Pangasiusvis uit Vietnam 100 procent betrouwbaar

De smaak is neutraal, het is zijn makkelijk te bereiden en er zitten geen graten in. Pangasiusvis uit Vietnam is honderd procent betrouwbaar, ondanks het ontstaan van wantrouwen. Ook is de prijs van deze gekweekte vis beduidend lager dan die van kabeljauw. Dat schrijft foodholland op zijn website, die stelt dat deze vis een onterecht verkeerd imago heeft.

De verkoop van pangasius is de laatste jaren flink gekelderd. Op internet, in kranten en via tv-documentaires kwamen veel negatieve berichten naar buiten over de kweek ervan. Zo zou er veel antibiotica in zitten, de kweek bracht veel schade toe aan het milieu en ging gepaard met uitbuiting van het personeel. Dat was de beeldvorming die deze vis met zich meebracht. Zowel in Nederland als elders in Europa.

Pangasiusvis

Volgens Simon Busch, hoogleraar milieupolitiek op het gebied van visserij en aquacultuur van de Wageningen Universiteit is dit onzin. Pangasius is, zegt hij, niet slechter en vaak zelfs veiliger dan zalm, garnalen of tonijn. Vanuit de Wageningen Universiteit is systematisch onderzoek naar deze viskweek in relatie tot milieuproblemen gedaan, stelt de hoogleraar. “De negatieve claims die rondwaren kloppen niet. Ze zijn deels in de wereld geholpen door vissers die de nieuwe, goedkope concurrent zwart wilden maken.”

Het Vietnamese bedrijf Vinh Hoan is de grootste pangasiusproducent ter wereld. Vroeger kocht het bedrijf vis van handelaren om te verwerken. Nu heeft ze 27 eigen kwekerijen verspreid over de Mekongdelta. Het bedrijf werkt met vaste kwekers die aan kwaliteitsstandaarden moeten voldoen.

KeurmerkStromen die de zee niet vinden

In 2012 was Vinh Hoan het eerste bedrijf in Vietnam dat werd beloond met het ASC-keurmerk voor duurzamere kweekvis, mede opgezet door het Wereld Natuur Fonds. Dat vereiste flinke investeringen. Zo wordt het rivierwater getest voor het naar de vijvers gaat en weer terug in de rivier wordt gepompt. Kwekers mogen alleen onder strikte voorwaarden antibiotica gebruiken en moeten hun personeel een fatsoenlijk salaris betalen. Ook moeten ze kunnen aantonen wat ze hun vissen voeren. Momenteel wordt meer pangasius met ASC-keurmerk geproduceerd dan verkocht. Niet terecht, aldus deskundigen.

PangasiusvisAfzetmarkt

De pangasiusproducenten zijn ondertussen op zoek gegaan naar nieuwe afzetmarkten. China is inmiddels de grootste afnemer. Ondertussen stokt de verduurzaming van de sector. De hoeveelheid pangasius met ASC-keurmerk neemt de laatste tijd niet meer toe. Ging het in 2014 nog om 22 % van de productie in Vietnam, vorig jaar was dat 19%. Voor kwekerijen loont het momenteel niet om die investeringen te doen die nodig zijn om de negatieve impact van de viskweek op de omgeving te verminderen. Daar hebben de Vietnamese viskwekers de steun van consumenten in Europa voor nodig. Dus, eet meer pangasiusvis.

Bron: www.foodholland.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws