudent had een BBC-artikel met de biografie van de koning gedeeld op Facebook. Daarin werden zijn drie huwelijken vermeld en details die in Thailand niet gepubliceerd kunnen worden. Het artikel werd door duizenden Thai gedeeld, alleen student werd gearresteerd. Jatupat staat bekend als een lastpost en is lid van een studentenorganisatie die protestacties organiseert tegen de junta.

Artikel 112

De meeste mensen die vervolgd worden wegens artikel 112 zijn activisten en critici van het militaire regime. In sommige gevallen worden ze in het geheim ontvoerd en dagen ondervraagd voor ze aangeklaagd werden. De beschuldigden zitten soms jaren in de gevangenis voor hun zaak voor de rechter komt.

Volgens het regime wordt de koning door alle Thai vereerd. Wie daar anders over denkt is onpatriottisch en moet gecensureerd en veroordeeld worden. Thai moeten gehoorzame onderdanen zijn en trouw zweren aan de koning. En dus aan het leger. Niet iedereen deelt die ideologie. Thailand is namelijk een pluralistische samenleving geworden. Liberale ideeën zijn ingeburgerd en sommigen willen dat de monarchie transparanter wordt. De koningsgezinde machten in Thailand hebben nu een monopolie op de Thaise identiteit, maar dat staat onder druk.

Gewelddadig

Het protest tegen de junta dreigt gewelddadiger te worden. Een bomaanslag op een militair hospitaal in Bangkok maakte 24 gewonden. Het incident gebeurde niet toevallig op 22 mei, de derde verjaardag van de staatsgreep. De regering heeft verkiezingen beloofd tegen eind 2018. Een gedenkplaat voor de geboorte van de democratie weghalen, is een symbolische daad van een regime dat hunkert naar het autoritaire verleden van Thailand. Maar lijkt niet te begrijpen dat de meeste Thaise burgers opgegroeid zijn sinds de democratische revolutie van 1932.

Bron: Met permissie overgenomen van www.mo.be
http://www.ipsnews.be/artikel/thaise-junta-verscherpt-repressie-tegen-dissidenten

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws