Cocktails en witte stranden in Sihanoukville

Het aan de kust gelegen Sihanoukville – genoemd naar de in 2012 overleden koning Norodom Sihanouk – is Cambodja’s populairste strandbestemming. Rijkere Cambodjanen gaan er graag naartoe om de batterij op te laden en ook backpackers hebben de witte stranden ontdekt. Met de bouw van luxe resorts wordt de badplaats ook steeds aantrekkelijker voor buitenlandse toeristen met een wat dikkere beurs.

Sihanoukville

Tekst en foto’s: Ate Hoekstra

Op het Ochheuteal strand, net buiten het centrum van Sihanoukville, is het deze vrijdagochtend nog rustig. Een jong westers stel kijkt hand in hand naar de branding, een paar gepensioneerde Australiërs discussiëren in de schaduw en Cambodjaanse verkoopsters lopen van toerist naar toerist, in de hoop iets te verkopen. Een zonnebril, een armband, misschien zelfs een massage. Ik zoek een strandtent op en raak aan de praat met Mo, een 25-jarige barmedewerker. “Het is nog laagseizoen”, vertelt Mo. “Als straks de regenperiode voorbij is, wordt het weer drukker. Vorig jaar was de drukste periode rond Nieuwjaar. Toen was er elke avond feest, met live muziek.”

IJskoude cola

Onder het genot van een ijskoude cola vertelt Mo dat hij sinds vier jaar in Sihanoukville werkt en afkomstig is uit Takeo, een provincie ten zuiden van hoofdstad Phnom Penh. “In Takeo is weinig werk. Ik ben daarom eerst naar Phnom Penh gegaan waar ik in een varkensslachterij heb gewerkt, een vreselijke baan. Het was zwaar werk, het was er altijd bloedheet en zelfs in het slaapvertrek hoorde je de varkens schreeuwen.” Mo besloot daarom naar Sihanoukville te komen, een stad waarvan hij wist dat ze dankzij het bloeiende toerisme volop kansen biedt aan jonge, werkzoekende Cambodjanen.

Barman

Na een tijd bij een vuurshow te hebben gewerkt, vond hij een baan als barman. “’s Ochtends om 8.00 uur open ik de boel en we sluiten als de gasten weg zijn. Soms is dat om 10.00 uur ’s avonds, soms om 2.00 uur ’s nachts.” Ik kan me onmogelijk voorstellen hoe zwaar het is zeven dagen per week zo’n zestien uur per dag te werken, maar Mo haalt zijn schouders op en glimlacht. De jonge Cambodjaan lijkt er weinig moeite mee te hebben.

Verdreven vissers

Vroeger was Sihanoukville een belangrijke vissersstad voor Cambodja. Maar op een enkel vissersbootje na is daar niets meer van te merken. “De vissers zijn een paar jaar terug uit de stad gezet om ruimte te maken voor het toerisme”, vertelt Tichim, een medewerkster van Ana Travel, een gerenommeerd reisbureau in Sihanoukville. “Tegenwoordig wonen de vissers een uur bij Sihanoukville vandaan. De stranden zijn nu helemaal van de toeristen.” Het is het enige wat Tichim over de vissers wil zeggen. Zoals de meeste Cambodjanen zwijgt ze liever over het lot van de vissersgemeenschap. Uit informatie van Amnesty International begrijp ik dat de vissers niet uit vrije wil zijn vertrokken. Hun woningen zijn platgegooid, hun grond is onteigend.

Sihanoukville otres beach

Snelle groei

Aan het begin van de middag neem ik een kijkje bij het Otres strand, met een motortaxi ongeveer twintig minuten uit het centrum. Een prachtige plek en één van de locaties waar het toerisme nog tot volle bloei kan komen. Ik maak een wandeltocht over het witte strand en kom enkele hardwerkende Cambodjanen tegen. Gekleed in korte broeken, witte shirts en met grote rijsthoeden als bescherming tegen de zon, bouwen ze aan het dak van een nieuw strandpaviljoen.

De mannen glimlachen en steken vriendelijk hun hand op als ze zien dat ik een moment blijf staan om hun werk te bewonderen. Otres is nu nog niet helemaal ontwikkeld, maar over een paar jaar zullen hier nog meer strandtenten, paviljoens en resorts met bungalows zijn. Het zijn belangrijke tekenen dat het strandtoerisme in Cambodja wint aan populariteit en het land haar bezoekers een steeds breder aanbod aan attracties weet te bieden.

Degelijke badpakken

Tegen het einde van de middag ben ik terug op het Ochheuteal strand. Nu de zon minder hoog aan de hemel staat, koelt het af en is het er een drukte van belang. Westerse toeristen drinken bier en eten vis van de barbecue. Aziatische toeristen wagen zich in het water. Ze gaan zelden verder dan twintig meter de zee in en kleden zich stukken minder bloot dan de westerlingen. Mannen houden hun T-shirt aan, vrouwen dragen degelijke badpakken. Volgens Mo raken Cambodjanen soms beduusd van westerse toeristen. “Ik heb wel meegemaakt dat een Cambodjaan de politie belde omdat een westerse vrouw het bovenste stuk van haar bikini uittrok”, zegt de barmedewerker. “Een Cambodjaanse vrouw zou zoiets nooit doen.”

Sihanoukville

Zelf heeft Mo na vier jaar Sihanoukville begrip voor de westerse toeristen. Dankzij hen, en een behoorlijk versleten woordenboek, heeft hij de Engelse taal onder de knie gekregen. En dankzij de toeristen heeft hij een inkomen. Het harde werken betekent wel dat er weinig tijd over blijft voor zijn familie. “Mijn vader is overleden en mijn broers zijn allemaal ergens anders naartoe gegaan om geld te verdienen. Alleen mijn moeder woont nog in Takeo. Ik zoek haar een paar keer per jaar op. Dat zijn altijd mooie momenten.”

Al met al is Mo gelukkig met zijn baan. “Er komen hier veel leuke mensen en ik houd ervan om op het strand te zijn. En heb je de zonsondergang hier al gezien? Die is fantastisch.” Mo schenkt me het eerste biertje van de avond in. Ik kijk achterom en zie de laatste zonnestralen nog net achter de horizon verdwijnen.

Sihanoukville boot

 

Eilanden, duiken en trektochten

 • Vanaf Sihanoukville zijn tal van eilanden te bereiken. Populair is de boottrip waarbij je drie eilanden bezoekt, inclusief lunch, activiteiten en soms een barbecue.
 • Het Koh Rong eiland ligt ongeveer 2,5 uur bij de kust vandaan en wordt vaak beschouwd als het mooiste eiland van Cambodja. Je kunt er onder meer snorkelen, jungletochten maken en met een cocktail luieren aan zee. Er worden bungalows verhuurd.
 • In Sihanoukville vind je verschillende organisaties die je meenemen naar de mooiste duiklocaties. Bij het koraalrif nabij het eiland Koh Rong Saloem tref je een gevarieerd onderwaterleven aan, met onder meer barracuda’s, zeepaarden en bamboehaaien.
 • Het Ream Nationaal Park, 18 kilometer ten oosten van Sihanoukville, is een bezoek waard. In het broedseizoen komen tal van bedreigde vogelsoorten naar dit natuurpark om te broeden. Er leven ook veel wilde dieren, waaronder pythons en cobra’s. Vandaar het advies om in dit park altijd met een parkwachter op pad te gaan.

Dit verhaal verscheen eerder in Te Gast In Cambodja
www.tegastin.nl/land/cambodja 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Cambodja

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws